Tízóraiztam és a sonkás kenyérhez véletlen egy óriásit haraptam a paprikából, amiről kiderült, hogy csípős. Mit egyek/igyak, hogy a lehető leggyorsabban megszűnjön a csípés, mert már jobban izzadok, mintha maratont futnék?
Amatőr... nem bírja a csípős paprikát :)
Lihegni semmiképp se lihegj (ha legközelebb így jársz), mert az még jobban erősíti a hatást.
A kapcsaicin lugokban, alkoholban, éterekben oldódik, VÍZBEN NEM!!! Úgy hogy hiába iszol rá vizet, nem segít!
"Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62–65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet."
Üdv!
ui.: a vajas vagy zsíros kenyér hatásosabb..meg esetleg egy pohár sör
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!