Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Cefre mitől élesztő szagú?

Cefre mitől élesztő szagú?

Figyelt kérdés
Első cefrém szilva és barack volt, azok rendben kiforrtak, ki fozettem és finom pálinka lett. De most cefreztem gála almát, és a már kiért cefre élesztő szagú. Mitől? Vagy ez normális? Nem cefréztem még almát, így nem tudom hogy normális e, vagy e sem.
2019. okt. 5. 05:13
 1/3 anonim ***** válasza:
Tettél bele élesztőt?
2019. okt. 5. 06:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy erjedési hiba lépett föl s annak a szagát érzed, ami élesztőre emlékeztető szagú, de biztos nem élesztőt érzel benne. Biztos "normálisan" végbement az erjedés, nem szakadt félbe? (na ehhez kellene egy cukorfok mérő, ha nincs, akkor vegyél, javaslom, hogy refraktométert) Hány nap alatt erjedt ki? Vadélesztőkkel erjesztetted vagy fajélesztővel? Mivel pépesítetted, használtál-e pektinbontót?

Bizonyos, eleve nem túl markáns almafajták cefréje nem hoz illatban határozott gyümölcsösséget, pont ilyen pl. a gála alma. Ezt értsd úgy, hogy sem a cefréje sem pedig a párlat. Mondhatni a CO szagán kívül nem nagyon lehet érezni benne semmilyen illatot. Eleve sokat ne várj el tőle, alkohol az lesz belőle, de alma ízt/illatot nem nagyon fog visszaadni a párlat, kb. 1-1.5 év elteltével lesz csak határozottan felismerhető, hogy alma!

Kétszer csináltam eddig belőle cefrét, majd eldöntöttem, hogy többé nem, mert nincs értelme, aki kedveli a semleges pálinkákat, annak biztos ízlik, csak én nem kedvelem. Így én gyümölcslevet préseltetek belőle, aminek egy részéből meg cider-t csinálok, többet ér, mint pálinkának. Téli almák közül jonathan-t, golden-t érdemes cefrézni (utóbbinak nem árt adni pár hetes utóérést), mivel savban szegény, így azt savazni is kell vagy más almával házasítani a cefrét. S ha már itt tartunk a gálát is érdemes házasítani, mert elképesztően jól "ízesíthető", próbáltam, 50 kg gálához adtam mindösszesen 5 kg muskotály szőlőt és határozott muskotály pálinkát kaptam belőle.

Nem tudom mit érzel benne, de 6 éve foglalkozom ezzel, soha elő nem fordult, hogy cefrében élesztő szagot éreztem, pedig a kezdetektől irányított erjesztéssel cefrézek, sőt az első 2 évben pékélesztőt használtam. Csak találgatni tudok... Legközelebb almát (is) alaposan mosd meg, nem csak slaggal leveretni, ajánlom, hogy vágd ki a magházat, sokat számít, húsdarálóval pépesítsd, adj hozzá pektinbontót, fajélesztővel irányítsd az erjedést, ehhez az Uvaferm termékeit ajánlom, almához Uvaferm 228. Nem árt élesztővel való beoltás előtt élesztőtápanyagot hozzáadni, ehhez vagy az Uvaferm Uvavital-t ajánlom, vagy Optimum White-ot. Hordókat mindig fertőtlenítsd, ehhez hidrogén perkarbonátot ajánlok. Hordó fedelekbe kotyogót építs és zárd le a hordót légmentesen. A cefrét nyomkodd le főerjedési időszak alatt naponta legalább 1x, inkább 2x, a nyomófa, amit erre használsz legyen mindig tiszta, használat után mosd el! Vegyél egy refraktométert és figyeld a cukorfogyást, ha túl sok még a cukor, de az erjedés kezd leállni, adj hozzá még élesztő tápanyagot, ha le is állt, akkor (elpusztult az élesztő, ezért) adj hozzá ismét élesztőt majd élesztő tápanyagot. Napfénytől védett helyen legyen a cefre, nagy hőingadozásoktól óvd meg, ha tudod, hogy hideg idő lesz és nem tudod biztosítani az optimális 18-22 fokot, akkor használj hidegtűrő élesztőt (uva228 az mondjuk pont az, 10 fokig életképes). Ne használj pékélesztőt és nem tudom ajánlani az Unikén élesztőt sem, bár sokan használják! Élesztő és tápanyag felhasználási útmutatója a csomagolásukon, kövesd, tartsd be!

2019. okt. 5. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Azért érzed az élesztő szagot, mert az erjedést a Saccharomyces gombafajok okozzák. Ezek egyike a kelt tészta készítéséhez használt élesztő is.
2019. okt. 6. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!