Mennyire fontos az egészséges táplálkozás?
00.30 az még estének számít? Főtt krumplival ettem egy kis resztelt csirkemájat, - most figyelj! - kenyér nélkül!
Én úgy tartom, hogy az egészséges táplálkozás az nagyon nagy mértékben egyénfüggő. Ami az egyik embernek használ, az a másiknak bőven árthat.
Az egészséges táplálkozás nagyon fontos; az egészségtelen táplálkozás a vezető halálokok egyike.
Este nem tanácsos enni, de messze nem a legfontosabb tényező a "mikor", sokkal inkább a "mennyit" és a "mit".
Ket mondas jutott eszembe:
- az leszel amit eszel
- aki ehesen fekszik, az egeszsegesen kel
... jelentsen barmit is :)))
Nincs ebbe egységesítés. Vannak étkezési stílusok, amikből kövesd azt ami a te életmódodhoz jobban passzol. Van olyan étkezés ami intervallumos. Tehát kijelöl 8-10 órás keretett amin belül étkezhetsz. Ilyenkor jól passzol az este 6 után semmit szabálya.
Más étkezési stílus szerint legyen folyamatos a táplálkozás, ez a sokszor keveset elv. Ilyenkor nincs időlimit, inkább a mennyiségeken van a hangsúly és este is ehetsz keveset.
Dietetikusi ajánlás, hogy lefekvés előtt 3 órával legyen az utolsó étkezés, ami könnyen emészthető, nem megterhelő a gyomornak.
És igen. Egy jól összeállított, személyre szabott étkezéssel sokkal többet tehetsz az egészségedért.
Momentán nem.
10+ éves étkezési zavarból gyógyulok, lényegében az elmúlt hosszú-hosszú időszak másról sem szólt, csak hogy sanyargattam magam.
Kezdtem egy normális diétával, aztán egy idő után már csak egészséges ételeket ettem, semmi csoki, kenyér, pizza, vagy akármi, ami "egészségtelen" >>> frusztrált voltam, folyton az ételre gondoltam, minden összetevőt, kalóriát mániákusan néztem... beteg gondolkodás.
Aztán persze elkezdtem zabálni - hiszen lényegében kiéheztettem magam az ételmegvonással - és hányni, majd ezek váltogatták egymást.
Most eszem, amit megkívánok és amikor megkívánom, nem érdekel, mi az és hány óra van épp.
Simán éjszaka is 3x kelek fel enni, pl. müzlit három-négy cukorral a tetején, vagy mandulakrémet az üvegből, magvakat marokszám, jégkrémet, esetleg egy teljes zacskó pombärt, de sokszor fogy olajos hal is mustárral csak úgy magában :D
És reggelre már megint éhen halok.
De ez átmeneti, a szervezetemnek szó szerint újra kell építenie magát, amihez mindenre IS szüksége van. :) Nem aggódok ezen, majd elmúlik. :)
(Persze azért eszem salátát és gyümölcsöket is naponta, de az nem rendes étkezés, csak főtt étel mellé eszem a vitaminok miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!