Külföldinek hogy mutassam be ami csípős paprikánkat, ha kéreznek pl erős pista összetevőről?
Leginkább visszafogottan :) Ha ismeri általánosságban a chiliket, jót fog mosolyogni azon, hogy mi magyarok mennyire emberkedünk és azt hisszük, hogy a mi paprikáink világhíresen csípősek.
A kicsi piros neve cseresznyepaprika, angolul pedig Cascabel pepper. Viszont a hegyes erős pont magyar fajta, angolul Hungarian wax pepper néven fut. A bogyiszlói, balatoni csípősek, sőt még a sima töltenivaló és szentesi is mind nagyon közeli rokonai, annyira, hogy nem is érdemes külön nevet keresni rájuk, max. tedd utána, hogy "'bogyiszlói' variety".
Az Erős Pista nem cseresznyepaprikából készül, azt általában nyersen nem nagyon fogyasztjuk. Csípős fűszerpaprika durvára és kevésbé szárazra őrölve, mint a paprikának szánt. Angolban is így tudod megkülönböztetni a chilitől, ők is használják a paprika szót (és Magyarországhoz kötik).
Kérdezed ezt a szegedi fűszerpaprika hazájában. Attól autentikusabbat nehéz lesz találni, ha pedig nem őrlemény kell, ott a szentesi vagy a bogyiszlói. Vagy a piacon találhatsz szárítandó, őrlendő fűszerpaprikát is, de ez frissen nem valami jó.
És nem, a csípős paprika nem csili, hanem hot pepper.
2-es. Tévedés! Az Erős Pista csípős cseresznyepaprikából kédzül iparilag és házilag is. Erős Pistát évek óta nem veszek, mert beledarálják a szárát is, tartósító is van benne. Én magam darálom,
sózom, teszem el minden évben.
Az erős zöld cseresznyepaprika savanyítva a fejed búbját is marja, ahogy Matula mondta a Tüskevárban.
Chilit mondjál neki, mert azt csak a magyarok nem hívják annak, mindenhol máshol az a több száz féle csípős paprika, az mind chili. A magyar is az, csak nem annak mondjuk.
Csak ne az erőspistát mutasd meg, mert az inkább sós mint csíp. Annál a zöld hegyes erős is jobb, igényesebb.
"És nem, a csípős paprika nem csili, hanem hot pepper." A nagy lóf-t, már elnézést, akkor szerinted ha a chilit kiszárítják és porrá őrlik, akkor átváltozik pepper-re? :D
Jó gyenge cseresznyepaprikából készülhet,az erős pista egy nagy 0 a rendes cseresznyepaprikához képest. Kóstoljatok meg egyszer egy cseresznyepaprikát nyersen,úgy még sokkal csípősebb mint az ecetes.
Viszont a haragos pista,szintén Univer termék,sokkal sötétebb,minőségibb,és nem utolsó sorban sokkal erősebb az erős pityunál,na meg finomabb is.
Direkt azoknak készült,akiknek a sima pityu nem elég erős. Én imádom xD
Állítólag 4x erősebb az erős pistánál,de szerintem van az 8x is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!