Van e olyan bor ami otthon tárolva is jó, évtizedek múlva, bontatlanul? Rossz tapasztalatok.
Elmúlt időszakban volt "szerencsém" kipróbálni többször is idősebb borokat amelyeket sokáig örizgettek egy adott alkalomra, pl nagyapám a 80 születésnapjára kibontotta a szekrény tetején örizgetett 5 puttonyos tokajit amit vagy 15 éve vett, mondanom sem kell nem volt vmi jó sőt majdhogynem ihatatlan, de nyilván megsérteni nem akartuk de privátban beszélve többieknek sem izlett. De olyan is volt megint más ismerösnél hogy már ihatatlan volt tényleg a házasság alkalmából kibontott "kincs". Szóval az érdekelne hogy létezik e egyáltalán olyan bor ami otthoni körülmények között eltartható hosszabb ideig minőségromlás nélkül vagy csak ez népi mitosz ami tartja magát?
Hozzá értők válaszát várnám
Szobahőmérsékleten csak likőrborok (pl. portói, sherry, Madeira, Marsala, vermut) állnak el évekig, amiknek magas az alkoholtartalmuk a hozzáadott borpárlat miatt.
Akinek nincs pincéje, de pár tucat palack bort otthonában évekig akar tárolni, az vehet erre egy borhűtőgépet.
(Forgatni a pezsgőt szokták, nem a bort. Sima hűtőbe azért nem jó eltenni évekre még 1 üveg különlegesebb bort sem, mert ott sokat rázódna.)
Az enyém csak a 3-as hozzászólás volt, van másik 62%-os is.
7-es válasza helyes, csak vulgáris. Az aszúk minőségére ma pont nagyon is figyelnek, viszont nem attól jó egy bor, hogy panel konyhában is évekig eláll a konyhaszekrényben...
2004. évi XVIII. törvény
a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról
36. § * (1) A Tokaji borvidéken készített tokaji máslás, tokaji fordítás, tokaji szamorodni, tokaji aszú és tokaji eszencia tokaji borkülönlegességnek minősülnek és önálló névhasználatra jogosult
..
(5) Tokaji aszú: a Tokaji borvidék területén termett borszőlő Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor kézzel külön szedett, feldolgozott szőlőbogyóinak az ugyanott termett szőlőből készült mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő új borban vagy azonos évjáratú borban történő áztatását követő alkoholos erjedés útján nyert, és a forgalomba hozatal előtt fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség.
99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok előállításáról
Tokaji aszú és aszúeszencia
31. § (1) A tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:
a) 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és
25 g/l cukormentes extraktot,
b) 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és
30 g/l cukormentes extraktot,
c) 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és
35 g/l cukormentes extraktot,
d) 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és
40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz;
e) a tokaji aszúeszencia a kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180 g/l természetes cukrot
és
45 g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
(2) A tokaji aszú érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;
b) tisztasága: tiszta, a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési íz és zamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!