Aki tervez heti menüt?
Célszerü legfeljebb egyszer tartani bevásárlást, elöre megtervezve.
Nézd át a különbözö akciókat, tervezd meg, mit akarsz a következö héten fözni és ehhez vedd meg a szükséges hozzávalókat.
A heti menü tervezésére jó valami rendszert kitalálni, de "pörkölt-napot" tartani azért túlzás lenne.
Ha vasárnappal kezded például, akkor valószínüleg van leves és valami húsos étel. (Nem kell húslevesnek lennie és nem kell rántott húsnak, akár mi más is ugyanolyan jó lehet)
Hétföre általában marad vasárnapról.
Keddre valamilyen fözelék vagy egyéb zödlséges étel, húsmentesen vagy kevés hússal
Szerdán tartalmas leves fött vagy sült tésztával.
Csütörtökön rakott zöldség, vagy tészta, spagetti, pizza (saját gyártmány!)
Pénteken krumplis vagy rizses étel, meleg salátaféle kevés hússal.
Szombaton valamlyen egytálétel, ami gyorsan megvan, a napot nem kell a konyhában tölteni
Hetente pörköltet enni nagyon unalmas lenne, rengeteg más étel is van, ami legalább annyira jó.
Sokat tudsz spórolni, ha úgy állítod össze a heti sorrendet, hogy az egyik nap többet fözve a következö napon a maradékot fel tudd használni hozzá.
Az 1-es vagyok még egyszer: a tervezésben sokat segít, ha elkezded összeírni, ki mit szeret enni, mit ettetek a héten, múlt héten - így sokkal több étel jut eszedbe, mintha direkt azon törnéd a fejed, mit lehet egyáltalán fözni.
A másik tipp: nézegesd meg a neten az ételrendelös oldalak meg a különbözö menzák étrendjeit, ott is sok ötletet találsz, mi az, amit szerettek, csak nem sokszor jut eszedbe.
Meg néha megéri új dolgokat is kipróbálni, nem csak a megszokott ételeket fözni.
De kereshetsz itt is ötleteket, a "mit fözzek ma", "mi legyen a mai ebéd/vacsora/menü", "mit esztek/föztök hét végén", stb tipusú kérdéseket is érdemes végigolvasni, ott is sok jó ötletet lehet találni.
Megkérdezem a családot, van e valami, amit szívesen ennének azon a heten. Megnézem a beosztásomat, van e olyan nap, amikor gyorsat kell kitalálnom. Ha láttam a héten valamit a tvben, vagy a konyhamagazinjaimban, akkor azt is felírom a listára. Előbb csak felirkalom az osszes otletet, aztan elrendezem a hetre, vagyis hetfotol hetfoig ugy, hogy ne legyen egymashoz hasonlo egymas után. Ha ez meg van, akkor jon a bevasarlolista, amire az kerül fel, ami ezekhez az etelekhez kell. Hét végén szoktam csinálni, nálunk pénteken látható, hogy mi lesz akciós hétfőtől, a rendelést pedig keddre adom le, akkor hozzák ki - nem Magyarorszagon élek. Ha van olyan akciós termék, ami itthon fogyóban van és eltartható, pl teszta, vagy rizs, hasonlók, akkor az rákerül a listára. Ha olyan húst akcióznak, amit szoktam használni, akkor az is megy a listára, aztán a fagyasztóba és majd legközelebb be lesz tervezve a menübe.
Nem ár alapján tervezem a menüt, hanem az igenyeink alapján, tehát nem lesz azért tészta, mert olcsó, viszont legközelebb, ha tészta kerül a menüre már nem kell megvenni. Van egy adott heti keretem, amiből vasarolok, azt nem lépem túl.
Nekem hétköznap kevés időm van, ráadásul a férjem vegetáriánus, és kb. tízféle gyors ételt ismerek, ami hétköznap is belefér (persze ha számolom, hogy a borsófőzelékhez lehet legalább ötféle különféle feltétet készíteni, akkor több variáció jön ki, így végülis nem lesz unalmas). Hétvégére tervezem a bonyolultabb ételeket. Arra figyelek, hogy két hétnél gyakrabban ne ismétlődjenek az ételek. Igyekszem minél többször zöldségételeket csinálni, mert a párom nyersen nem nagyon eszi. Tésztaétel (ideértve a túrógombócot, palacsintát is) heti 1 vagy legfeljebb 2 alkalommal van jó esetben. Nagyon kényelmes alapanyag a szója, arra is figyelnem kell, hogy ne legyen minden nap azért. Ezeket a szempontokat figyelembe véve pedig azt írok be, amihez kedvem van (a páromat is megkérdezem, de nem szokott semmit javasolni). De ha párolt brokkolit írtam falafellel, a boltban pedig akciós a cukkini meg a rántott sajt, akkor inkább azt veszek helyette. Ha el is térek tőle, mégis segít a terv átlátni, hogy összességében mindent megvettem-e, ami kell. Aztán ha mégis hibázom, akkor majd főzéskor improvizálok.
