Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Előbb tervezitek a heti...

Előbb tervezitek a heti menüt, vagy előbb bevásároltok?

Figyelt kérdés

Próbálom előre tervezni hogy mit fogunk enni a héten, de elég nehéz minden napra A, B, C, D tervvel előállni. Sajnos amelyik boltokba járok ott nagyon gyakori hogy nem lehet kapni valami teljesen alap dolgot, most pl borsót nem tudok venni, hiába terveztem borsófőzeléket. De ez csak egy példa a sok közül.

Még rosszabb ha egyik boltban már megveszem az egyik romlandó összetevőt, és a másik boltban meg nem kapok olyat ami kéne még hozzá, így pánikszerüen kell valamit kitalálnom hogy ne romoljon rám amit már megvettem.

Volt már hogy egyszerűen vásároltam ami épp volt és szeretjük, de akkor nehéz volt úgy főzni hogy csak xy összetevők vannak..

Hogy oldjátok meg? Hány opciót terveztek egy napra? Vagy vesztek mindent amit szerettek és épp elérhető, aztán majd abból alakul valami menü?

2023. szept. 12. 09:37
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

Mie tészta csak néha van a közeli boltban, de volt hogy sehol nem kaptam hetekig.

Majd kipróbálom akkor ezt a gomba fagyasztást, de olyan nagyon nem hiszek benne. 😅

A rizi-bizi borsós rizs.. szeretem a lencsét, konkrétan az egyik kedvenc alapanyagom, de ha rizi-bizit kívánunk akkor ahhoz semmi köze..

Volt már hogy nem kaptam paprikát, hagymát, krumplit (kevés volt a boltban, az is rohadt), gombát, padlizsánt, patiszont, cukrot, borsot, csicseriborsót, majonézt, étolajat, leveszöldséget (répa, zeller), babot, stb stb. Hirtelen ennyi jutott eszembe. Pedig nem egzotikus ritka hozzávalókat akarok venni. :D

Szóval nem az lenne a kérdés hogy ma mit főzzek a tervezett helyett, hanem az érdekelne hogy ezt általánosságban hogy lehet kezelni. Elég zavaró hogy hiába találom ki hogy ennék xy ételt, hetekig nem jutok hozzá az összetevőkhöz.

2023. szept. 12. 11:24
 12/27 A kérdező kommentje:

Magát a borsót kívántuk, így értelmetlen helyettesíteni, de nem is ez lett volna a kérdés lényege, ez cska egy példa a sok közül.

Az nekem is mindegy hogy penne vagy szélesmetélt, de ázsiai kajákhoz mást szoktam használni.

2023. szept. 12. 11:26
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen, teljesen megértem, hogy megkívánsz valamit és bosszantó, hogy nem tudod megfőzni. De ha ennyire pocsék az ellátás, akkor muszáj rugalmasnak lenni, és rugalmas recepteket is választani. Nálunk szerencsére csak a covid alatt volt ez, hogy ezt nem kapok, azt nem kapok és mindent át kell variálni.
2023. szept. 12. 11:37
 14/27 anonim ***** válasza:
84%

Előre tervezek, minden héten 3 menüt, abból 1 a legfinomabb van 3X a másik kettő 2x

Pl hétfő szombat A

Kedd péntek B

Szerda csütörtök vasárnap C

Minden reggel zabkásával nyitok, kivéve amikor kukoricakásával :)

+ kávé

Ebéd melóban főtt kaja (ez változik)

Hazaérve következő napra megfőzök és a felét megeszem frissen, + nagy adag saláta

Vacsi zsírszegény túró különféle ízesítésekkel esetleg cottaga cheese…

Ezt a csokiöntettől, a mirelit áfonyán át, a jó hagymás sós paprikás kőrözöttig bárhogy lehet ízesíteni.

+ napi 2x frissen facsart narancs 2db

Ezen a héten a fő étkezések

Bolognai tészta

Chilis bab

Sörben párolt zöldségköret pecsenyével

Így erre a hétre 1 főre 21000ft költöttem

2023. szept. 12. 12:01
 15/27 anonim ***** válasza:
Két hétre előre le van tervezve a napi 2-3 étkezésem, hogy mikor mit főzök és jelölve, hogy mi az amihez már megvan az alapanyag... és mi az amit meg kell vennem. Minden étkezés kalóriára leszámolva stb.. Szóval nálam a tervezés az első. :)
2023. szept. 12. 12:28
 16/27 anonim ***** válasza:
Napi szinten megyek boltba tehát nem tervezek egész hétre.
2023. szept. 12. 12:59
 17/27 anonim ***** válasza:

Ha elöre megtervezett étrendet akarsz, akármilyen okból, pl. spórolás, akkor azt kell tartani bevásárláskor is.

Célszerü tartós élelmiszerekböl tartalékot felépíteni (pl az említett speciális tészta vafy hasonlók), akkor nincs ilyen probléma.

Ha az akutális megkívánás szerint fözöl, nincs értelme menütervezésnek, viszont akkor a spórolás sem fog menni.

2023. szept. 12. 15:06
 18/27 anonim ***** válasza:

"Célszerü tartós élelmiszerekböl tartalékot felépíteni (pl az említett speciális tészta vafy hasonlók), akkor nincs ilyen probléma."

Pontosan.

2023. szept. 12. 15:11
 19/27 A kérdező kommentje:

HA lehetne úgy vásárolni, akkor simán lenne értelme menüt tervezni megkívánás alapján, ha ma ennék xy dolgot, akkor 99% eséllyel pár nap múlva is ennék.

Sajnos nincs helyem tartani otthon mindenből.

2023. szept. 12. 15:12
 20/27 anonim ***** válasza:

Nem kell sok hely, és nem kell sok minden.

Pl. kínai tésztából megéri 2-3 evésre való mennyiséget tartalékolni, normál metéltböl nem, az tényleg mindig van.

Ugyanez érvényes a többi tartós élelmiszerre is, ami nem mindig kapható, abból pár adag jó, ha van otthon, ami mindenhol van, abböl fölösleges.

Nekem 2 felnött 4 gyerekre a konyhaszekrényben egy kisebb polcnyi az, ami tartalékoknak elég, szóval ha akarod, meg lehet oldani.

Másrészt az is megoldás lehet nálad, ha egy-egy alkalommal dupla-háromszoros mennyiséget fözöl és adagonkent lefagyasztod, így egyrészt sokkal rugalmasabban tudsz étkezni, másrészt ha valamit megkívánsz, nem kell soron kívül vásárolni, harmadszor meg egy esetleges szükebb idöszakra van otthon tartalék.

De az étkezéseket megtervezni csak úgy van értelme, ha betartod a tervet, egyébként nincs. Másik módszer, úgy fözni, hogy "mi van itthon, amit el kell használni", ez is aránylag jó spórolási módszer, feltéve, hogy nincs mindig rengeteg akármi otthon túl nagy mennyiségben.

2023. szept. 12. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!