Aki gyakran (akár minden nap) főz, honnan merít ihletet a menühöz?
Nem a kedvenc elfoglaltságom a főzés, de nem is utálok. Mindig elgondolkodom rajta, hogy az egészséges életmód jegyében otthon kellene főznöm (mert egyébként a munkahelyemen jó áron lehet étkezni, csak nem túl diétás), viszont egyszerűen képtelen vagyok kitalálni, hogy mikor mi legyen a kaja. Ezért inkább halogatom, tologatom, a végén pedig inkább eszek a munkahelyen:D
Van valami bevált módszeretek? Előre kitaláljátok egész hétre/hónapra, vagy mindig amit megkívántok?
Sok évtizede fözök naponta, még mindig nagy örömmel.
A változatos és a családnak is tetszö étrendhez több tippem is van.
1. Írd össze, ki mit szeret a családban, illetve hogy miket fözöl, azt is, ami spontán eszedbe jut, meg pár hétig minden nap az aznapi menüt. (telefonon vagy gépen pár perc)
2. Nézd meg, hogy a különbözö éttermek , menüztetö helyen mit készítenek (vannak ilyen oldalak, ahol a heti étlap fenn van), ezekböl ki tudod válogatni, ami neked tetszik, mint ötlet.
3. Nézz receptes oldalakat, ahol gyakrabban kerülnek fel új ételek, ott is tudsz válogatni
4. Érdemes keresni maradékok felhasználására alkalmas recepteket és ezeket is kiválogatni.
Ezekböl írd fel egy listába a neked szimpatikus ötleteket, érdemes leves, húsétel, tészta, zöldséges étel, húsmentes, stb csoportokba rendezni.
Így egy-két hét alatt lesz egy alapgyüjteményed, amiböl lehet válogatni.
Emellett sokat segít, ha heti menütervet készítesz, egyrészt könnyebb megfelelö alapanyagokat bevásárolni, amikor éppen kedvezöbb, így olcsóbb lesz az ételre költött pénz azonos minöség mellett, illetve sokszor lehet egymásra épülö ételeket készíteni a hét folyamán, ami nemcsak a maradékokat csökkenti, hanem a fözési idödet is. Természetesen ha valamit hirtelen megkívánsz, nem kell feltétlen tartani az elöre összeállított étrendet, de ha túl sokszor vagy spontán, akkor sokkal többet kell bevásárolni és sokkal több minden megmarad, és adott esetben ki kell dobni.
Nekem ezek jól bevált ötletek, amit jónak látsz, próbáld ki.
Nekem úgy tűnik, hogy egyedülállóként kérdezed ezt.
Ha igen, akkor én a helyedben nem bonyolítanám az életemet (és a pénztárcámat) hanem ennék a munkahelyemen - ahogy te is teszed - és hétvégente alkotnék valami könnyű, tápláló, egészségeset.
Ezt úgy mondom neked, hogy szinte mindennap főzök családnak, mert család esetén így gazdaságos.
Menüsort nem írok, mert hagyományosan főzök és nem a mai trend szerint, de nekünk tökéletes. Mindenki egészséges, senki nincs elhízva.
Hétfőn rendszerint a hétvégi maradékot esszük, kedden főzeléket, szerdán-csütörtökön valami egytálételt, (lecsó, székelykáposzta, rakott krumpli, töltött paprika, stb) pénteken tésztafélét. Szombat-vasárnap a család által megszavazott akármik, de húsleves az mindig követelmény és valamit sütök (pogácsa, piték, piskóták, ilyesmik)
Én egy főre főzök, így nekem fontos az, hogy gyorsan kész legyen, napokig tárolható legyen, könnyű legyen elcsomagolni pl. ha elviszem munkahelyre.
Főleg a tiktokról főzök, ott szoktam találni gyors és jó recepteket.
Kettőnkre főzünk, hol én, hol a párom, attól függően épp kinek van ideje meg energiája.
1-3 naponta megyek boltba, nincs autónk, szóval kb ennyi az a bevásárlás amit haza is tudunk hozni. Így frissebb is, és tuti nincsenek elfeledett dolgok a hűtő mélyén, amiket aztán ki kell dobni.
A menüt általában úgy tervezzük meg, hogy megkérezzük egymást, hogy kinek mihez van kedve, és az lesz.
Illetve ha a boltban látok valamit akciósan, vagy esetleg valamilyen összetevő ami a napi menühöz kéne nincs épp vagy nem szép, akkor kicsit módosítok rajta.
Általában az is szempont, hogy az alapanyagok egymásra épüljenek. Pl ha kinyitok egy csicseriborsó konzervet egy mexikói babsalátához, akkor másnap házi hummusz lesz és falafel, hogy a csicseriborsó másik felét elhasználjam.
Így kb alig van ételhulladék, de azért változatos is.
Általában sokféle nemzetközi receptet szoktam csinálni, és váltogatom is, szóval ha egyik nap olasz tészta étel van, akkor másnap mondjuk valami magyaros lesz, pl rongyos tojás leves, harmadik nap meg valami ázsiai.
Ha végképp nincs ötletem, akkor van egy képes szakácskönyvem, a gyerek mond egy számot, én meg megfőzöm az azon az oldalon található receptet.
Ha van időm tervezni, akkor nyilván a főzéshez rendelkezésre álló idő alapján tervezek. Ha kevés időm van sütőzacskóban is elkészülő kaját tervezek, Lasagne csak akkor van, ha van időm pepecselni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!