Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Most akkor az eredeti Méz...

Most akkor az eredeti Méz cukrosodik, vagy sem? Felfőzik? Miért?

Figyelt kérdés
A bolti macis méz kábé állandóan folyékony. Mégis azt írják a neten, hogy az eredeti méz az 3-4 hónap, vagy még az után cukrosodik (kristályosodik). Hogyha cukrosodik, akkor maximum mennyire? MOst akkor melyik a kamu? Tudom, van többféle méztípus, de az akácra és a vegyes virágmézre gondolok ezen kérdésnél. A cukorszirupozós és cukrozós méztermelő emberek ne reagáljanak..úgyis meg lesz a méltó büntetésetek.

2022. márc. 10. 19:26
1 2
 1/13 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
100%

Egy idő után mindegyik méz kristályosodik.

A virágméz és a repceméz már pörgetés után pár nappal jól láthatóan elkezd kristályosodni, a tiszta repceméz egyébként szinte kőkeményre is képes megszilárdulni.

A legkevésbé a tiszta akácméz kristályosodik, az hónapokig tarthatja az eredeti állagát, utána azért az is el kezd "opálosodni".

Isten ments hogy felfőzd a mézet, helyette kézmeleg vízbe kell tenni üvegestől és órák alatt szépen újra visszanyeri az eredeti kinézetét a méz. Egyébként kristályosan is lehet fogyasztani természetesen.

2022. márc. 10. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez föleg attól függ, milyen méz, van olyan, ami gyakorlatilag egyböl ikrás, meg van, amelyik jóformán soha nem lesz az.
2022. márc. 10. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 NTBS ***** válasza:
A kristályosodás természetes folyamat. Tedd meleg vízbe néhány órára és visszaalakul.
2022. márc. 10. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
35%

Eddig senki nem értette meg a kérdést.

Én is azt hallottam, hogy a "termelők" felfőzik a mézet, hogy ne kristályosodjon. És esetleg még más praktikákat is alkalmaznak, hogy "szaporább" legyen. Ezzel gyakorlatilag tönkreteszik.

2022. márc. 10. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Èn a felfőzèst a "baktèriumölès" eszközekènt hallottam a Mamától, de azonnal az ugrott be erről, hogy az èrtèkes tápanyag akkor oda is vèsz. A másik meg az, hogy nem gondolom, hogy a mèhek baktèriumot vinnènek be magukkal, mert ahhoz túlságosan tiszta lènyeknek gondolom őket. Úgy vèlem, hogy nem feltètlenül csinálták ezt a felfőzögetèst helyesen annó. Az pedig, hogy a macis mèzből mièrt hiányzik az ikrásodás, az elèggè furcsa nekem, hogyha az eredeti mèz állaga kristályosodik; mègis a műanyag macis mèz jut szinte mindenkinek az eszèbe, hogyha eredeti mèzről van szó. Szóval sokkal előrèbb mèg ez ügyben nem jutottam.
2022. márc. 10. 22:03
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A méz nem romlik meg soha, sőt antibakteriális, nem nagyon élnek meg benne a baktériumok. Nyilván ha nagyon akarjuk, akkor meg lehet fertőzni, de alapból csak emiatt felfőzni nem szokták vagy legalábbis butaság.

A macis mézet meg gondolom régen is higították, keverték, azért nem kristályosodott.

De mondom: én is azt hallottam, hogy ha felfőzik, akkor elveszíti a kristályosodási képességét.


Egyébként meg azt hiszem ezekben is említik a témát:


Váraljai László méhészetének bemutatása, kristályos méz kóstolás Borbás Marcsival

https://www.youtube.com/watch?v=vDLb12zPERM&t=400s


Mesterember - Méhész - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=dWeN6bCGGT0


Mesterember - A méhész - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=dHJuhRAQy44

2022. márc. 10. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

Hogyan különböztethető meg a cukrozott mèztől a Termèszetesen ikrásodott mèz?

Sajnos a 2 x 26percben erre nem kaptam választ, de az első videóban is csak elvètve. Ettől függetlenül èrdekes videók voltak; köszönöm.

2022. márc. 10. 23:41
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"Hogyan különböztethető meg a cukrozott mèztől a Termèszetesen ikrásodott mèz?"


Otthon sehogy. Analitikai laborban lehet mérni HMF tartalmat és enzimaktivitást mérni, amiből lehet következtetni a tisztságra.

2022. márc. 11. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:

Én láttam technikát rá, hogy pl pohár aljára egy csepp méz és a vízet ráöntve aztán enyhén megkavarva az eredeti méz alig oldódik, míg a szirupos, vagy a cukrozott láthatóbban feloldódik.


8as. Azért ez eléggé negatív és Hagyjuk már, hogy mindenhez labor kell. Ezzel kábé azt mondod, hogy csak akinek pénze van, az tud utána járni a tisztességességnek. LAbori körülményeket erre "pazarolni" csak felvágás és baromság. Ne mond nekem, hogy egy korrekt méztermelő képtelen ránézésre, vagy íz alapján megmondani, hogy melyik az igazi és melyik nem... Kristályok nagysága, finomsága például?

2022. márc. 11. 11:53
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

De most miről beszélünk?


Nyilván egy cukorszirupot egy méztől baromi egyszerű megkülönböztetni: Más az édessége (a méz általában édesebb).


De azt, hogy a mézbe én keverek 10% sűrű cukor (szacharóz) szörpöt, otthon soha nem fogod kideríteni.


A méz pedig az esetek 99%-ban hajlamos kristályosodásra, hiszen egy túltelített cukoroldatról beszélünk, tehát csak idő kérdése, hogy mikor kezd el kristályosodni. Ennek a sebessége a glükóz/fruktóz aránytól függ. Minél több a glükóz (pl. repce, napraforgó) annál gyorsabban történik, hiszen ez kevésbé oldható, mint a fruktóz. Ráadásul vannak olyan más cukrok is, amik ezt a folyamatot katalizálják, de fontos a nedvességtartalom, hőmérséklet és egyéb szennyező anyagok jelenléte is.

2022. márc. 11. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!