Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az egyik külföldi ismerősömnek...

Az egyik külföldi ismerősömnek szeretnék vásárolni borokat ajándékba. Milyeneket ajánlotok?

Figyelt kérdés

2018. okt. 18. 23:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

@9


Nem szó szerint értette azt, hogy édes bor nem létezik. A különleges, márkás borok mint például a tokaji asszúk, mindenki tudja, hogy édesek, és jó minőségűek. A tömegborokra értette. Csak különösen jó években elég a szőlő cukortartalma, hogy édes is legyen, meg az alkohol is elég legyen benne. A cukorból lesz az alkohol. Rossz években, ha erjedéskor a bor alkoholtartalma eléri a 10-11 százalékot, akkor nem biztos, hogy maradt elég cukor, hogy édes is legyen. Ekkor kellenek a trükkök. A félédes bor még többnyire igazi, de az édes ritkán feljavítás mentes. Ezt magyarázta nekem, és elég hihető.

2018. okt. 29. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 Mojjo ***** válasza:

@11: Továbbra is marhaság. Igen, az alkohol a cukorból lesz, mint ahogy a természetes maradékcukor is. Jól is néznénk ki, ha a természetes édes borok készítésére csak kivételesen jó években lenne lehetőség. Valójában még a legrosszabb, legnehezebb évjáratokban is simán készülnek természetes édesek. Gondolom véletlenül sem olvastad el, amit linkeltem neked, szóval idézek magamtól a másik kérdés alól, amit linkeltem:


"Ami fontos, hogy egyáltalán honnan van elég cukor a mustunkban. Ha mustsűrítményezés (és/vagy cukrozás) nélkül készítünk fehérbort, akkor leggyakrabban valamilyen módon töppedt szőlőből. A töppedt szőlő azt jelenti, hogy a szőlőszemek vizet veszítenek, és a bennül található különféle anyagok - köztük a cukor is - így nagyobb koncentrációban lesz jelen. A töppedést el lehet érni:



- túlérettségben szedett szőlővel. Teljes érettségben a szőlő fürtkocsányai bebarnulnak, az anyanövény és a szőlőfürt között megszűnik az anyagáramlás.


- nemesrothadáson átesett szőlővel: a Botrytis cinerea nevű szőlőfajta, bár általában simán szürkerothadást okoz, megfelelő körülmények között szépen, rétegről rétegre vékonyítja a szőlőbogyók héját, amik így veszítenek vizet és kezdenek töppedni. Ezt hívjuk nemesrothadásnak, az ilyen szőlőbogyókat pedig simán magyarosan botritiszesnek.


- szálvessző átvágással: ezt hívják DMR módszernek. Ilyenkor a tervezett szüret előtt pár héttel átvágják a szálvesszőt, ezzel szüntetve meg az anyagáramlást az anyanövény és a szőlőbogyók között. Innentől a bogyók töppedni fognak a fürtökön.


- szalmabor készítési módszerrel: a szőlőt leszüretelik, és szalmán hagyják töppedni



Az, hogy mennyi cukor alakul át alkohollá a mustból az erjesztés során, sok mindentől függ. Az erjesztést végző mikrobióta összetételétől, a must cukor- és tápanyagtartalmától, a hőmérséklettől stb stb. Mindenesetre egy 14-16% alkoholtartalomnál tovább nem szokott ez menni. Ha rendkívül sok a cukor a mustban, akkor ráadásul az élesztők alkoholtoleranciája is csökken. És egy 16% alkoholpotenciálnál _jóval_ több lehet egy töppedt szőlőben. Szóval ezen módszerek segítségével mindenféle mustsűrítmény és cukor nélkül lehet édes bort készíteni. Ettől függetlenül természetes édesborkészítési módszernek csak az első kettőt tartom."

2018. okt. 30. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

#12


Mojjo, amiket írtál, az teljesen ésszerű, és igaz. Már csak azért sem vitatkoznék veled, mert te úgy látom, értesz a borkészítéshez, én meg csak fogyasztom.

De ha valaki azt a sok pepecselést végigcsinálja, hogy jó édes bora legyen, az nem az 1000 forintos kategória, de talán még nem is a kétezer. A neves borászok talán megengedhetik maguknak. De a többség feljavítja, mert így gyorsabb, egyszerűbb és főleg több lesz ugyanannyi szőlőből. És ha visszanézed az előző hozzászólásomat, én (és az említett borász is) a tömegborokról beszéltem.

2018. okt. 31. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!