A mikrohullámú sütő feltalálása előtt, hogyan melegített az ember ételt?
Gázon serpenyőben,lábosban
Egyébként vendéglátásban volt már a nyolcvanas években is mikró.
A mikrót 1945ben találták fel, szóval ja, nem egy fenenagy új dolog.
Házi használatra a 60as évek végén kezdték piacra dobni.
És igen, a sok hülye hallja a sugárzás szót, és már fosik, hogy hú basszus mind meghalunk.
Megsúgom, a nagyon gonosz neve ellenére nem minden sugárzás káros. Kimész a napra, akkor is jön a sugárzás, és bizonyos limiten belül teljesen rendben van.
A mikró nem változtatja meg a kaja összetételét, csak megrezgeti a benne lévő vízmolekulákat.
Ezért van az, hogy a magas víztartalmú ételek készítése ajánlott benne, a szárazabb kaják viszont nem.
És ha visszanézel, nem sokkal a mikró feltalálása előtt lett az embereknek hűtőszekrénye is.
Azt az 1910es évek közepén találták ki, és a 30as években kezdett elterjedni.
Étel higéniai szempontból melegen tartani a kaját nem rossz ötlet, mert a veszélyzóna amiben az étel megromlik az kb szobahőmérséklet körül van.
Szóval az emberiség történelme során ilyen végtelen levesek voltak, amiket állandóan melegen tartottak. Az alapanyagok mindig cserélődtek, szóval nem romlott meg, és a hőfok miatt nem is kezdtek el burjánzani benne a baktériumok.
Ilyen levest lehet kóstolni ma is, van amelyik 40-50 éve állaldóan megy.
A másik opció meg gondolom ismerős, a kaját szárították, füstölték, aszalták, sózták, befőzték, és annyi készült melegen ami el is fogyott. A maradék ment a disznók, tyukok elé, de nem is főztek felesleges nagy mennyiségben amit tárolni kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!