Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Alszesz finomításakor már...

Alszesz finomításakor már nagyon korán érzem a "fazék ízt, szagot" mitől lehet?

Figyelt kérdés
Már 65-68 fokos kifolyó szesznél érzem azt a moslékra emlékeztető szagot.

2017. dec. 7. 18:29
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Ha kisüsti technológiáról van szó, akkor 2 dolog jöhet szóba. 1./ Rossz cefrét készítettél ( ez a valószínűbb )

2. Csak úgy érzed, hogy már jön 65-nél a fazékíz, pedig nem. ( ilyen magas alkoholfoknál azért a szesz elnyom minden mást )

Amúgy ha pontosítanád, hogy milyen ízt érzel, akkor - talán -egy lépéssel már előrébb lennénk.

2017. dec. 8. 05:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem is íz ,inkább ilyen fura szag érződik a kifolyó szesznél nem a gyümölcsre emlékeztet.Ez igaz 4-5 féle gyümölcscefrénél próbáltam mindig olyan/körte ,alma,alma -csipke/, a törkölynél nem volt.
2017. dec. 8. 07:04
 3/15 anonim ***** válasza:
Ha normális a gyümölcs és a cefrekezeéés is jó akkor nincs ilyen. A savszintet beállítod? Raksz bele cukrot? Az sem feltátlen baj csak nem szabad tulzásba esni.
2017. dec. 8. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 A kérdező kommentje:
Cukorral ,nélküle mindig előjön ez a szag próbáltam más cefréjével is annál is amikor a cefréből főzöm az alszeszt nincs ilyen gond sőt 60-65 fokosan indul el, minden rendben.csak finomításkor.
2017. dec. 8. 08:03
 5/15 anonim ***** válasza:
Pektinbontót használsz, darálod vagy darabolod a körtét és az almát? Hordókat kimostad? Savszintet állítod? Milyen hőmérsékleten tároltad?
2017. dec. 8. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 A kérdező kommentje:
Pektinbontó a gyümölcs ledarálva savazás élesztő 5nap kazánház kb 20fok utána pince 8fok
2017. dec. 8. 10:20
 7/15 anonim ***** válasza:

Ez alapján jól cefrézel, bár azt nem értem miért teszed hidegre 5 nap után. Tán lemaradtam valamiről, de tudtommal az erjedéshez egyenletes hőmérsékletet kell biztosítani, ideálisan 18-23 fokot szoktak javasolni. Én is főztem már olyan cefrét, aminél dettó 65 fok körül már utópárlatra emlékeztető jegyeket viselt magán a párlat, de azon minden hiba ellett követve. Sok cukor, sokat állt, természetes erjedés, gyűjtögetett gyümölcs, stb. Hiába tolta bele a sok cukrot a végeredmény annyi se bírt lenni, mintha "nem cukrozott" cefre lett volna, értsd annyi cukor, ami még jótékony hatással bír.


Lassan főzöd az alszeszt és kihígítod azt 25 alk. fok alá? Erre a kettőre tudok még gondolni... Ha igen és igen, akkor passz...

2017. dec. 8. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 A kérdező kommentje:
Nincs elég helyem ezért van 5 napig melegben a főerjedés le is megy a kotyogó szerint
2017. dec. 8. 11:06
 9/15 anonim ***** válasza:
Értem, csak a hirtelen hőfok váltással kiölöd az élesztőgombákat, nem megy végbe az erjedés így! Ennél szerintem még az is jobb, ha a pincében indítod el az erjedést, hidegtűrő fajélesztővel! Bár nincs benne tapasztalatom, ilyen hidegben nem szoktam cefrézni.
2017. dec. 9. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 A kérdező kommentje:
Kipróbálom ott hagyok egy hordót végig 1 helyen. /erre nem gondoltam/köszi.
2017. dec. 9. 09:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!