Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mitől lesz valaki válogatós?

Mitől lesz valaki válogatós?

Figyelt kérdés
Van olyan ismerősöm aki húsok közül csak csirkét eszi meg, gyümölcsöt nem eszik egyáltalán. Hogy lehet valaki ennyire válogatós? És mitől van ez?

2023. márc. 1. 20:21
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Mire szoktatták, mit erőltettek gyerkkorában, mit fogyasztott az anya terhesség alatt...
2023. márc. 1. 20:31
 2/9 anonim ***** válasza:
97%

Teljesen változó :D

Szerintem emberi preferencia . De vannak érdekes dolgok.

Nálunk pl családban egyik női tag sem szereti a halat.

Kiskoromban utáltam a gombát, májat, most imádom .

Pár éve meg nem tudtam enni a rukkolát, most a saláta kedvenc része.

Illetve kb 4 éve egy tábla csokit is befaltam, most kb semmilyen édességet sem tudok megenni, udvariasságból szoktam csak, de max egy két falat megy le. Egyszerűen nem kívánom .

Utáltam a zöldségeket, most pedig kb azon tudok élni :D

De a halat továbbra sem sajnos, pedig probalkoztam.

Szóval lehet benne genetika, de a saját szervezeted is aszerint jelzi a kívánságot, amire szükséged van. De ez változhat is, pl attól, mennyit alszol, mennyire vagy stresszes stb .

Egyszerűen adott időben vagy kívánja az ember, vagy sem. Szerintem inkább a szervezet szükséglete adja meg ezt :) De nagyon sok tényező lehet. Én pl találkoztam olyannal, aki undorítónak tartott minden csokis dolgot :D A párom az uborkát utalja, egyik ismerősöm meg kb mindent utal , ami növény :D Hat érdekes, de ez van :D Egyik ismerősöm pedig nem tudja felfogni, hogy tudunk húst enni, ő mindig kellemetlen szagokat érez tőle, covid után pláne, és nem hajlandó enni, pedig nem vegan . Egyszerűen keptelen . Mások vagyunk :)

2023. márc. 1. 21:08
 3/9 Metionin ***** válasza:
97%
Változó, van aki pont olyan alapanyagot nem szeret, ami sok ételben van, ezért nagyon korlátozott lesz az, amit az adott környezetben megehet. Pl. én el voltam könyvelve nagyon válogatós gyereknek, mert a legtöbb zsíros és habart ételt nem szeretem. Mivel nálunk otthon 80%-ban ilyesmi volt, persze, hogy válogatósnak lettem kikiáltva. De ha valaki pl. nem szereti a halat és pont olyan helyen kell élnie, ahol sok a halas étel, akkor ő is válogatós lesz. Rengetegféle ételt megeszek, kivéve a tej, amitől ételérzékenység miatt tartózkodom és időközben kiderült, hogy a zsírt a májam/epém sem szereti. Alapanyagok közül a bab és a máj, aminek a szagától is rosszul vagyok, ezeket akkor sem ettem meg, amikor anyám bevetette a régi jó "addig nem állsz fel míg meg nem eszed" műsort. A babnál este 11kor bezavart az asztaltól, a májat meg letömtem de azonmód vissza is hánytam.
2023. márc. 1. 21:26
 4/9 anonim ***** válasza:
88%
Nem feltétlenül csak arról van szó, hogy az illető "válogatós". Engem is annak neveznek, mert érzékeny vagyok egy csomó mindenre, és rengeteg dologtól szó szerint felfordul a gyomrom. Aki még nem élt át ilyet, az nem tudja, milyen kellemetlen öklendezni olyan ételtől, aminek amúgy semmi baja, csak van benne valami olyan összetevő, ami ellen az én szervezetem tiltakozik. Maradjunk annyiban, hogy nem szokta érteni a környezetemben senki. De hidd el, épp elég baj ez nekem akkor is, ha nem kezdenek még külön röhögni is rajtam, hogy na, ezt se eszi meg.
2023. márc. 1. 21:39
 5/9 anonim ***** válasza:
81%
Aminek nem tetszik az íze/szaga azt nem eszem meg, ennyi. Mindig is ilyen voltam
2023. márc. 1. 23:32
 6/9 anonim ***** válasza:
65%
Nos, én is csak csirkehúst eszek és én sem eszek gyümölcsöt. Es? Mi ezzel a baj? A többi húsféle szagatol rosszul leszek, a gyümölcsöt meg nem szeretm.
2023. márc. 2. 06:35
 7/9 anonim ***** válasza:
76%
Van aki tényleg saját döntésből válogatós. De akinek van gyereke és táplált már hozzá látja, hogy már egész pici korban látszik mi az ami izlik a gyereknek és mi az ami nem, illetve ahogy nő úgy változik az ízlése és másokat is megeszik. Alapevetően használom de nem szeretem a válogat szót étkezésre mert nem mind1, hogy valaki azért nem eszik meg valamit mert hiszti van és csak azért se, vagy azért mert nem szereti esetleg gondot okoz a gyomrának. Nálunk például alig alig fogy gyümölcs de rengeteg zöldség, ettől még nem mondom, hogy válogatósak vagyunk csak azt szeretjük azt vesszük.
2023. márc. 2. 10:48
 8/9 anonim ***** válasza:
95%

17 éves fejjel mindent megkóstolok, de semmi nem ízlik.

A kinézetével az ételek néha van bajom, de akkor is legyűröm, megkóstolom.

Mindent próbáltunk már, de nem segít semmi. Alig van amit megeszek.

2023. márc. 2. 11:29
 9/9 anonim válasza:
55%
Az egyik probléma az az, hogy a szülő lehetővé teszi a gyerekének, hogy válogasson, meg a válogatós gyerekek 99%-a baromira el van kényesztetve.
2023. szept. 8. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!