Kötözőt sonkát szeretnék húsvétra csak nem tudom hogyan kell elkészíteni?
remélem idenéz a disznóságokban autentikus kedves válaszoló, aki szakszerű választ ad a kérdésedre:))
biztos vagyok benne:)
Mi sem egyszerűbb!
Alapból combból készül, de alkalmas rá a lapocka, kicsontozott tarja is. Bőrrel-szalonnával, vagy anélkül is készíthető.
A csontozott lapockát kilós, másfél kilós csinos darabokra vágjuk. Nagyon nem kell formázni, mert a hálóban úgyis formás lesz, csak a nagyon lifegő, "önálló életet élő" sallangokat távolítjuk el.
Alkalmas edényben a húsokat konyhasóval vastagon bedörzsöljük, és hűvös (10 fok körüli) helyen tartjuk.
Csak jódmentes asztali sót (durva szemcsés, nem hófehér) használj.
Két nap múlva levet enged, ekkor újra átsózzuk, majd 10-14 napig naponta megmozgatva a levével öntözgetjük.
Ekkorra a sonka sóéretté válik.
A sótól lemosva, 6%-os konyhasó oldatba tesszük, 24-36 órára, majd sonkahálóba tuszkoljuk. A fedőpácban, a hús külső és belső sókoncentrációja kiegyenlítődik, és éppen kellően lesz sós, tehát ez a művelet kötelező.
Hálóstól hideg füstre akasztjuk, és 12 órát füstöljük. A hideg füst előtt érdemes egy kicsit alátüzelni, megmelegíteni, így szebb színe lesz a húsnak. Természetesen a húst a láng nem érheti.
Az eredmény egy csodálatos, pirosas barna, omlós sonka, ami mind nyersen, mind főzve fogyasztható.
A hálóba tuszkolás megér egy misét. A sonkaháló rugalmas, alapon 80-120 mm átmérőjű, ami kétszeresére is tágul. Egy 30 centis darab új szennyvízcsőre kell felhúzni, és a csövön keresztül beletenni a húst. Az egyik végér előre el kell kötni.
Ha így teszel, nem fogsz ráismerni a nagyüzemben gyártott, nitrittel, füstölőgyantával kezelt, páclével jól megszívatott, kilónként 800-ért árult rettenetre.
Ha valami nem világos segítek.
Köszönöm szépen a válaszokat ha lehet még megszeretném kérdezni a 6%-os sóoldat fogalmát és van még egy kb 10kg os paraszt sonkánk is azt tudomásom szerint 5-hétig kell sóba tartani ha együtt tesszük a füstre őket a kötözött nagyon sós lesz?
És a paraszt sonkát is bele kell tenni só oldatba?
Valóban, a füstölés előtti 1 napos szikkasztást kifelejtettem, ez nekem annyira evidens, hogy kimaradt.
Miután kilós-kétkilós darabokról beszélünk, valamint ezt nem tároljuk nyárig, bőven elegendő a 12 óra.
A kérdezőnek:
Az egész sonka valóban igényli ezt a hosszú sózási időt. Nyugodtan melléteheted akár ennyi időre is a kötözöttet, nem vesz fel több sót, mint amivel telítődik. A fedőpác a fentebb leírt okok miatt ennél is szükséges, én még a szalonnánál is alkalmazom. Nem pontos a számítás, (de nem is mérget mérünk) tehát ha 10 liter vízben feloldasz 60 deka sót, nagyot nem hibázhatsz. A lényeg, hogy a fedőpác lepje el a húst.
A nagy sonkát akár 3-4 napig is kell füstölni, addig amíg a fogása száraz nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!