Házilag hogyan tudok szénsavat tenni a borba? (lent kifejtem az ötletem)
Főztem már sok sört, abba ugye úgy kerül, hogy palackozáskor megadott mennyiségű cukrot teszek hozzá. Csináltam már cidert is, az is ugyanez a módszer.
Eszembe jutott, hogy van nekem pár üveg házi meggyborom, előző nyáron csináltam. Ha felbontom, átöntöm kifertőtlenített csatos üvegekbe, majd adagolok hozzá cukrot, vajon szénsavas lesz? Élhet még benne az élesztő?
Ez jó ötletnek tűnik, próbáld ki!
Lényegében pezsgő lesz belőle, ha működik. (vagy habzóbor, vagy mittudomén minek szabad nevezni)
Ha nem működik, akkor meg lesz meggyboreceted.
Na az nem egyszerű kérdés. 1 literre ha jól számolom kb 0,2 g kellene.
Amennyire visszaemlékszem a tasak tartalmára, kb egy kis késhegyni kellene. Vagy azt mondanám egy csipetnyi.
De ha konkrét szeretnék lenni, akkor ízlés szerint. :)
Mekkora üveggel próbálkozol?
Nem tudom mennyi cukor lehet most a borban, de az erjedéshez és a buborékossághoz 24g/literre kell beállítani.
Én valahogy úgy csinálnám, hogy cukorszirupot készítek (mondjuk 10 g cukor és 1 dl víz, ezt felforralom, hogy feloldódjon a cukor, és hogy sterilizáljam). Ezt akkor tudom, hogy hozzávetőleg 100 g/literes töménységű oldat.
Lehűtöm.
Ha saccolnám, akkor a meggybor cukortartalma nincs 10% se.
Vagyis minden literhez adhatok a szirupomból 1,5 dl-t (ez 15 gramm cukor).
Ebbe megy egy csipet élesztő.
És ezt kell valahogy továbbmatekozni, hogy a literes vagy akármekkora üvegbe bele tudd tenni.
De az erjedés során 5-6 bar nyomás fog keletkezni, amit bent kell tartani. Valahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!