Kedves Kérdező!
Szőlőhegy - édes - vörösbor
A márkanév is már árulkodó, édes bor nincs, csak ha pancsolod (cukor, sűrítmény, stb.). Vörösbor végképp nem lehet édes.
Mi itt a kérdés?
Olasz bor? Aha... Erről ez jut eszembe: "Ápám olasz volt, ő hagyta rám a legjobb pizza receptjét." (Ha nincs meg mirelit pizza reklám volt régen.)
@Mraz Ariston Simon:
"édes bor nincs, csak ha pancsolod (cukor, sűrítmény, stb.)"
Ez nagyon nem igaz. Az édes borok készítésének rengeteg módja van, ami semmiféle cukrozást, mustsűrítményezést nem igényel. A teljesség igénye nélkül:
- Botritiszes töppedés
- Túlérettségben szüretelés
- DMR módszer
- Szalmaborkészítés
- Erjesztésleállítás
Ezen módszerek nem mindegyike vádolható mondjuk a túlzott természetességre való törekedéssel, de ez más kérdés. Mindenesetre az első két módszer teljesen természetes.
"Vörösbor végképp nem lehet édes."
De lehet. Igaz, kékszőlő jóval magasabb hőösszeget kíván ehhez, de lehet. Magyarországon persze írtó ritka még a természetes félédes vörösbor is, de ismételten: nem lehetetlen.
@Kérdező:
"Miért baj ha sűritmenyt adnak hozzá?"
A baj az, amit ez jelent: azt jelenti, hogy az adott szőlő mustsűrítményezés nélkül alkalmatlan lenne édesborkészítésre. És mivel felpancsolták, elég biztosak lehetünk benne, hogy élvezhető szárazbornak is alkalmatlan lenne. Az ilyen borokhoz szánt szőlő általában rommátermelt tőkékről szüretelt, aromatikusan, cukrosan és fenolosan egyaránt éretlen akármi, amit azért löttyintenek fel mustsűrítménnyel, hogy legalább nagyjából iható legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!