Mennyi ideig tart el a friss házi tehéntej?
Az edénytől, ahűtőszekrénytől is függ. A friss tejet azonnal fel kell forralni, mert akár az edényben, akár a hűtőben lehetnek olyan bacilusok, amelyek hatására melegítéskor megsavanyodik. (A melegítés gyorsítja a folyamatot, csak hűtve 1-2 napig hűtőben eltartható.)
Csinálj belőle sajtot, túrót.
A fent leír nagyjából jó, de annyi kiigazítást hagy tegyek, hogy a melegítés nem gyorsítja a savanyodást. A baktériumok savat termelnek, és ez kicsapja a fehérjéket (összemegy a tej) A kicsapódáshoz szükséges sav mennyisége függ a hőmérséklettől, így melegítéskor kisebb savtartalomnál is összemegy a tej.
A forralással, hűtőbacival kapcsolatban teljesen igaza van.
Ha mi tejszínt akarunk csinálni a frissen hozott fejt tejből, akár négy-öt napig is elvan a hűtőben, és még felforr utána. Csak felszáll a tejszín és le tudjuk szedni.
Vagy felmelegedett közben, (vagy nem lett hamar lehűtve)
vagy valami más baj volt. Esetleg össze lett keverve tegnapival?
4 napot ki kell bírnia!
A zacskós tej se kerül azonnal a pasztőrözőbe.
Mostmár akkor készíts túrót, vagy hamis túrógombócot belőle, s mondd el majd ahol vásároltad, hogy hogy jártál.
Ez érdekes, amit 11:53 írt! Kipróbáljuk. De mi az hogy teszek hozzá 1dl-t? Nyerset?
Csak nem dobod el a tejpillét? Az a legértékesebb része!
Felverheted habnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!