Csipkebogyó pálinkát hogyan kell készíteni és mikor kell le szedni a csipkebogyót hozzá?
A csipkebogyó, mint sok más félvad bogyós gyümölcs, az első fagyok, deres reggelek után érik meg a fogyasztásra. Akkor kell gyűjteni az ízekben, hasznos anyagokban, vitaminokban gazdag bogyókat. A csipkebogyóból önmagából nem tudsz pálinkát csinálni, csak alkoholba áztatva ágyas "pálinkát"
Szerintem.
Annyira "nem lehet" belőle szeszt főzni, hogy még az is elő van írva, hogy a bérfőzdés mennyi pálinkát adhat ki csipkéből (3 hlf/100kg, vagyis 100 kilóból 6L 50%-os). Amúgy kb. ennyit is ad, ha tudod, mit csinálsz.
Igen, elég keveset ad. De "keveset ad" <> "nem lehet". Persze aki nem tud cefrézni, annak tényleg "nem lehet" csipkéből pálinkát főzni.
Ezen a fórumon keress rá, hogy "csipkebogyó", találsz egypár bejegyzést a főzéséről, cukor nélkül is:
Srácok, bort is csinálnak csipkebogyóból, nem hogy pálinkát. Hogy a viharba ne lehetne, hogyne lenne cukortartalma... Phoney-nek van igaza!
Ahogy az első írta s addig igaza is van, akkor érdemes szedni, mikor már megcsípte a dér, ekkor felpuhulnak a szemek, de ezt állítólag úgy is ellehet érni, ha fagyasztóban lefagyasztod, majd kiolvasztod. Én nem vagyok ilyen türelmetlen, megszoktam várni az első fagyokat.
Akkor állj csak neki, ha nagy területet ismersz, ahol szedhető, mert egyrészt nem túl szapora dolog, sokáig tart megfelelő mennyiséget szedni, másrészt minek után valóban keveset ad, sok kell belőle.
Feldolgozást illetőleg, lehet nem szakszerű, ahogy csinálom, én csak összenyomom a szemeket, nem szoktam azonnal magozni. Pár nap után szoktam átszűrni a cefrét.
Mivel nem leveses, így szoktam ráönteni némi vizet, s hát ugyan csináltam már ezt is cukor nélkül (igen! úgy is lesz alkoholtartalma!), de némi cukrot is teszek rá, nem a mennyiség miatt, mert akkor kapna legalább 15% cukrot, 4-5% cukrot szoktam rátenni! Ha bérfőzdében főzeted, akkor inkább ne tégy rá cukrot! Bár nem tudom, hogy ilyesmit elvállalnak-e, legalábbis liter árban, mert nem éppen gazdaságos nekik lefőzni, ha más nem a kihívásért elvállalják.
Aztán, ahogy a többi cefre esetében is, irányított erjesztéssel cefrézek (élesztővel való beoltás). Zárt hordó, kotyogóval stb. stb. gondolom én ezt nem kell taglalni...
Ha eltekintünk attól, hogy mennyi alkoholt ad, tehát ez nem szempont, akkor a termése kiváló alapanyag abban a tekintetben, hogy mennyire is menthető át a termés jellege a párlatba. Ízben és illatban is intenzív csipkebogyó íz, illat (illatban érezhető a csipkebogyó fanyarsága). Egy szóval: jó. Érdemes vele legalább egyszer próbálkozni, mert utána könnyen lehet, hogy mérlegel az ember s nem szán rá még egyszer ennyire irdatlan sok időt, de az biztos, hogy azt a pálinkát nem felejted, ami ebből készül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!