Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A hortobágyi húsos palacsinta...

A hortobágyi húsos palacsinta úgy keletkezett, hogy valaki véletlenül kettőt lapozott a szakácskönyvben?

Figyelt kérdés
okt. 18. 01:29
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem fel akarták használni a maradékot.
okt. 18. 06:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
18%
Dehogy! A brüsszeli világkiállításra találta ki ezt a desszertet egy mesterszakács 1958-ban. A neve csak marketingfogás.
okt. 18. 06:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
82%
Csakhogy ez nem desszert.
okt. 18. 07:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Kb igen. Amúgy komolyra fordítva, gondolom el akarták sütni valamibe a maradékot…
okt. 18. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Én el tudom képzelni, hogy valaki csak simán elképzelte, hogy milyen lehet a hús palacsintatésztába töltve. Kipróbálta, jó lett, ennyi. Aztán hogy ebből az éttermek kajamentő fogást csináltak-e, az más kérdés.
okt. 18. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
11%

Gyerekek, ez valami csoda! Leírom a helyes, tényszerű választ, de nem tetszik (2.).

A hülyeség felértékelve.

Desszert, de elég nagy, főfogásként is fogyasztják.

okt. 18. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
92%
Nem desszert. Előétel. Valószínűleg maradék felhasználasbol született meg, de isteni ötlet volt.
okt. 18. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
48%

Emberek! Mi értelme van ide bármit is írni.

Tessék:


[link]


Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált, összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló receptet már az 1930-as években is publikáltak.

okt. 18. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
86%

Itt sem maradékokról írnak


A húsos palacsintáról történő első hiteles feljegyzések 1909-ből származnak, mikoris a „Divat újság” főzőkönyvében először jelent meg egy recept melyben a palacsintát csirkepörkölttel töltötték meg.


A következő jeles dátum 1920. Ekkor ugyanis a budapesti illetőségű Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat tett közkinccsé a “Ragyogó szakácskönyv” című kiadványát, amelyben paprikás csibével töltött palacsinta néven tett említést erről az ételről.


Egy 1932-es receptúrában azonban már változott az egyik fő összetevő, hiszen itt a csirkepörköltet a borjú vagy a sovány sertéshús váltották, amelyek kapcsán a használati utasítás azt írta elő, hogy a megfőzött pörköltet a léből kiszedve meg kell darálni, majd összekeverni a megfelelő mennyiségű pörkölt lével és tejföllel, majd a palacsintatésztába töltve 10-12 percig szükséges sütni.


Az 1939-es év egyértelműen Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea nevéhez fűződik, már ami húsos palacsintát illeti, hiszen „A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében” című könyvében ír az ételről és egyértelműen borjúpörkölttel javasolja annak elkészítését. Így jutunk tehát el 1958-hoz, amikor is talán a legérdekesebb dolgot történik a palacsintával, megkapja ugyanis a hortobágyi jelzőt.

okt. 18. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
87%

Akkor most jön a 100%-os válasz :


Nem. Nem úgy született.

okt. 18. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!