Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért "döglött" meg a cefrém?

Miért "döglött" meg a cefrém?

Figyelt kérdés

Tegnapelőtt lett tele a hordó, tettem hozzá pektinbontót, nagyon szépen el is kezdett forrni, tegnap este még megkevertem, minden rendben volt, de ma reggelre meg már semmi aktivitás nem volt. A szaga és az íze is teljesen semleges, nincs az az igazi alkohol szaga, olyan mint ami már ki lett főzve.

Most tettem bele élesztőt. Újraforrhat még, vagy ez már "kuka"?

2017. aug. 6. 09:47
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem èrtem minek raksz bele bármit is,most csinálod elösször ezek szerint.?
2017. aug. 6. 10:30
 2/16 anonim ***** válasza:
23%
Életembe én se hallottam hogy ilyet tettek volna bele. A jó cefre kiforr magától, igaz van aki egy kis cukrot szokott bele tenni.
2017. aug. 6. 10:37
 3/16 anonim ***** válasza:

A "lett tele a hordó" azt jelenti, hogy napokig, hetekig gyűjtögették a hordónyi gyümölcsöt a 40 fokban? Mert akkor kuka.

Olvasgass egy kicsit, ajánlom snapszmester oldalát és a pálinkaüst blogját.

2017. aug. 6. 10:51
 4/16 A kérdező kommentje:

Nem először van cefrém, de így még nem jártam. Lehet, hogy ez az extrém meleg az oka. 6 hordóban van most cefre, többi nagyon szépen megforrt, azok már légmentesen le vannak zárva, de ez valamiért megállt.

Előbb néztem, elkezdett újra forrni az élesztőtől, úgyhogy még nem látom reménytelennek a helyzetet.

Most komolyan a pektinbontón problémáztok? Olvassatok utána, hogy mi is az, és mire való!

Cukor nincs benne egy gramm se.

2017. aug. 6. 10:52
 5/16 A kérdező kommentje:

3-as!

Nem napokig, hetekig gyűjtögettem! Naponta megtelik egy hordó! Ez azt jelenti, hogy péntek reggel, délbe és este összeszedtem a gyümölcsöt, és estére meg is telt a hordó. Ez mind egy fáról. Egyébként körte, ha ez számít valamit.

2017. aug. 6. 10:56
 6/16 anonim ***** válasza:

Akkor rendben van, már féltem, hogy napokig, hetekig tettél hozzá.

A meleg az élesztőt megöli, könnyen lehet, hogy egész egyszerűen "megfőtt" benne az élesztő. Tedd hűvösebb helyre, legalább árnyékba.

2017. aug. 6. 13:55
 7/16 A kérdező kommentje:

Fák alatt van, nem éri nap egyáltalán. Cefremoslék szaga van. Tegnap még kellemes, gyümölcsös alkoholillata volt.

Sajnálom nagyon, ha tönkrement.

Felbontottam az 1 nappal korábbit, annak nagyon kellemes az illata.

2017. aug. 6. 14:19
 8/16 anonim ***** válasza:

Próbálj felszabadítani erre egy helyiséget vagy annak részét, ha nincs, esetleg építeni s azt jól leszigetelni, mert nem a legjobb, ha kint tárolod. Igyekezni kell arra is, hogy ne legyen túlzottan nagy hőingadozás (mondjuk az most pont nem volt, mert baromi meleg volt, nappal, éjjel egyaránt), így igen, valószínű, hogy szimplán a meleg okozta, hisz árnyékban volt 34 fok. Nálam sem igazi ez a dolog, aggódtam is, hogy megromlik, hál' Istennek nem történt ilyen.

Nagy hőingadozásnál is előfordulhat az, hogy látszólag leáll a forrás.

Én is rakok bele pektinbontót. DE ha valaki erről még nem hallott akkor az csak hülyeség lehet, hát minek raksz má' bele bármit is, ember!?... Há' ott a hiba! :D

Nem tudom, hogy 1 hordó nálad hány litert takar, de az tuti, hogy ennyi cefréért már megéri egy árnyékosabb helyen összeütni valami bódét, amit utána jól leszigetelsz, esetleg még borostyánnal is befuttatsz, vagy hát ásol egy pincét, az egy kicsit drágább project, s nem árt pár gyertyát venni. :) Tavaly is volt ilyen extrém meleg, tavalyelőtt is, elkerülhetetlen a dolog, nem lehet már szabadban cefrézni.

Én is elsőre azt gondoltam, hogy gyűjtögetsz, mert gyakori hiba.

Még így nem jártam, ha most beindult s leforr majd meglátod milyen, megkóstolod a cefrét ha rossznak ítéled, akkor külön főzöd ki, ha főzeted, akkor meg nem főzeted ki. Ne legyen igazam, de szerintem most meg fog ecetesedni.

2017. aug. 7. 14:30
 9/16 anonim ***** válasza:
Semmi esetre se a fák alatt tartsd mikor 40 fok van. Nekem szerencsáém van. Van egy melléképületem ami mellett egy hatalmas diófa van árnyékolónak. Hűvösben van a cefre.
2017. aug. 7. 15:17
 10/16 A kérdező kommentje:

Van több melléképület, de eddig nem volt ilyen problémám, ezért nem hurcoltam 20-30 méterre a cefrét.

120 literes hordók, kb. 100 liter cefre lehet benne.

Nem ecetes, van egy kis alkohol illata is, de szerintem ahhoz kevés, hogy kifőzessem. Csak ez az egy buggyant meg, a többi jónak tűnik.

Pénteken viszem főzetni, majd a "mester" eldönti, hogy érdemes e szenvedni vele. Inkább legyen kevesebb pálesz, de az finom legyen.

2017. aug. 7. 18:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!