Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan kellene tényleg egészsé...

Hogyan kellene tényleg egészségesen étkezni? Mit kezdjek a falási rohamokkal?

Figyelt kérdés

Nem gondolok semmi extrára, nincs ételérzékenység, egyéb betegség (egyelőre).

De ezek a falási rohamok kiborítanak.

Mi a hiba?:

Reggel 5-kor kelek, ha 6-7 óra között ha reggelizek, teljesen mindegy mit (zabkása gyümölccsel vagy szalonnás rántotta), 10 órára farkas éhes vagyok. Eszek egy kis gyümölcsöt (két marék málna) esetleg, hogy kibírjam délig, délben normál adag főtt ebéd. (pl. tegnap s. káposztás sztrapacska sok túróval)

15-16 között simán tudnék enni még egy adag főtt kaját (tegnap spenótos, tejszínes tészta), annyira éhes leszek.

Aztán 6 körül megettem a gyerek meghagyott szendvicsét. Aztán mivel az kevés volt, kikevertem 3 ek. túrót 1 ek tejföllel, kis mézzel, fahéjjal, megborítottam reszelt almával.

De éhes maradtam... :( Meg tudtam állni, de szenvedtem.

Este még szintén megettem egy rántott húst krumplival :(

A főtt kaja adagjaim 300 grammosak. Tudnék többet enni, de próbáltam erre beállni.

Csináltam már úgy is, hogy nem reggelizek, csak egy üres gyógyteát iszok reggel 6-kor, aztán 8 körül a munkahelyen egy hosszú tejeskávé mézzel, és így 9 körül reggelizek. Így simán bírom délutánig. A többi ugyanaz, mint fentebb, de este, ha a család csokizik, akkor tuti nem tudok ellenállni. :(

A nasit is próbálom kerülni, ha nagyon ehetnékem van, próbálok dióbélből lassan elrágcsálni 5-6 db-ot. Az segíteni szokott.

Szóval hogyan kellene másként? Hogyan lehetne az étvágyamat csökkenteni?

175cm/82 kg/34 év, irodai munka, a testmozgás télen kevés, jóidőben hetente biciklizek 100 km-t.

Segítsetek, kérlek!

2021. jan. 7. 09:27
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem ki kéne tapasztalnod, hogy, mitől laksz jól. Én pl. nem tudok jóllakni kenyérrel, tésztával. Egyszerűen jól sem esik, utána fél órával rögtön éhes vagyok. Én zsíros, húsos, zöldséges dolgoktól tudok csak jóllakni. Ha így eszem, akkor stabilan eltelít, nem dobálja a vércukrom és nem is nassolok, max gyümölcsöt. Persze sportolni azt szoktam, de ha épp kihagyok, akkor sem indulok hízásnak.
2021. jan. 7. 09:59
 2/25 anonim ***** válasza:
86%

Ezzel a problémával dietetikust lenne érdemes felkeresni, de millió dologtól lehet, akár pszichés alapon is.

Rendben vannak a lelki dolgaid?

Mert sokan "vigaszevést" tartanak, ha valamiért nem jól mennek a dolgaik. Nem állítom,hogy nálad is ez van, de ez is lehet opció.

És egy másik megjegyzés:

Az én tapasztalatom az, hogyha csak gyümölcsöt eszem két étkezés között, az nagyon megemeli az étvágyamat. Így a gyümölcsöt csak desszertként eszem evés előtt/után, nem pedig helyett.

Tényleg keress fel szakembert, mert nem játék!

