Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért nem lehet finómító...

Miért nem lehet finómító leperlásra feltenni a Whisky cefre első lepárlását, az úgynevezett "édes cefrét"?

Figyelt kérdés

Savanyú cefrés whiskey ( és egyébb gabonaszesz ) készítése malátázás nélkül



Ez a recept nem véletlenül szerzett világhirnevet. Annak ellenére, hogy pofon egyszerü és teljesen kezdök sem igen tudják elrontani , kereskedelmi minöségü (vagy annál jobb) corn vagy bourbon whiskey-t lehet vele késziteni.

A legfontosabb különbség a többi recepttel szemben, hogy nem kell malátával bajlódni és ez egyben a legnagyobb elönye is. Tehát ebben a receptben a kukorica nem játszik szerepet az alkohol termelödésben vagy csak minimálisan.A kukorica adja a tápanyagokat az élesztönek és a jellegzetes ízét a whiskey-nek.


Különösen ajánlom ezt a kezdöknek mielött tovább lépnének a fözött malátás whiskey receptekre, de haladóknak is akik el akarják kerülni a malátázással járó gondot és piszkot.

Jómagam évek óta használom ezt a receptet minden baj nélkül. Nem tudnám megmondani ,hogy hányadik generációs cefre forr a pincémben, de azt igen ,hogy ez az egyik leggazdaságosabb whiskey cefre recept, mivel 25 kg kukorica elég majdnem egy évre.


Természetesen a recept müködik egyébb gabonával is ( rozs, búza, árpa, zab, rizs,köles stb),

vagy ezek keverékével..


Ez a recept alkalmas továbbá más gabona alapú ital készítésére is, korn, kümmel, akvavit stb….



Hozzávalók :


3-3.2 kg törött kukorica ( 6-8 darab/szem)

3.5 kg cukor

1 evökanál élesztö

20 L víz



A cefre induló fajsúlya 1.067 , a kész cefre 10.3 % szeszfokos lesz.


1.

Elsö erjesztés :

A fenti alkotókat betesszük egy min. 25 L edénybe, langyos viz jobb.Gyorsabban indul egy fél citrom levével vagy megfelelö citromsavval, de nem kötelezö ( csak az elsönél!)Csak a második napon tesszük fel a kotyogót. 18- 22 C –on 5-6 nap alatt kiforr. Lefejtjük a kész cefrét a kukoricáról és felöntjük az üstbe. Az erjesztö edényben maradt kukoricára azonnal 3-4 L langyos vizet öntünk, hogy életben tartsuk az élesztöt.


A elsö lepárlás :

Próbálunk minél több alkoholt lepárolni ameddig gazdaságos.

Az elsö pálat “ édes “ lesz, finomitó párolásra nem is öntjük fel hanem lezárjuk és eltesszük. (Késöbb úgy kezeljük mintha összeöntött feje és farka volna.Lásd késöbb)


2.

Második erjesztés :

Miután az üstöt kiüritettük, a forró léböl 6-7 litert kiveszünk és feloldunk benne 3.5 kg cukrot. Megvárjuk amig lehül ~ 25 C-ra, majd ráöntjük az erjesztö edényben lévö kukoricára. Figyelem! A forró lé megöli az élesztöt !

Kiegészítjük az eredeti szintre langyos vizzel.Az erjedés szinte órákon belül beindul. Csak másnap tesszük fel a kotyogót.18-22 C-on 5-6 nap alatt kész. Lefejtjük a cefrét és 3-4 L vizet öntünk a kukoricára.

Ez a lefejtés az elsö savanyú cefrénk !

Az erjesztö edénnyben maradt kukorica tetejéröl lehalásszuk a megbarnult, láthatóan elhasználódott felsö kukorica réteget. Nem többet mint 25% (kb 0.8 kg) Ezt pótoljuk kb ugyanennyi friss kukoricával.


Második lepárlás :

A cefrét felöntjük és addig fözzük ameddig gazdaságos.


Az üstben maradt forró léböl 6-7L –t kiveszünk és feloldunk benne 3.5 kg cukrot. Ha lehült 25 C-ra ráöntjük az erjesztöben lévö kukoricára és felengedjük langyos vizzel az eredeti szintig. Az erjedés rövidesen beindul, másnap tesszük fel a kotyogót.


A kapott elsö párlatot felöntjük a finomító lepárlásra.


Ha egy lefözésre elegendö feje és farka összegyült akkor felötjük egy következö (kármentö) lepárlásra.( Ehhez adjuk a legelsö “ édes “ cefre fözésekor kapott elsö párlatot is) A másod-cefrét a következö cefrével együtt fözzü ki.


A kapott szíve 40%-ra higítva azonnal fogyasztható, vagy 63%-ra hígítva érlelni kezdjük.



2017. jan. 4. 20:44
 1/7 anonim ***** válasza:
öööö semmit nem értek az egészböl.....
2017. jan. 4. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
70%
Aham... És miben érleled?
2017. jan. 4. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Én se értek semmit. Pláne, hogy a viszki, mint a többi égetett szesz is, egy kalap szemét.
2017. jan. 4. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
A pálinka többet ér.
2017. jan. 4. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Phoney ***** válasza:
77%

Le lehet, csak nem lesz olyan jó, mint savanyítva. Ennyi.


Másrészt viszont ez NEM whisky, hanem moonshine. Akármennyire is szeretik összetéveszteni a kettőt, a whisky gabonából erjed, ez pedig kristálycukorból. Ebben a receptben a kukoricából nem lesz alkohol, hanem élesztőtápként funkcionál, mert hogy „nem kell malátával bajlódni”, az egyben azt is jelenti, hogy a kukorica összes keményítőtartalma pocsékba megy. Pont ezért több adag cefréhez is felhasználják ugyanazt a kukoricát.

2017. jan. 5. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
cukrozott szar,az igazi moonshine sem cukrozott.
2017. jún. 26. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Phoney ***** válasza:

ma 14:33

1. A moonshine semmi egyebet nem jelent, mint zugszeszt, szóval a moonshine egyetlen dologtól lesz igazi: ha illegálisan főzték.


2. a tipikus moonshine bizony már vagy száz éve sugar jack. Attól, hogy ma van 1-2 otthonfőző hipszter, aki magának mindenfélét csinálgat, meg egy csomó mikrofőzde, ami fehér kukoricawhiskyt árul „legális zugzesz” (höhö) címén, még nem a fehér whisky lesz az „igazi moonshine”. Még a híres-neves Popcorn Sutton is, aki 20 éve azt mondta, hogy vele együtt kihal a minőségi moonshine, bizony cukorcefréből főzött. (Lásd a könyvét – Me and my Likker – vagy a róla készült dokut – This is the Last Dam Run of Likker I'll Ever Make, fenn van youtubon.)

2017. jún. 26. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!