A sör hatása valóban tovább tart mint a tömény italoké?
Nem feltétlenül. A hazai nagyüzemi sörök nagyrészt 4,5 térfogatszázalékra vannak beállítva, a bolti töményeknél pedig 37,5 térfogatszázalék volt az általános töménység, de ma már simán lehet kapni 30-34%-os kommersz mocskokat is. Viszont vannak erősebbek is: rumokból létezik 60-80%-os is és a hagyományos pálinkák is jellemzően 50% körüli alkoholtartalommal bírnak.
Ha kicsit utánaszámolsz, kijön, hogy egy korsó, doboz vagy üveg (5 dl) 4,5%-os sörben több alkohol van, mint egy "feles" (ez újabban már csak 4 cl) 37,5%-os töményben. Éppen ezért érezheted úgy, hogy egy korsó sör hatása tovább tart, mint egy fél kommersz hányadéké. Viszont ha azonos a bevitt alkohol mennyisége, akkor általában a sör - mondjuk így - utóhatása tart rövidebb ideig. A kijózanodás ugyanannyi idő, viszont a sörnél ritka a kőkemény másnap, mert tiszta, steril gyártástechnológiával készül, kevés benne a szennyezőanyag. Ellenben a töményekben sokféle izgalmas anyag megjelenik, amiktől a másnap nagyon cifra tud lenni, ráadásul a nagyobb alkoholtartalom miatt a kiszáradás is erősebben jelentkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!