Mit jelent: "feldolgozott étel"?
Gondolom a túlzásba vitt ételkészítési eljárásokra, hőbehatásokra értette.
Minél jobban feldolgozott egy élelmiszer, annál könnyebben szívódik fel annál jobban hízlala.
Pl. egy jó habos burgonyapüré glukémiás indexe azonoa a cukoréval. (tehát kb. ugyanúgy hízlal.)
Ez annak köszönhető, hogy azután, hogy szét van főzve, még teljesen pépesítve is va, így azonnal megkezdődik a felszívódás, és nagy része hasznosul (raktározódik) is.
További hátránya a feldolgozásnak, károsodnak a vitaminok, kiáznak az ásványi anyagok, feltárulnak a nyers élelmi rostok, így egyik sem tudja kiváltani jótékony hatását.
A nyugati civilizációban pl. pont a rostok hiánya, ill. feltárva fogyasztása az egyik jelentős ok, amiért népbetegség a kóros túlsúly, és a vastagbélrák.
Tehát amennyire csak lehet, minimális kezelésnek (tertósítás, pácolás is ide tartozik) kellene alávetni az elfogyasztott élelmiszereket.
Előző!
Nem hasznosítottról íttam, hanem feldolgozottról.
A hasznosított amit már megettek, és felszívódott.
Egyébként ugyanazt írtam, (túl)főtt, (túl)sült, (fölöslegesen) pürésített, stb.
Ezek a feldolgozott ételek, és ezt kellene visszaszorítani a nyers élelem javára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!