Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Szakácsok milyen profi kést...

Szakácsok milyen profi kést ajánlanátok?

Figyelt kérdés
Imádok főzni és meguntam a vacak késekkel való küszködést. Elhatároztam, hogy beruházok egy igazán jó késre. Ebben kérném a tanácsotokat. Illetve, hogy hogyan tartsam jó karban?
2020. júl. 19. 20:38
1 2
 1/11 anonim válasza:
89%

KAI.

A KAI japán késgyártó konszern ami tényleg minőséget gyárt. Nem ingyen sajnos.

2020. júl. 19. 20:49
 2/11 anonim ***** válasza:
26%
Vegyél egy katanát. Az a tuti.
2020. júl. 19. 20:56
 3/11 anonim válasza:
88%
Fiskars kések állítólag jók, könnyen beszerezhetők!
2020. júl. 19. 21:15
 4/11 Béla211 ***** válasza:
92%

Igaz nem vagyok szakács ,de mi ezt a szakács kést használjuk

FISKARS Functional Form+ közepes méretű szakácskés (17 cm) Nagyon bevált. Annyi ,hogy minden használat előtt át húzzuk a fiskars kés élezővel. Évek óta használjuk és nagyon bevált és aki használta nálunk mind megdicsérte milyen jó késünk van.

2020. júl. 20. 04:28
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Az , hogy szeretsz főzni, messze áll attól, hogy szakács legyél, vagy hogy olyan felszerelésre legyen szükséged, mert a háztartás az háztartás, más kategória, hiba lenne összekeverni.

Nem csak ablakon kidobott pénz lenne, de egy kovácsolt acél késsel bánni is tudni kell. Én mondjuk egy tanulónak attól függően mennyire van érzéke hozzá, 1-2 év alatt tudom megtanítani hogy kell jól használni, beleértve az élezést is.

Szóval ez az "igazán jó" olyan dolog, hogy kinek mi az. Meg kell határozni, mire kell, mert kategóriájában kell "jót" venni.

Szigorúan csak a minőséget nézve egy szakács is sok esetben vesz alacsonyabb minőségű kést, sok munkára praktikusabb, mert az acél anyagával könnyebb bánni.

A másik amit nagyon jól látsz, a karbantartás. Azt mondod, meguntad a mostani késekkel a küszködést. Az a helyzet, hogy jól karbantartva gagyi kés is lehet jól használható, szóval lehet neked a világ legjobb kése, ha nem tudod élesen tartani, nem leszel vele beljebb.

Ha ebben nem vagy jó, akkor újabb ok arra, hogy inkább valami középkategóriás hengerelt acél felé orientálódj.

Elhangzott a fiskars, az pl ilyen, kiegészítő munkákra van is 1-2 elfogadható kése, bár nekem elég játék kategória az 1 dekás pengéivel, meg a gumis markolattal, ami elkezd hámlani. Valóban borotvaélesre élezhető, pláne acéllal.

Én az Icel-eket ajánlom, abból is a hengerelt acélt, kovácsolt acél szerintem neked teljesen fölösleges.

Ezek masszívabb kések, több anyag van bennük, és vannak köztük nagyobbak is. Nekem mondjuk egy szeletelő 20 centi fölött kezdődik, alatta csak játszadozni lehet, igazából 23-26 az ideális, amivel haladni is lehet. Ekkor fiskarsból egyáltalán nincs.

A karbantartás érdekes dolog, mert nem egyszerű megtanulni. Az igazán jó a felőacél lenne, de az egyrészt drága is, másrészt valóban jól használni nem fogod tudni, ha nincs aki megtanítson rá.

A másik ami jó, azok a fenő kövek, ezek sok esetben 2 oldalúak, egy durvább és egy finomabb oldallal.

Ennek a használatát is tanulni kell, de valamivel egyszerűbb mint az acélt használni, viszont sokkal lassabb. Tényleg sok időt elvesz, ami unalmas lesz.

Úgyhogy ha kérdésként merül fel a karbantartás, azt sugallja hogy ilyen téren vannak hiányosságok, ezért ami vállalható kompromisszum, az valóban valami gyárilag beállított görgős, vagy csúszkás élező.

Hogy ebből melyik jó, melyik nem, azt nem tudom, nem ismerem őket annyira, mert nekem ezek nem igazán jók. Gyárilag van egy élszög amire élezi a kést, azt tudja, és annyi. Nem tudsz rajta változtatni.

Ezeknek nézz utána, olvass véleményeket, kinek melyik jön be.

