Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mire használja a szervezet a...

Mire használja a szervezet a cukrot?

Figyelt kérdés

Valahol úgy hallottam, hogy a cukor az agy legfőbb tápanyaga, ez igaz? Ha így van, akkor elméletben naponta 1 kanál kristálycukor jobb teljesítményt eredményez? (nem tudom sajnos, hogy a cukorbetegség hogyan alakul ki, esetleg erről is írhatnátok) Sajnos ebben nagyon tudatlan vagyok, de néhány egyszerű magyarázat sokat dobna a latba. Köszönöm előre is!

Üdv!

18/f

2010. nov. 9. 15:21
 1/7 anonim ***** válasza:
Energiát állít elő belőle :D
2010. nov. 9. 15:28
 2/7 anonim válasza:

A cukrot a szervezet lebontja és így energia szabadul fel, amelyet aztán felhasznál mindegy egyébhez.

Arról nem hallottam soha, hogy a cukorevés segítene a teljesítményen.

A szervezet képes elosztani a rendelkezésre álló energiát: először nyilván a létfontosságú szervek, aztán a többi kap. Ha nincs elég cukor akkor az egyéb nem éppen erre való anyagokat használja fel, azt hiszem a zsír a következő, a legvégén pedig a fehérje. Ezért csupa csontbőr aki nem eszik semmit. Mert még az izmait felépítő fehérjéket is felhasználja a teste az életfenntartáshoz.

A több cukor bevitele pedig nem növeli a teljesítményt, mert a felesleges energiát zsír formájában elraktározza a szervezet. Annyit használ fel, amennyi kell, a többit elrakja ínséges időkre:)

Remélem azért kicsit segítettem, nem vagyok szakértő, de jópár év biológiát-biokémiát tanultam.

2010. nov. 9. 15:30
 3/7 anonim ***** válasza:
Például táplálja az idegsejteket, agysejteket.
2010. nov. 9. 16:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Elsődlegesen energia forrásként hasznosul. Amíg magas a vér cukorszintje, addig a szervezet ebből nyeri az energiát, ezért kell súlycsökkentő edzésnél több mint fél órát edzeni, hogy beinduljon a zsírégetés is.

Jól hallottad, az idegsejteknek így az agysejteknek is valóban nélkülözhetetlen a cukor (és sokminden más is pl.B 1,2,6,12 vitamin)

de nem úgy ahogy gondolod.

Amit normál étkezéssel megeszel cukrot, az szinte biztos, hogy elég... val.szeg sok is. A napi össz. szénhidrát bevitelnek elég, ha a 10 %-a egyszerű szénhidrát (mono- és diszaharidok) - tehát cukrok.

Az összetettebb szénhidrátokat a szevezet egyszerűbbé bontja, így végül azok is cukorként szívódnak fel.

Nagyon könnyen emészthető, és felszívódó cukorral, ami a legelemibb monoszaharid, a szőlőcukor, lehet pillanatnyi löketet adni az agyteljesítménynek. Ezért eszi néhány diák pl. dolgozat írás előtti szünetben. Azokon persze nem segít, akik nem tanultak, inkább csak kevésbbé stresszelnek, jobban az eszükbe jutnak a tanultak. Hogy ebből mennyi a placebo hatás... döntse el ki-ki maga.

[link]

Annyival kiegészíteném, hogy sajnálatosan első kézből van "szerencsém" tapasztalni, hogy Magyarországon, a mai orvostudomány állásához képest a legsötétebb középkort idéző módszerekkel kezelik(?) a cukorbetegséget.

2010. nov. 9. 19:34
 5/7 anonim ***** válasza:
csak annyit írnék hogy valaki írta hogy utoljára nyúl a szervezet a fehérjékhez-- ez nem igaz! elősször bontja az izmokat és csak utána a zsírt! energiahiány esetén
2010. nov. 9. 20:43
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Sokat segítettetek!
2010. nov. 9. 21:11
 7/7 anonim válasza:
Itt irtátok hogy a szervezet elöbb nyul az izomhoz és aztán a.... Na most én leadtam 10kilot és nem lettem gyengébb söt erösebb nagyobb a karom is. Szóval én napi félkiló hust bevittem és napi 2 szelet kenyeret és ebédkor kb egy öklömnyi rizst és még is fogytam heti 1 kilot és néha többet . 2 és fél honap alatt leadtam 10 kilot. És nem edtem semmi cukrosat kivéve minden nap másfél deci narancslevet . Ennyi és erösebb vagyok mint voltam , ez hogy lehet?
2018. márc. 27. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!