Egyébként volt idő, mikor spontán kialakult a tésztanap, mivel szerdánként nem értem rá főzni. A férjem főzött aznap, mindig tésztát.
Bocs, lehet, hogy idegesítelek ezzel - nem akarlak! -, de itt van egy csomó hasonló kérdés, nézd át ezeket is, sok mindent olvashatsz, ami neked is segít:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=heti%20men%..
Tényleg nem bosszantani akarlak, csak sokszor nem jut az ember eszébe, mit kerestessen, ezért elkerüli a figyelmét egy csomó infó.
Én nem spórolás miatt tervezek menüt, hanem mert spontán sose tudom, hogy mit főzzek. Lóg egy naptár a konyhában a falon, oda fel szoktam írni, hogy aznap mi volt a kaja, aztán ha már nagyon nincs ötletem, akkor azt tanulmányozom, hátha van olyan kaja, amit már rég ettünk.
Plusz a hűtőajtón is van egy papír, oda szokta a család a kajakívánságokat írni, sajnos a három 16 év alatti gyereknek csak olyan kívánsága van, hogy pizza vagy hamburger, ezzel ugye nem vagyok előrébb.
Az akciókat is azért nézem, mert ha az arcomba nyomják, hogy mondjuk a mirelit zöldbab akciós, akkor arról eszembe jut, hogy a rakott zöldbabot az összes családtag szereti.
Egy másik kérdésnél találtam pár rendszert, ami alapján össze lehet állítani a heti étrendet, bemásolom, hátha neked is segít:
hetente 1x eszünk tésztát (milánói, bolognai stb.), 1x főzeléket, van heti 1 halnap, illetve heti 1 vega nap, amikor nem eszünk húst. A többi napon húst sütünk, esetleg pizzát, mikor mit - krumpli, rizs, kuszkusz a köret, ezeket egészséges arányban váltogatom.
Kezdd azzal, hogy oszd be a hetet: legyen egy nap egytálételes, egy nap tartalmas leves könnyű másodikkal, egy nap zöldségétel/főzelék, egy nap szárnyas, egy nap vörös húsétel, egy tészta, egy hal.
Ez legyen az alap, ezek bármelyikét tudod 2 napra is készíteni, ahogy szeretitek.
Ezután szedd össze a szívesen készített ételeket, és oszd a fenti típusokba. Így azért könnyű lesz kiválogatni az adott napra az adott ételeket.
Már csak annyi a dolgotok, hogy összeírjátok a listából a következő hétre a menüt, majd bevásároljatok annak megfelelően.
H: a vasárnapi maradékot variálom át kicsit.
K: vagy tésztaféle vagy krumplis étel van, hús nélkül
Sz: vagy sürü leves vagy valami egytálétel, kevés vagy semennyi hússal.
Cs: fözelékféle kevés húsfeltéttel.
P: valamilyen rakott zöldség, vagy rizses étel.
Szo: egytálétel, vagy pizza, zöldséges pite vagy hasonló, esetleg egy kevés hússal.
V: leves, utána húsétel körítéssel, zöldségekkel meg sok salátával, illetve valami édesség utána.
H: vasárnapi maradék
K: rakott valami
Sz: krémleves,
Cs: tészta
P: hal/hús körítéssel
Szo: sürü leves, tésztaféle
V: Húsleves, húsétel, körítés, saláta
H: valami húsos, esetleg vasárnapi maradékból
K: valami édes, palacsinta, császármorzsa, stb
Sz: Húsos étel kevés hússal és több zöldséggel
Cs: Húsmentes, legtöbbször rakott valami pici sajttal
P: Halas étel
Szo: Sürü leves, vagy egytál sok zöldséggel és kevés vagy semennyi hússal
V: Leves, sült vagy rántott hús vagy egyéb egész vagy szelet húsos étel
H: Tészta
K: idényzöldség
Sz: rizses vagy krumplis étel
Cs: felfújt
P: "kivánságmüsor"
Szo: gyors étel (virsli, rántotta, stb)
V: Húsétel
H: Maradékok
K: krumplis valami
Sz: egytál vagy leves
Cs: Tészta mártással
P: Halas étel
Szo: felfújt
V:sült körítéssel
Hetente
egyszer krumplis étel
egyszer rizses
egyszer tészta
egyszer felfújt
egyszer leves/egytálétel
egyszer édes valami
egyszer maradék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!