Mi az a disznósajt? =O
Nincs darálva.
Ahogy már írták a fejhús meg pl a füle van benne,de ez biztosan változó,hogy még emellé ki mit rak bele. Pl nyelvet, szivet, bőrkéket,stb. Ezeket beletöltik a gyomorba és a hólyagba,aztán megabálják,megszurkálják,és lesúlyozzák,hogy a fölösleges zsír kifolyon belőle. Ja és persze még főszerezik is.
Nálunk a családból,ismerős körből mindenki szereti,én nem kóstoltam még,se nem is fogom, viszont elég jól néz ki.
Az igazi disznósajtot disznóvágáskor szokták készíteni.
A fejről levágják az orrát,kiverik a fogakat,kiveszik a szemet és ,megfőzik puhára.A húst leszedik a csontokról,keskeny laskába vágják, a fület is közé teszik és még apró húsokat is. Van,aki a nyelvet is közé teszi.Öntenek rá kevés aba-levet,mert az kocsonyásítja.
Sózzák,borsozzák,fokhagymát tesznek bele és pirospaprikát.
Beletöltik a jól kimosott disznógyomorba.
Bekötik,és többször megszurkálva kifőzik az aba-lében.
Ha megfött,azonnal egy deszkára teszik,és lepréselik.
Ha kifagyott,akkor felfüstölik.
Finom étel.
. . . . . . . . . .. . . . . ,.-‘”. . . . . . . .. . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . . ..`
Heti 20 kilót gyártok így télen.
Tartalmaz: fejhúst, (a sertés legfinomabb húsa, magyarul a rágóizmok), szívet, nyelvet, vesét, dagadót, valamennyi bőrkét és abalevet, amiben az anyag főtt, ez végül is egy erős "húsleves".Némi sertés fül kötelező perverzió bele.
Ahogy írták a megfőtt húsokat szép vékony laskára vágjuk, a bőrkét ledaráljuk apró lyukú rostélyon, úgy jobban köt.
Fűszerezzük paprikával(részben csípős), borssal, fokhagymával, kevés majoránnával. Opció:szercsendió.
Ezután tisztított sertésgyomorba gyömöszöljük, összevarrjuk.
Újabb háromnegyed órás főzés következik, egyrészt a gyomor csíramentesítésére, másrészt az egész sajt átmelegítésére, hogy lehessen nyomatni. Csak a főzővízből kivéve szurkáljuk meg alaposan, másként sok íz kifő belőle, majd azonnal, forrón préseljük egy napot.
A préselésre tipp: egy tejes/húsos ládába bele a sajtokat, egy másik ládát belecsúsztatni, és abba 10-20 liter vizet tölteni. Nem mozog, nem folyik, macsekbiztos.
Másnap HIDEG füstön 6-8 órát füstöljük.
Királyi eledel.
Mi a belsőséget (nyelvet, vesét stb.) nem raktuk bele (abból édesanyám korhely levest főzött), mi sem daráltuk, hanem csíkokra vagy a színhúst kockára-vágva tettük hozzá. Imádom.
Most találtam egy olyan hús-áruházat, ahol maszek vágóhídról szerzik be az árut. A disznósajt pont olyan ízű volt, mint amit édesapám készített annakidején.
Zolikám. éppen hívni akartalak segítségül:)))
üdv-e-
"Tevje" Asszonynak!
Szeretem megosztani az érdeklődőkkel azt amit esetleg tudok.
Nem rég tájjellegű kolbászreceptekről érdeklődtem, csupán "szakmai" kíváncsiságból. Két -amúgy aranyos- válaszoló abban egyezett meg, hogy ez szakmai titok mindenkinél, én sem szívesen árulnám el a magamét.
Azon nyomban közreadtam, így "szűk körben".
Remélem a megszólítás nem sértő számodra, érted a poént benne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!