Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Egy üveg bor felbontás után...

Egy üveg bor felbontás után mennyi idő alatt romlik meg? És egy üveg tömény?

Figyelt kérdés
Feltételezve mondjuk, hogy vissza van zárva az üveg, de csak szobahőmérsékleten van tárolva. És egyáltalán mi történik vele pontosan? Csak az íze lesz rossz egy idő után, vagy konkrétan ártani is tud annak, aki elfogyasztja?
2019. márc. 5. 17:45
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
A tömény nem romlik meg.
2019. márc. 5. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
A bor 2-3 hét alatt is érezhetően veszít az élvezeti értékéből, de talán 1hónap ami megromlásnak tekinthető.
2019. márc. 5. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
A bor sem romlik meg, hanem megecetesedik. Nem lesz mérgező, simán elhasználható borecetnek.
2019. márc. 5. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
15%
Az alkohol erős fertőtlenítő hatása révén tartósít is, főleg nagyobb mennyiségben, ezért a tömény italok sosem romlanak meg, de ez amúgy (ha nem házi) rajta is van a címkén, csak meg kell keresni: "Minőségét korlátlan ideig megőrzi" ! És ez nem túlzás, akár még 30 év múlva is gond nélkül fogyasztható lesz (lenne), még akkor is, ha csak szobahőmérsékleten van tárolva! Ráadásul például whiskey esetében még pont hogy inkább ezerszer jobb lesz a minősége, mert érlelődik, de más töményeké se lesz rosszabb!
2019. márc. 5. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Alain Delon ***** válasza:
Ahogy a 32-as írta. A bor a levegő oxigénje hatására oxidálódik, ecetesedik, vagyis egy idő után ihatatlanul savanyú lesz.
2019. márc. 5. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
55%

Kedves négyes!


Tudod te mi az érlelés és hogyan működik?

2019. márc. 6. 00:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Phoney ***** válasza:
89%

Igények kérdése, hogy mikortól "romlott" egy bor, szobahőmérsékleten már 1-2 nap után is lehet állott, élvezhetetlen az íze, bár ettől még nem lesz ihatatlan. Később az ecetesedés szintén olyan, hogy ki mikor veszi észre, illetve utána kinek meddig van gusztusa meginni. Ökölszabály, hogy amíg nem érzed undorítónak, addig bajod se lesz tőle.


A tömény nem romlik, de bontás után az illékony aromakomponensek kipárolgásával lassan változHAT az íz, általában semleges irányba, de néha kimondottan negatív, még ritkábban pozitív a változás. Ez elég lassú és kismértékű, általában csak tapasztalt fogyasztók veszik észre, úgy fél év vagy még több után. Itt már végképp ízlés és konkrét ital függvénye, hogy ettől rosszabb lesz-e. Egyedül a brandykre mondanám, hogy kimondottan rosszul áll nekik.


Azt viszont ideje lenne megjegyezni, hogy

a whisky

nem

érik

az üvegben

...

Tudomásom szerint a minőségi abszinton kívül nincs más töményszesz, ami általánosságban javulna a palackban töltött időtől.

2019. márc. 6. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
24%
A tömény is meg tud romlani. Ha párolog, szépen be tud opálosodni.
2019. márc. 23. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!