Állitólag sört már nagyon rég is készitettek, csak nem tartalmazott komlót. Mi a szerepe a komlónak a sörben, milyen ízt ad neki, vagy miért kell?
Ha egyszer herbáriában jársz, vegyél komlóteát, kóstold meg. Nyugtató, altató hatása miatt szokták használni. Nem tudom másképp leírni, mint hogy "sörízű", kesernyés.
De úgy tudom, az ízén kívül még tartósít is, ezért is adhatják a sörhöz.
A komló ízesítő és (valamennyire) tartósító hozzávaló.
Régen nem léteztek olyan spéci sörélesztők, amikkel csontszárazra lehetett erjeszteni a sört, így a korabeli sörök natúrban mindig elég édesek, émelyítőek voltak ízben és aromában egyaránt, ezért a sört gyakorlatilag mindig ízesítették, jellemzően száraz, kesernyés füvekkel-fűszerekkel. Még olyan korszak is volt (talán a németeknél), amikor csak a hatósági fűszerkeverékkel volt szabad sört főzni, és annak az árába építették be a söradót.
A komlózott sör talán valamikor a 12-13. században kezdett igazán terjedni, és mára ez lett A sör. Régen persze szénsavas sem nagyon volt a sör, mert párszáz évvel ezelőttig nem voltak nyomástartó hordók.
(De egyébként még a gyümölcsös sör is ősibb jelenség, mint a komlós sör :)
Persze ma már sok olyan száraz sör készül, amibe csak "dísznek" kell egy kis komló (hogy hozza a megszokott "sörízt"), de egy testesebb sör ma is émelyítő volna nélküle. (Pl. csak képzelj el egy IPÁ-t komló nélkül...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!