Házilag hogyan tudok szénsavat tenni a borba? (lent kifejtem az ötletem)
Főztem már sok sört, abba ugye úgy kerül, hogy palackozáskor megadott mennyiségű cukrot teszek hozzá. Csináltam már cidert is, az is ugyanez a módszer.
Eszembe jutott, hogy van nekem pár üveg házi meggyborom, előző nyáron csináltam. Ha felbontom, átöntöm kifertőtlenített csatos üvegekbe, majd adagolok hozzá cukrot, vajon szénsavas lesz? Élhet még benne az élesztő?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ez jó ötletnek tűnik, próbáld ki!
Lényegében pezsgő lesz belőle, ha működik. (vagy habzóbor, vagy mittudomén minek szabad nevezni)
Ha nem működik, akkor meg lesz meggyboreceted.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Na az nem egyszerű kérdés. 1 literre ha jól számolom kb 0,2 g kellene.
Amennyire visszaemlékszem a tasak tartalmára, kb egy kis késhegyni kellene. Vagy azt mondanám egy csipetnyi.
De ha konkrét szeretnék lenni, akkor ízlés szerint. :)
Mekkora üveggel próbálkozol?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem tudom mennyi cukor lehet most a borban, de az erjedéshez és a buborékossághoz 24g/literre kell beállítani.
Én valahogy úgy csinálnám, hogy cukorszirupot készítek (mondjuk 10 g cukor és 1 dl víz, ezt felforralom, hogy feloldódjon a cukor, és hogy sterilizáljam). Ezt akkor tudom, hogy hozzávetőleg 100 g/literes töménységű oldat.
Lehűtöm.
Ha saccolnám, akkor a meggybor cukortartalma nincs 10% se.
Vagyis minden literhez adhatok a szirupomból 1,5 dl-t (ez 15 gramm cukor).
Ebbe megy egy csipet élesztő.
És ezt kell valahogy továbbmatekozni, hogy a literes vagy akármekkora üvegbe bele tudd tenni.
De az erjedés során 5-6 bar nyomás fog keletkezni, amit bent kell tartani. Valahogy.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!