A lúd (kicsit kevésbé elegáns, de elfogadható nevén liba) hímje a gúnár, nősténye a tojó.
A magyar „tojás” szóban egyébként eredetileg tényleg a palatalizált L hang szerepelt, amit írásban „ly” jelölt; a mai helyesírása valószínűleg olyan helyen rögzült, ahol a j/ly különbséget nem ejtették; kíváncsi vagyok, a posztoló olyan helyről származik-e, ahol ejtik, vagy csak simán nem tudja, hogy kell helyesen írni (de ez itt kicsit off).
2021. febr. 11. 09:30
12/19 anonim válasza:
Fogadd meg #3-as tanácsát a lepontozás ellenére is, ha a lepontozóknak adsz igazat, ők nem fertőződnek meg.
Az ő tanácsuk lenne: minden gomba ehető, de nem fűznék hozzá, hogy van, amelyik csak egyszer.
2021. febr. 11. 09:46
13/19 anonim válasza:
...és a gúnár az aszexuális, vagy homo?
2021. febr. 11. 09:48
14/19 anonim válasza:
A hosszunyaku a lud, ugyan ez rovid nyakuban a kacsa ... szoke no pedig a buta liba :)))
2021. febr. 11. 11:00
15/19 anonim válasza:
tejhatalom es a libatolyas :))) ... maris kesz a madartelj :DDD
2021. febr. 11. 11:02
16/19 anonim válasza:
A kacsa és libatoJást mindenképpen hőkezelni kell evés előtt, mert gyakran szalmonellás. Nem csak kívülről, hanem belül is.
A mosás csak látszatintézkedés.
2021. febr. 11. 14:37
17/19 A kérdező kommentje:
Koszonom a vallaszokat. Kulon koszonom azoknak akik le irtak hogy y irtam a tojast. Az a veletlen muve volt es nem akartam ki javitani. Azert irok ékezet nélkül mert nekem igy konnyeb. Ha valaki meg akarja erteni akkor meg is erti.De amugy le sza....m a negativ valoszokat.De a sok negativ valasz adok kozul sokan nem tudjak mi a liba , kacsa , tyuk vagy kakas es meg tudnam sorolni a falun elo allatokat.En egy kertes hazba elek ahol van liba, kacsa, tyuk kakas nyul stb. Kozottuk nagyon jol erzem magam es nem eszek meg annyi mocskot mit azok akik negativ vallaszal valaszoltak.Barkit szivesen latok itt nalam hogy nezzen korul hogy milyen mikor reggel a kakas kukorekol a liba gagog stb.Mikor ki megyek a hazbol nem agyon szenezet levegot szivok be hanem egy tiszta levegot. Erre pdig buszke vgyok. A kertbe meg termelem a zoldsegeket nem pedig az agyon vegyszereset eszem.
2021. febr. 24. 17:57
18/19 anonim válasza:
Nem bántásból, de aki ennyire professzionális falusi, mint amilyennek jellemzed magad, az tudni szokta, hogy ehető-e a libatojás.
2021. febr. 25. 01:35
19/19 anonim válasza:
Még ki is töröltetted a válaszomat, amiben leírtam, hogy fogyasztás előtt célszerű hypós oldatban (10 liter víz, 2 dl hypo) 10 percig állni hagyni? Nem én találtam ki, de remélem sima vízzel azért hajlandó vagy megmosni legalább a kezedet! Ez persze csak akkor fontos, - a szalmonella fertőzés elkerülése végett - , ha nem kap kellő hőkezelést a tojás, azaz ha például tiramisut, tatár bifszteket, tükör tojást vagy turmixot készítesz.
Egyébként ugyanúgy használhatod, mint a tyúktojást. Két libatojást 5-6 tyúktojásnak számolj. Szívesen!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!