2021. jan. 7. 10:05
 3/25 A kérdező kommentje:
Na hát ez az, tudom én, hogy "szak" ember kell, de ki az, és hol találom??? Ezzel mindig nagyon bajban vagyok. Covid is van, és nem sok kedvem van orvostól orvosig járni, ha az egyik nem válik be. Olyan jó lenne, ha valaki adna egy telefonszámot, és az épp jó ember, elérhető, és segít. Tudom, álom.
2021. jan. 7. 10:16
 4/25 anonim ***** válasza:
74%

Hát, a tésztától én is éhes vagyok már egy óra múlva. Figyeld meg mi az, amitől jól laksz. Ne reggelizz olyan korán, várj vele egy kicsit, legyen a 10 órai a reggelid, vagy egyél kilenckor. Próbálj meg nagyobb adagokat enni, mivel a 300grammos adagokkal nem laksz jól. Ha megeszel egy 500grammos ebédet meg egy vacsorát, az még mindig jobb, mintha naponta hatszor eszel 300grammokat, amitől jól nem laksz, csak az étvágyadat növeled. Nem mindenkinél válik be a sok kis adag. És ha ilyen falásrohamaid vannak, ne egyél gyümölcsöt csak úgy magába, mert a savtartalma miatt csak étvágyat csinál.

Ha ezek sem válnak be, akkor keress fel szakembert, de előbb próbálkozz még.

2021. jan. 7. 10:39
 5/25 anonim ***** válasza:
60%

Próbálj több folyadékot fogyasztani, az étkezések között is.

Reggeli, ebéd, vacsora előtt egy nagy pohár víz.

2021. jan. 7. 10:41
 6/25 anonim ***** válasza:
30%

Reggel nem kellene reggelizned. Tudom, most ez szembemegy egy csomo szemlelettel, de ettol en meg mindig azt javaslom, hogy ne reggelizz. Egesz delelott csak gyumolcsleveket fogyassz. Ne cukrosat, ne dobozost ... hanem friss gyumolcslevet. Ne egyel, csak igyal.

Nem irom le miert mert hosszu lenne, a lenyeg, hogy minel kesobb inditsd be az emesztesedet. Ejszakara leall a szervezet emesztesi resze. Agyad kulonbseget tesz szilard taplalek es folyadek kozott, mas-mas enzimeket kezd el termelni a szervezeted. Ha eszel, beindul az etel emeszteshez szukseges enzimek termelese es onnantol egesz nap ehes leszel. Nagyjabol ezert van, hogy ha nem akarsz egesz nap ehes lenni, akkor minel kesobb egyel eloszor aznap.

2021. jan. 7. 10:42
 7/25 anonim ***** válasza:
78%

Háziorvos ad beutalót klinikai dietetikushoz, de privát alapon is működnek. Ha nem vizsgáltatod ki magad előtte (labor, terheléses vércukormérés) akkor reménytelen próbálkozás.

Viszont kétségtelen, hogy ez most nem a legmegfelelőbb időpont az állami egészségügy igénybevételére.

Hol laksz az országban?

Erről jó értékeléseket láttam:

Modern Dietetika - Dietetikus tanácsadás

Táplálkozási szakértő

Hegyvidék Bevásárlóközpont

(06 1) 490 0323

2021. jan. 7. 10:45
 8/25 anonim ***** válasza:
75%

"A főtt kaja adagjaim 300 grammosak. Tudnék többet enni, de próbáltam erre beállni."

Itt a hiba. Inkább egyél többet napi kétszer, a harmadik főétkezést pedig hagyd ki. Hogy melyiket, azt neked kell kitapasztalni, mi a legjobb, ez mindenkinél egyéni. Egyél rendes adagot, amivel jól laksz, és akkor nem állandóan már a következő étkezésen fog járni az eszed.

2021. jan. 7. 10:52
 9/25 anonim ***** válasza:
53%

Sajnos én is szenvedek. Mondhatni éhezek, az étvágyamhoz képest.

Csak sajnos 50 éves vagyok es ha jóllakom, hízom.

Ki van minden vizsgálva. Ez a lelassult anyagcsere, a korral jár.

Óriási önfegyelem kell.

2021. jan. 7. 11:01
 10/25 A kérdező kommentje:

Én mindenkit felpontoztam, mert minden válasz hasznos.

Ez jár a fejemben nekem is, hogy mindenhonnan az folyik, milyen fontos a reggeli, és hogy többször kell kicsit enni. Akkor ez van, akire nem igaz? Attól még lehet egészségtudatos az étkezés?

2021. jan. 7. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!