Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Élesztős kenyérrel is lehet...

Élesztős kenyérrel is lehet kovászos uborkát készíteni?

Figyelt kérdés

Sajnos nincs itthon kovászos kenyerem, a kovász készítéssel is csak mostanában kezdtem el bajlódni, ismerkedni, eddig még nem nagyon sikerült.


A vásárolt kovászos kenyér most nem opció, az élesztősre kérdeztem rá, a kovász készítését is ki szeretném tanulni.



szept. 5. 22:11
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Sőt, van aki csak élesztőt dob bele, amit előtte felfuttat cukorral.
szept. 5. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:
Kérhetnék komoly válaszokat?
szept. 5. 23:10
 3/17 anonim ***** válasza:
55%

Hogyne lehetne, krumplival is lehet!

A kovászos uborka nem attól kovászos, hogy kovászt raksz bele, hanem a kovászolódástól, tehát a tejsavas erjedéstől. Ugyanazok (legalábbis alapjaiban) a folyamatok mennek végbe, mint a liszt kovászolásakor, a klasszikus kovász készítésnél. Ezért kovászos uborka, és ezért NEM a kovászos kenyértől az!

Ezért baromság, mikor valaki kikéri magának, mert ő "fermentált" uborkát készít, mert nem tesz bele kovászos kenyeret.

szept. 6. 07:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:

Lehet. Az első jót ír.

Világ élwtünkben élesztős kenyérrel csináltuk a koviubit. A kovászos rész a nevében nem a kenyérre utal, hanem arra hogy erjedni kezd

szept. 6. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen jó az élesztős kenyér is, mindig azzal csinálom.
szept. 6. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
4. Az első családja olyan 200+ éve készít savanyúságokat, megélhetési szinten, Vecsésen, de a kérdező csak jobban tudja. >:)
szept. 6. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:

Akkor elnézést kérek az elsőtől, csak annyira abszurdnak tűnt a válasz hogy azt hittem szórakozik valaki!


Olvastam olyat hogy a tejsavas erjedést (kovász) és az élesztőgombás erjedést (élesztő) meg kell különböztetni mert nem ugyanaz.


Ez mennyire igaz?


Azon is megy a vita hogy a forró vizet vissza kell hűteni langymelegre, valaki pedig a forró vizet javasolja mert állítólag megöli azokat a baktériumokat amiktől berohadhat az uborka. De a forró víz nem főzi meg az uborkát, nem lesz attól túl puha?


Vecsés az nagyon jó hely! Az ottani savanyúságok méltán híresek! 👍

szept. 6. 21:58
 8/17 A kérdező kommentje:
Házi kovászos kenyérrel csináltam, de szerintem nem volt elég erős a kovász így maradt egy ilyen kicsit poshadt, keserű utóíze, savanykásat egyáltalán nem lehet érezni. Elég sok babérlevelet tettem a főzővízhez (olyan 5-6 darabot), lehet hogy az keserítette meg, valamint egy evőkanál koriandermag és 3-4 gerezd fokhagyma is van benne félbevágva. A kapor az 1 tasak, a só pedig 1 evőkanál/liter. 4 napig érleltem a 30 fokos árnyékolt helyiségben egy 5 literes üvegben, tányérral letakarva.
szept. 6. 22:10
 9/17 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam hogy meg kéne menteni (már ha meglehet), átöntöttem az uborkákat egy nagyobb tálba, forraltam fel vizet, bele koriander, só, amikor felforrt kihűtöttem, ráöntöttem az uborkákra hogy ellepje, adtam hozzá egy fél tasak kaprot és egy fél centis szeletekre vágott burgonyát.


Letakartam tányérral és betettem a hűtőbe, most várom a CSODÁT!


Azon dilemmáztam hogy melegen hagyjam vagy betegyem a hűtőbe?


Gondolom a hideg lassítja a folyamatot, nehezebben érik össze.


Vagy mi a különbség?


Vajon jól csináltam?

szept. 6. 22:20
 10/17 anonim ***** válasza:
9. Meleg. A meleg a titok, ott dolgozik az anyag. NE hűtsd!
szept. 6. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!