Mi a kbség a kebab és a girosz között?
Kebab
A kebab vagy kebap arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.
A fűszerezett, kevert darálthúsból készült, faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése kicsik. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.
Gyros
A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a török dönerből ered.
A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre rakják a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, erőspaprika, sült burgonya, és többféle szósz és öntet, mint a dzadzíki.
Ami megkülönbözteti a többi arab társától az a fetasajt, ami szinte Görögország nemzeti jelképe lett az idők folyamán. Másik nagy különbség a kebabhoz képest, hogy ezt vágott húsból készítik.
Girosz?
Gyros egyébként meg leírtak.
9. Magyarul gírosznak írandó. Ez, éy csakis ez a helyes írásmód.
A gyros az angol fonetikus átírása a görög szónak.
A legfőbb eltérés talán az, higy a kebabot vízszintesen, nyárson sütik.
Darálthúsból kolbászkákat firmálnak, és azt tapadztják a nyársra.
A döner kebab azt hiszem egy németeknél élő török találta ki, higy eladhaóbb utcakaja legyen.
Függőleges nyársat hasznlált, és litában szolgálják fel.
A gíroszt gondolom ismered.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!