A frissen fejt tehéntejnek mennyi a zsírtartalma?
42 évet dolgoztam a tejes szakmában, háztaji tejet is vettünk át, soha nem volt 4, 5-4,8 %-nál magasabb a zsírja.az életben nem volt 8 %-s tehéntejzsír a nyerstejben.
Te összekevered a tehenet a bivallyal:)
No, ez érdekes:
"A tehéntej zsírtartalmát befolyásoló tényezők
A tehéntej zsírtartalmát és zsírsav-összetételét az egyedi eltéréseken kívül számos egyéb tényező befolyásolja. Ezek közül talán a legfontosabbak a takarmányozás és az ezzel összefüggő évszakhatás, a laktációs stádium, a fajta, a fejési körülmények és az egészségi állapot hatása.
A tej zsírtartalmának változása a fejés folyamán. A fejés során a tej zsírtartalma jelentősen változik: a fejés kezdetén mért 2%-os értékről a fejés végére mintegy 9–10%-ra nő. A változás döntő része a fejés végén következik be. Jelentős különbségeket tapasztaltak a szerzők a reggeli és a délutáni fejés során nyert tej zsírtartalmában is. A fejés kezdetén vett minták 1,5%-kal kevesebb zsírt tartalmaztak reggel, mint délután, ezzel szemben a fejés vége felé vett mintákban a zsírtartalom magasabb volt a reggeli, mint a délutáni fejés esetében.
A takarmányozás hatása. A tej zsírtartalmát egyrészt a takarmány szénhidrát-öszszetétele és a struktúrával rendelkező nyersrost aránya, másrészt a takarmány zsírtartalma befolyásolja. Mivel az ecetsav a tejzsírképzés legfontosabb prekurzora a kérődzők esetében, ezért minden tényező, ami befolyással van az ecetsav bendőbeli szintézisére, hatással lehet a tej zsírtartalmára is. A tej zsírtartalmának másik lehetséges forrása a takarmány zsírtartalma, ami azonban nem áll változatlan formában az állat rendelkezésére a tejzsírszintézishez, mivel a takarmányban lévő szabad zsír részben átalakul a bendőn való áthaladás közben, azaz összetétele megváltozik, mire az előgyomrokon túljut, és emésztésére, felszívódására sor kerül, másrészt a takarmány szabad zsírtartalma hatással lehet a bendőműködésre és ezáltal az ecetsavszintézisre is.
A fajta hatása a tej zsírtartalmára. A szarvasmarhák esetében a tej zsírtartalmában jelentős eltéréseket okozhat a genetikai különbség. Azonos takarmányozási körülmények között tartott fajták esetében a nyerstej átlagos zsírtartalma 5,43 és 3,58% között változott. A jersey tejének volt a legmagasabb, a tejelő shorthornénak pedig a legalacsonyabb a zsírtartalma. Ezen két fajta tejének zsírtartalma szignifikánsan különbözött egymástól (2.1.12. táblázat).
Fajta
Zsírtartalom (%)
Holstein
3,73 ± 0,32
Jersey
5,42 ± 0,53
Guernsey
4,76 ± 0,44
Ayrshire
4,12 ± 0,22
Svájci barna
4,28 ± 0,39
Tejelő shorthorn
3,58 ± 0,26
Átlagos zsírtartalom
4,34 ± 0,71
2.1.12. táblázat - A különböző fajtájú tehenek tejének átlagos zsírtartalma
Nyolc keresztezett állomány (hereford × angus, angus × hereford, szimentáli × angus, szimentáli × hereford, svájci barna × angus, svájci barna × hereford, jersey × angus, jersey × hereford) tejének összetételét vizsgálva tejük zsírtartalma, valamint a napi tejzsírtermelés között nem találtak szignifikáns különbséget. A jersey keresztezett állományok egyedeinek átlagos tejzsírtermelése 0,40 ± 0,02 kg/nap, a hereford × angus csoportokban lévő állatoké 0,32 ± 0,02 kg/nap volt. A tej zsírtartalma 5,1 ± 0,1% (jersey × hereford) és 4,7 ± 0,1% (svájci barna × angus ) között változott."
Ők alaposan kivesézték a témát...A többit a linkban találjátok.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!