Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » 7-8 napos kovászt tudok...

7-8 napos kovászt tudok csinálni etetés nélkül?

Figyelt kérdés

Úgy gondoltam hogy csak hagyom érlelni 7-8 napon keresztül a melegben egy befőttesüvegben kis tányérral lefedve.

Elég rosszul sikerültek a kovászaim így megelégeltem a dolgot.

Úgyis az a lényeg hogy némi levegőt kapjon és megérjen.

Gondoltam kipróbálom, amúgy is kísérletező alkat vagyok.

És a liszt-víz arány nem 1:1, hanem 2:1, tehát 2 evőkanál liszthez adok 1 evőkanál vizet és ezt hagyom állni.

Azt hallottam hogy jobb sűrűre csinálni mert így nem vizesedik meg a teteje.

Ha sikerül akkor egy kiló kenyeret sütök belőle, arra elég lesz.


Szerintetek fog sikerülni?



szept. 2. 05:52
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem fog sikerülni
szept. 2. 06:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem, hiszen etetés nélkül nincs miből fejlődnie, csak bepenészedik, és megromlik.
szept. 2. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/28 anonim ***** válasza:
100%
Írd ki a helyi facebook csoportba hogy adna e valaki kovászt. Biztos kapsz
szept. 2. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/28 anonim ***** válasza:
100%
Etetés nélkül nem működik de ez mindennap pár perc
szept. 2. 08:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/28 anonim ***** válasza:
Az etetét a legfontosabb, hiszen abból van ereje a kovásznak. Ha nem csinálod, nem is érted a kovászolás lényegèt
szept. 2. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/28 anonim ***** válasza:

"Úgy gondoltam hogy csak hagyom érlelni"

Azt, hogy te hogyan gondolod, a biológiai nagyívben letojja.

A kovász Sacharomyces gombafajok és különböző baktérium-fajok tucatjainak életközössége. Az a lényeg, hogy lebontják az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokká, és abból táplálkoznak. Egy működő kovász a saját súlyának megfelelő lisztet 6-8 óra alatt megeszi, és utána eléhezik és éhen hal.

[A nyolc nap stimmel amúgy, körülbelül ennyi idő alatt lehet létrehozni működő kovászt a nulláról, azaz lisztből és vízből. De nem úgy, ahogy ezt te gondolod. A neten számtalan recept van, de a nyolc nap alatt egyszer sem akarok kovászt etetni módszer nem működik. A kovász nem olyan mint a banán, nem utóérő típus. Nem csak érni kell neki.]

"Úgyis az a lényeg hogy némi levegőt kapjon és megérjen."

Ezért nem sikerülnek a kovászaid. A kovásznak nincs szüksége sok levegőre, hisz anaerob és széndioxidot fejleszt. És nem kell érnie. Nem éretlen. Szaporodnia kell a benne lévő baciknak és gombáknak, de ehhez rendszeres kaja ellátásra van szüksége, pont olyan mint egy gyerek. Abba se tudsz egy hétre való anyatejet egyszerre beletölteni.

szept. 2. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/28 A kérdező kommentje:

Azt írtam hogy kapjon némi levegőt, tehát csak ráteszek egy tányért, nem zárom le teljesen, nehogy szétvigye a szén-dioxid az üveget.


Olyan is volt hogy csak gézzel fedtem le, gondolom az is hiba volt mert sok levegőt kapott.


Csapvizet adtam hozzá és eléggé megbüdösödött.


Amikor mentes ásványvízzel dolgoztam akkor ilyen vaníliás volt az illata több napig, de már a befőttes üveg tetejét tettem rá.


1:1-es aránynál pedig mindig megjelent a tetején a víz és berózsaszínesedett.


Valahol mindig elhasalt a történet mert az etetés ellenére a végén mindig kellemetlen szaga lett.


Azt se tudom milyen az eredeti kovász illata.


Gondolom az állaga ilyen sűrű, nyúlós.


Ha meghal a kovász akkor mi lesz belőle?


Ha nem etetem akkor milyen lesz a szaga, állaga?

szept. 2. 20:22
 8/28 anonim ***** válasza:

A jó kovász savanyú szagú, ecetes


Eleinte elég napi 1x etetni.

Sima szobahomersekletu csapviz teljesen jo.


30 gr viz 30gr liszt kever befottes uvegben

Tetejere egy tulmeretezett fedot szoktam tenni szoval jem ratekerve csak lazan.


24 ora mulva ebbol kiveszel 30 gramot, hozzaadsz 30 vizet, 30 lisztet es elkevered.


24 ora mulva abbol veszel ki 30at stb stb


Ez kb 6 napig.



Utana ugyanez napi 2szer



Ha fekete zold vagy kek a kovasz akkor rossz. Ha csak kicsit fura akkor valoszinuleg jo.

Egyébként youtube-on szabi a péknek van erről egy videosorozata amikor covid alatt eloben csinalta. Mindent elmond. Aok ido mindet vegignezni de akkor megertened az egeaz kovaszolas folyamatát

szept. 2. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/28 A kérdező kommentje:

"A jó kovász savanyú szagú, ecetes."


Én is így gondolom.


Úgy tudom hidegebb vízzel ecetesebb lesz.


És akkor mindig 30-akat adsz hozzá és 30-at veszel ki?


Hogy lesz ebből mennyiség? Gondolom felszaporodik.


A maradékot hallottam hogy ki kell dobni. Vagy? Megsütni?


Hány üveget használsz? Gondolom kettő kell!


Jól elmosod őket?

szept. 2. 21:01
 10/28 anonim ***** válasza:

Nem 30 at hozzaadni es 30at kivenni.


Üveg1: 30 liszt 30 viz

24 ora

Üveg2: 30 az üveg1-ből +30 liszt, 30 víz. Kever

(Ami az üveg1-ben marad azt kidobhatod vagy belesutheted barmibe amibe liszt kell)

24 óra

Üveg3: 30 az üveg2ből + 30 liszt + 30 viz. Kever.

24 ora

Stb stb

Nyilvan kozben jol el kell mosni az uvegeket ha ujra hasznalod.


Kenyérsütés előtt (min 8 nap addig) sokfajta módszer van de én pl az 50 kovász - 100 liszt- 80 vizet szeretem. Ennek kb kell (nálam) 6 óra míg duplája/triplája. Ebből 180 gr elég egy másfél kilós kenyérhez.


Hideg vizzel lassabb lesz. Kert a hideg lassitja. A mforro viz megoli. Legjobb a kezmeleg viz. Vagy ha kirakod szobahore egy orara

szept. 2. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!