Éttermekbe tényleg megmaradt ételből is főznek?
hú,ez érdekes utolsó.
Sajnos akkor nagyon meg kell gondolnunk, hogy tényleg étteremben akatunk-e enni..:-(
Utolsó előtti vagyok. Előttem írt a szakács. Mivel ő belsős, én meg külsős, ebből az következik, hogy azért valószínűleg igazat mond, és a legtöbb helyen valószínűleg nem csinálják ezt. (van még számos trükk, vagy konyhatechnikai eljárás, amit viszont megcsinálhatnak) Na meg manapság már a sok szigorú előírás megnehezíti az ilyen jellegű trükköket. Tehát egy mondatban összefoglalva a következő véleményt mondanám:
Bár nem jellemző, de teljesen nem is zárható ki a dolog!
"Nem csak magyarorszagon, ausztriaban a kavehoz felszolgalt tejszinböl(kis kancsoban) ami visszajön kremleveseket süritenek...es itt nem egy szar helyröl van szo..."
Osztrákéknál a a cukor, a citromlé a Mekiben egyszerűen takarékossági okokból a sóhoz és a borshoz hasonlóan tégelyben van, és a vendég magának önt. Ha a sót és a borsot lehet közös használatú tégelyben tárolni, akkor a cukrot, citromlevet, tejszínt miért ne lehetne?
Na azért ez tényleg nem úgy megy hogy amit a vendég ott hagy a tányéron, azt újra főzik.
Nem is tudná.Gondolj bele, pörköltet eszik rízsel, az ha nem is direkbe keveri össze a vendég de össze keveredik.Hülyén nézne ki a gulyásba a rízs.
De!Dolgoztam olyan étteremben ahol a KONYHÁN megmaradt sülthúst daráltuk le, és másnap abból volt fasírt.
Ez menüs étterem volt, minden nap más kajával.
Másik étteremben meg a babgulyást azt úgy főztük, hogy csináltunk egy sima bablevest, külön főztük a pörköltet.
Így ha valaki sima bablevest kért akkor azt kapott, ha babgulyást akkor melegítés elött a kis gyorsforralóba szedtünk egy kis bablevest, bele egy kanál pörkölt és össze főztük.
De nem a maradék pörköltből, hanem abból amit pörköltként árultunk.
Sztem te ezt érthetted félre.Mert sok helyen így van a babgulyás, mert minek főzzenek végülis 3 félét.
Szerintem az teljesen normális, hogy a cukiban felhasználják a kimaradt sütiket kókuszgolyónak, pohárkrémnek...vagy az étteremben a kimaradt ételeket feljavítják, átvariálják. Miért ne, ha finomat hoznak ki belőle, ne pazaroljanak. Én is ezt csinálom itthon. De szerintem az, hogy a vendég tányérjának maradékát használják fel, az nem fordulhat elő. Vagy ha igen, akkor azonnal be kell záratni a helyet, ha valaki tud ilyenről, vagy egy vizsgálatot kérni. Az elég gyalázatos lenne.
De szerintem egy valamit is magára adó étterem ilyennel nem reckírozna.
Igen,szoktak "maradékot" felhasználni,de nem olyan értelemben ahogy ti itt ezt elképzelitek,nem a vendég maradékát,és nem is az egy hetes rohadt kaját,hanem olyan formációban pl ,ahogy az egyik előttem szoló írta a babgulyás és a pörkölt példáját.Ezzel nem értem mi gondotok van egyébként,teljesen higiénikus,nem evett bele senki,csak egyszerübb és gazdaságosabb nagy tételben főzni,mint egy adag pörköltet egy adag bablevest.
Nálunk anno pl olyan sűrűn jött az ellenőrzés,hogy nem is lehetett volna olyan maradékokat felhasználni,amibe beleettek vagy régi stb. Egy rohadt zöldség a hűtőben,és több százezer forintra büntetnek,de ha annyira akarnak találnak még 1-2 dolgot ami nem tetszik nekik és be is záratja az ÁNTSZ az éttermet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!