A magyarok miért szeretik ennyire a parizert?
A legtöbb háztartásban margarinos fehér kenyeret esznek parizerrel vagy
olcsó felvágottal reggelire és vacsorára is...pénzük vagy igényük nincs jobbra?
Olcsó, egyszerű elkészíteni.
Ugyanakkor hiába vagy csóró ez gyenge kifogás, hogy csak erre telik. Hasonló árban vagy olcsóbban is simán lehet egészségesebbet enni.
Pl. egy napra 100 g párizsi 150 forint, megeszel hozzá mondjuk 80 forintnyi kenyeret(200 g) és 50 forintnyi margarint(40 g). 280 forint összesen.
Energia: 207 + 440 + 132 = 779 kcal
Fehérje: 12 + 16,4 + 0,8 = 29,2 g
Zsír: 17 + 7 + 14 = 38 g
Szénhidrát: 1,4 + 100 + 0,8 = 102,2 g
100 g zabpehely 100 forint, 4 dl tej 96 forint, 25 g cukor 5 forint, csipet fahéj 10 forint. Megfőzöd. (vízforralóban 1 l vizet kb. 8-9 forintból forralsz fel, ennek a megfőzése se kerülhet ennél sokkal többe)
Legyen mondjuk a végösszeg 230 forint.
Energia: 372 + 224 + 100 = 696 kcal
Fehérje: 13,5 + 12 = 25,5 g
Zsír: 7 + 11,2 = 18,2 g
Szénhidrát: 58,7 + 18,4 + 25 = 102,1 g
100 forintért a párizsis kenyérnél kapsz: 278 kcal-t, 10,4 g fehérjét, 13,6 g zsírt, 36,5 g szénhidrátot.
100 forintnyi zabkásáért kapsz: 302 kcal-t,11 g fehérjét 7,9 zsírt, 44,3 g szénhidrátot.
Így van, ahogy az utolsó írja. A jó minőségű parizer 2000 forint felett van. Márkát is tudok írni: Viola. Az nagyon finom, vetekszik bármelyik más felvágottal.
A kérdésed második felére meg az a válaszom, hogy igen, vannak emberek, akik megveszik a 399 forintos fél kilós tömbös parizert, mert vagy koleszosok, akik és/vagy szegények. Nem szégyen az, csak kellemetlen. Nem hinném, hogy a nagy többsége a magyaroknak parizert eszik állandóan. Egyébként rántva, sütve feltétként főzelékhez az is megteszi. Nem fogok 2000 forintos parizert elpocsékolni rántani (NÉBIH által bevizsgált az olcsó is), meg nem halok tőle. A jó minőségűt miért ne lehetne szendvicsben megenni? A Viola például szinte csak húsból áll. Keress rá.
Ez ugyanaz, mint a virsli-téma. Van olcsó, és van nagyon drága. Mindenki azt eszi, amit a pénztárcája megenged (sajnos még mindig itt tartunk, de légyszi ne általánosíts, mert nincs igazad).
A parizer számtalan helyen létezik a világban, még csak nem is magyar találmány.
A németeknél extrawurst, vagy lyoner, Amerikában bolognai szalámi néven fut, Ausztriában és nálunk parizer, párizsi, és így tovább.
Ez megint csak egy átgondolatlanul magyarozó, általánosító butaság volt, kérdés formájában.
# 12 : hol lehet ezt kapni?
Én a Wiesbauer borjúpárizsit szoktam venni, az is 85% körüli hústartalmú - de már 2e fölött van az ára.
Egyébként szeretem a párizsit, de túlzás lenne azt mondani, hogy ezen élek. :-D
Annyi mindent lehet enni reggelire-vacsorára, némi időráfordítással házilag el lehet készíteni egy csomó szendvicskrémet, vagy akár lesütött húst, stb. stb.
Amikor én gyerek voltam, nem is volt más. Parizer, és egyéb felvágottak. Ehhez szoktak hozzá. Ja, meg volt a Pick szalámi, az eredeti. Az már akkor is drága volt :)
Most meg nagyobb a kínálat sokkal, de nem mindenki engedheti meg magának az olasz, spanyol sonkákat.
Egyébként én gyerekkorom óta nem ettem ilyeneket, nem szeretem.
A parizer meg azért népszerű, mert "semleges" íze van, sokan szeretik, sok kisgyerek megeszi. Míg pl. egy fokhagymással sokakat ki lehet üldözni a világból.
jelentem én csóró vagyok, és utálom a margarint
a vajat szeretem, a sült zsír is jó, ha ezek nincsenek, akkor tejföllel kenem a kenyerem
az ehető párizsira nincs pénzem, az olcsó meg ingyen se kéne
inkább veszek alsó-közép kategóriás szalámit, abból kevesebb is ad ízélményt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!