Tényleg ennyire rossz lenne a fehér kenyér, kifli, zsömle?
Generációk nőttek fel rajta gond nélkül...Ma meg lépten nyomon azt hallani, hogy nem jó, nem együk.
Én speciel nem tudom elképzelni az életem egy bögre kakaóba mártogatott kifli nélkül:)
Anya elmondása szerint mi is sokat ettünk, mégis normális, nem elhízott felnőttek lettünk.
Igazából azért izgat ez most nagyon, mert van egy 1 éves fiam, aki totál kenyér-kifli-zsömle-pogácsa "fan".Ez a dzsoli, ami mindig jöhet.
Húgom, aki kint él Amerikában mindig mondja, hogy azért vigyázzak a kenyérrel, meg hogy ők nem is esznek(mondjuk ott nincs is "normális" kenyér)...
Ja és a védőnőm is mondja, hogy a napi 1 szelet az a max...na ha jó étvágya van, akkor azért ennél többet eszik.De persze sokat is mozog.
Ti hogy vagytok ezzel?
Azért azt hozzáteszem, hogy nem egész nap kenyéren élünk, fiam is sok gyümölcsöt eszik, de általában reggel, este ez a menü.
Mindent elmondtak.
Én még annyit tennék hozzá, hogy a fehér kenyér könnyebben emészthető, emiatt kisgyereknek akkor is jobb, ha "csak" kalória.
Másrészt kimutatták, hogy ugrásszerűen megnőtt a gluténérzékeny gyerekek száma, és ezt összefüggésbe hozzák a teljes kiőrlésű kenyerekkel. Nincs rá bizonyíték, hogy az okozza, lehet, hogy csak jobb diagnosztikai lehetőségek vannak, mint régen, és több esetben ki tudják mutatni. Mégis ott a gyanú...
Én is csak annyit fűznék hozzá, hogy a pék sütödék nem a jó minőségű árukibocsájtást tűzik ki célul, hanem a minél hamarabbi, minél nagyobb mennyiségű hasznot. Ehhez bármilyen módszert felhasználnak- legyen szó akár liszt, akár a vaj minőségi határminimumairól, vagy azok semmibevételéről.
Minőségellenőrzés előtt pedig mindig szólnak mindenhol, sajnos az nem olyan, mint egy "razzia":D , vagyis nem rajtaütés szerű, így simán mindenki mindent megúszhat.
Őszintén szólva én is nagyon unom már ezt a sok "Mit nem szabad enni" dolgot.
"Ne egyél fehér lisztet, cukrot, tartósítószeres kaját, húst, ezt-azt..."
Megbolondulnék, ha folyton azt kellene néznem, hogy mit ehetek, és mit nem.
Nem normális dolog mindig ezzel a kajálás témával nyaggatni és ijesztgetni az embereket.
Ha a kisfiad szereti a kenyeret, meg a szendvicset, akkor normális mértékben nyugodtan eheti.
Anyukámék kiflit ettek sportszelettel, meg lángost, buktát, gombócot mégis csontsovány volt ő is meg a testvérei is.
Mert csak addig ettek, amíg jól nem laktak, aztán mentek a dolgukra.
Nem mindig azon agyaltak, hogy mit is kajáljanak, vagy mit ne.
Teljesen másképp dolgozik egy gyerek szervezete, mint egy felnőtté, nekem sem volt a fehér kenyértől semmi bajom 13-14 éves koromig.
A telj.kiőrl.liszteket a felnőtt szervezetnek, diétázóknak, fogyókúrázóknak ajánlott fogyasztani.
Egy gyereknek semmi baja nem lesz tőle 12-13 éves koráig ha nem fogyasztja töménytelen mennyiségben.(tehát nem reggel is délben is este is)
Emellett minden szervezet másképp botja le a tápanyagokat:van aki hízásra hajlamos, van aki izmosodásra, van aki köztes.
Ez 12-13 éves koráig kiderül, majd elég akkor változtatni vagy gondolkozni a megfelelő "étkeztetésén"!:-)
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak, és örülök, hogy nem csak az egyik oldal képviselői írtak:)
Külön köszönöm Neked, kedves 76 éves válaszoló, hogy leírtad a tapasztalatod!!!Nagy örömmel olvastam:))
Ja és szoktak anyumék otthon sütni kenyeret, nem is ritkán, abból kapunk mi is:)
Vigyázat, a barna kenyérben sokszor a barna az csak kakaó szinezék. A teljes kiőrlésű nehezebben emészthető, például "epéseknek" nem ajánlott csak a fehér.
Nagyanyám beszélte (sz. 1895) hogy az ő nagyanja mesélte hogy miket ettek annakidején az emberek, hogy mindenféle tatárkását meg gabonalángjából készült kásákat meg vörösliszből kenyeret és utána három napig lelte őket hideg. Nagyanyám csak magasütötte búza kenyeret evet esetleg rozslisztel keverve, de fehéret korpa nélkül "hogy ne lelje a hideg", nem használt semmi mű ételadalékot, zöldséget csak saját kertből vagy a "bulgártól", csakis disznózsíral főzött, nem ette meg az ömlesztett sajtot, szalonnát evett, kolbászt, csirkét házit nem brojlert, élt 94 évet, orvosnál először 72 évesen volt bokaficam miat.
Nekem is elegem lett a boltban kapható, és külsőleg szép, de agyonvariált és emiatt ehetetlen kenyerekből.
Hajlott korom ellenére több mint egy éve magam sütöm a kenyeret, a családom teljes megelégedésére.
Ha van időd és kedved, próbáld meg Te is az otthoni kenyérsütést.
Ajánlom a saját receptemet, amit leírtam egy blogban.
Itt találod meg: [link]
Ha segítségre van szükséged, írj privit, vagy cserélhetünk e-mail címet is priviben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!