7-8 napos kovászt tudok csinálni etetés nélkül?
Úgy gondoltam hogy csak hagyom érlelni 7-8 napon keresztül a melegben egy befőttesüvegben kis tányérral lefedve.
Elég rosszul sikerültek a kovászaim így megelégeltem a dolgot.
Úgyis az a lényeg hogy némi levegőt kapjon és megérjen.
Gondoltam kipróbálom, amúgy is kísérletező alkat vagyok.
És a liszt-víz arány nem 1:1, hanem 2:1, tehát 2 evőkanál liszthez adok 1 evőkanál vizet és ezt hagyom állni.
Azt hallottam hogy jobb sűrűre csinálni mert így nem vizesedik meg a teteje.
Ha sikerül akkor egy kiló kenyeret sütök belőle, arra elég lesz.
Szerintetek fog sikerülni?
Így értettem hogy 30 g liszttel és 30 ml vízzel megeteted, majd 24 óra múlva ebből a kovász(mag)ból veszel ki 30 g-t és azt eteted meg 30 g liszttel, 30 ml vízzel egy másik üvegben.
Tehát jól elmosod! Mert valaki azt mondja hogy nem muszáj jól elmosni, elég alaposan kiöblíteni.
Igen, a hideg víz valószínűleg lassítja, de állítólag jobban meg is ecetesíti.
Mint ahogy általában langyos vizet szoktak javasolni, a forró meg megöli, pont úgy mint az élesztőnél.
Én azt hallottam hogy 200 g/20 dkg kovász kell 1 kg kenyérhez, ami kb. 13 evőkanálnyi mennyiség.
3. napja megy a kovászom a 30 fokos melegben.
1 kg kenyérre való liszt és víz van összekeverve 2:1-es arányban, tehát jó sűrű.
Úgy hagytam, nem bolygattam, befőttesüvegben van letakarva kistányérral.
Eddig úgy néz ki hogy bírja, nincs kellemetlen szaga, buborékosodik és feljön! 🫢🤗
Hát nagyon meg vagyok lepődve!
Kíváncsian várom hogy mi lesz belőle! 😶
5. napon vagyok, most hígabb, össze van esve és van egy ilyen enyhén ragasztós illata, viszont a teteje még egy kicsit buborékos.
Ez mennyire helyénvaló?
Lesz ebből még kovászos kenyér vagy ez már a vége felé járja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!