Hogyan spóroltok az ételen úgy, hogy mégis minőségi, tápláló étel kerüljön az asztalra?
gyűjtsünk tippeket, hogy miként lehet legalább közepes minőségű, árú alapanyagból főzni, úgy, hogy legyen benne bőven hús, zöldség, gyümölcs.
miket vásároltok? hol?
hogyan spóroltok?
Spórolok a felesleges dolgokon, nem veszek leveskockát, fűszerkeverékeket, mert ezek drágábbak.
Lehetőleg idénygyümölcsöt, -zöldságet vásárolok.
Ha akció van olyan alapanyagokból, amik elállnak (liszt, rizs, tészta, olaj, cukor), azokból spájzolok.
Családi házban lakó barátnőm megengedte, hogy használjam a kertjét, szóval jövőre kertészkedni is fogunk.
A kisboltokat és pékségeket nagy ívben elkerülöm, nagyon drágák.
A kenyeret általában magam sütöm.
Sok halat eszünk, pl. keszeget, ami nagyon olcsó.
Fagyasztható holmikból is spájzolok.
A piacra járok : zöldséget,és húst is ott veszek.
A piacon,is meg van,hogy melyik nap olcsobb:
Hétfőn.Még sajnos nincs friss árú : És drágább is
Kedd még mindig maradék,nap:
Szerdán és csütörtökön,már van friss árú ,de a szerda még mindig drága.
Az ideális nap a csütörtök.
Péntek,és a szombat az drágább megint a hétvége miatt.
A fehérvári úti csarnok,és a fővám téri csarnok is igy müködik.
Rendszeresen,veszek,pl liba aprólékot,nyakat,stb. van amikor olcsobb mint,a csirke, pulyka nyakat is a piacon ,az jó,levesbe,tarhonyás húsnak, A csirke szárnyat csak a piacon veszek,mert 350Ft-550ig kapok. a boltba duplája.
Pulyka darált húst 600 -800 ft között.
pecsennye liba vagy kacsamáj az is 1000 ft alatt.
A termelő néniknél a zöldségböl,mindig lehet alkudni.
Tojást csak házit veszek vagy 28ft /db vagy 30.
Egyszer 1 éve megcsináltam,hogy a Tesco-ban és a piacon,is ugyan azokat a dologokat vettem kiváncsiságból. A piacon 3000 ft kevesebbet költöttem.
Zöldséget és gyümölcsöt, mézet kizárólag piacon, termelőtől, ez általában olcsóbb is és jobb minőségű, mint a bolti, vagy a maszek zöldséges, mert ott általában horror árak vannak.
Húsnál érdemes akciósat venni és több csomagra elosztva lefagyasztani.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
száraz dolgokból én is akkor tankolok fel mikor nagyon olcsó.
én nem veszek felvágottat, mert sokszor a hús olcsóbb és abból sütök, rántok ami jó szendvicsbe. magam csinálom a májkrémet és én sütöm a kenyeret.
nem veszek üdítőt sem.
én pl sima teszkós habtejszínből főzök, ami jóval olcsóbb, mint a főzőtejszín és ugyanolyan jó.
mostanság száraztésztát is idehaza gyúrom, kiszárítom és üvegben eláll.
Pár év óta nem elsősorban hússal, hanem májustól novemberig (ahogy érnek) zöldségfélével pakolom tele télire a fagyasztómat. Amikor a zöme érik (borsó, bab, karfiol, karaláb, tök, répa-gyökér, petrezselyem, zöltpaprika) akkor a legolcsóbb, és ezeket bezacskózva télen is van friss.
Húsféleséget lehetőleg akciósat és olyankor többet veszek.
A pörköltnek minimum egyszerre 2-3 kg húst veszek, és egyszerre főzöm. Ugyanannyi idő alatt fő meg a több is, mint a kevesebb, utána kiadagolva megy a fagyasztóba. Ezekből utána lehet pirított tarhonyával, vagy télen húsos káposztának variálni. Ezzel nemcsak időt, de szerintem elég sok gázt is spórolok, különösen, ha marhahús vagy éppen körömpörkölt.
Sertésmájat egyszerre min. 1 kg-ot veszek, akkor biztosan lesz benne olyan rész, amelyet szépen leszelve tudok belőle rántani is. A többit felcsíkozva rakom a fagyóba.
Vannak alap-dolgok: milyen maradékból milyen változtatással, milyen új kaját tudok főzni. Pl. hagymás törtkrumpli-köretből krumplistészta, a pörkölthöz mindig annyi nokedlit főzök már kapásból, hogy hét közben maradjon tojásos nokedlinek is.Pörkölt maradékból, amit már visszafagyasztani sem akarok lehet a gulyás-levest, vagy éppen rakott tésztát sütőben.
nyáron amikor olcsó a zöldség, gyümölcs készítek belőlük lekvárt, szörpöt, lecsót, télire paradicsomto befőzök, lecsót teszek el, savanyúságokat stb
száraz kenyeret nem kell kidobni-fasírtnak, zsemlemorzsa, bundsákenyér, melegszendvicsként fel lehet hasznélni
piacon most olcsó a zöldség, gyümölcs
most ami olcsó étel tojásos lecsó, rakott zöldségek, főzelékek hússal, tojással, hüvelyesek, krumpli, hagyma, alma, karalábé, káposzta
húst nagyobb darabban kell megvenni, feldolgozni és adagokban lefagyasztani
nagyobb kiszerelésben mindent megvenni, figyelni az akciókat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!