A lényeg, hogy mindig tartsd élesen a kést. Ha akkor kezded el élezgetni, mikor már nincs éle, b-hatod. Az otthoni élezgetés nem arra való, hogy egy elkopott élet leköszörülj, hanem hogy egy meglévő élet kiegyengess, rendbe rakd, ez csak egy finomhangolás. Ha megvárod hogy tompa legyen, 3 naponta is viheted köszörűshöz.

A másik, hogy keress egy jó köszörűst. Aki nem 200-as koronggal áll neki 1800-as fordulaton élezni. Hanem aki látja, hogy adott esetben csak egy kis polír kell a késnek.

Persze így is kopni fog , meg idővel elhasználódik, de ez nem baj.

A lényeg, hogy mikor dolgozol vele, akkor éles legyen. Inkább vidd el gyakrabban egy jó köszörűshöz rendberakni, hogy mindig kényelmesen, és hatékonyan tudjad használni.

Ettől ugyan gyorsabban elhasználódik, de egy hengerelt acél mondjuk 8-10 ezer ft, egy kovácsolt acél (legalább közepes márkában) meg 30.000 hasonló méretben, szóval ne bánd hogy használódik, mert a vételárral spórolsz annyit, hogy majd veszel újat, ha nagyon elkopik.

2020. júl. 20. 05:17
 6/11 A kérdező kommentje:

Nem mondtam, hogy szakácsnak tartom magam vagy az akarok lenni. Azért őket szólítottam meg mert nekem ilyen témában ők a leg kompetensebbek.

Igen nem vagyok profi, nem tudom hogy kell jól karbantartani egy kést. Épp ezért kértem tanácsot.

Köszönöm szépen a válaszokat.

2020. júl. 20. 07:21
 7/11 anonim ***** válasza:
93%
A Fiskars kések elég puhák,könnyen kimegy az éle és szerintem fölösleges egy Kai-ra beruházni otthonra(40-50ezer ft)Victorinox vagy Dick elérhetőbb áron van és igen egy élező mindenképp meghosszabítja az élét.A pillangó élezővel nem profiknak is könnyű élesen tartani a kést.
2020. júl. 20. 08:25
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ilyen Icel késemim vannak:

[link]

[link]

Évek óta használom, nem volt iszonyat drága, de nagyon jó kések. Én is át szoktam őket húzni használat közben, de évente párszor elviszem rendesen éleztetni.

2020. júl. 20. 12:27
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is Fiskarst használok, teljesen meg vagyok vele elégedve. És igenis, kell a jó, éles kés a konyhába hobbifőzéshez is.
2020. júl. 21. 09:07
 10/11 anonim ***** válasza:
42%

5-ös vagyok.

Én pl múltkor otthonra az auchanban vettem kést. Mármint egy saját márkásat.

Ne nézzetek hülyének. :) Fém markolata van, valami "actuel" vagy mi a bánat neve van.

Rá volt írva, hogy kovácsolt acél. :D És volt van 3-4 ezer ft. XD

Na jó, mondom ennyíért nem várok csodát, de ennyit már csak az megér, hogy nem egy olyan műanyag nyele van, amibe másfél centire van beleolvasztva a penge, és egy fagyosabb vajban megadja magát.

20 centi az egész penge, de otthonra elbohóckodni elmegy.

Az első döbbenet akkor jött, mikor itthon kibontom, nézem az élét, hát, végül is korrekt, mondom azért csak húzok rajta vagy 2-t acéllal.

Végighúzom az acélon, és meghallottam ezt a tipikus kovácsoltvas csengést.

Hát, mondom ezt nem hiszem el... Tényleg nem egy bili acél!

Jó, nyilván nem olyan ötvözet, mint egy wüsthof, de hatod- meg nyolcad annyiért ne is várja az ember.

Amúgy azóta is aránylag éltartó, acéllal való élezésre se "pofázik vissza" annyira, mint mondjuk egy zwilling, vagy az említett wüsthof.

Ja, és ebből többféle alakú is volt, én csak egy klasszik szeletelőt vettem, de van keskenyebb is ugyanígy 20 cm-esben, mondjuk húsozni. Lehet, még egy olyat is veszek.

Csak arra akarok kilyukadni, hogy annyira azért nem kell ezt túlmisztifikálni, meg otthonra fölösleges olyan késekbe beruházni, amik otthoni mennyiségű használat mellett 2 generációt kiszolgálnak (rendeltetés szerű használat mellett) mert minek?

Néha meglepően jó dolgokat ki lehet fogni.

2020. júl. 21. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!