Egy üveg bor felbontás után mennyi idő alatt romlik meg? És egy üveg tömény?
Kedves négyes!
Tudod te mi az érlelés és hogyan működik?
Igények kérdése, hogy mikortól "romlott" egy bor, szobahőmérsékleten már 1-2 nap után is lehet állott, élvezhetetlen az íze, bár ettől még nem lesz ihatatlan. Később az ecetesedés szintén olyan, hogy ki mikor veszi észre, illetve utána kinek meddig van gusztusa meginni. Ökölszabály, hogy amíg nem érzed undorítónak, addig bajod se lesz tőle.
A tömény nem romlik, de bontás után az illékony aromakomponensek kipárolgásával lassan változHAT az íz, általában semleges irányba, de néha kimondottan negatív, még ritkábban pozitív a változás. Ez elég lassú és kismértékű, általában csak tapasztalt fogyasztók veszik észre, úgy fél év vagy még több után. Itt már végképp ízlés és konkrét ital függvénye, hogy ettől rosszabb lesz-e. Egyedül a brandykre mondanám, hogy kimondottan rosszul áll nekik.
Azt viszont ideje lenne megjegyezni, hogy
a whisky
nem
érik
az üvegben
...
Tudomásom szerint a minőségi abszinton kívül nincs más töményszesz, ami általánosságban javulna a palackban töltött időtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!