Az üveggel óvatosan bánnék!
Legendásan szar a hővezetése, ami azt jelenti, hogy belül lehet forró, kívül meg hideg, ami nem csak azért rossz, mert ezerszer rosszabbul hűl le benne a párlat, mert nem tudja a környezetének leadni a hőt olyan hatékonyan,
az igazi gond a hőtágulás.
Mert nagyon kis távolságon belül nagy eltérések lehetnek a hőmérsékletében, és így kis távon belül a hőtágulás mértékében is.
Ez pedig feszültséghez vezet, ami jelentős kockázat a szétrepedésére.
Nem tudom milyen lehet az az üvegspirál, lehet hogy edzett üveg, vagy elég vastag falú, vagy direkt erre gyártott, szóval nem 100%, hogy tuti szétrobban, nem próbáltam még, de ettől még az üveg az üveg marad, rossz hővezetéssel hőeloszlással, eltérő hőtágulással, és emiatt belső feszültséggel.
Szóval van némi kockázat.
Az üvegspirál tökéletes, hiszen pont lepárlásra készítik, hőálló üvegből. Minden általános iskolai kémiaszertárban van (illetve kellene hogy legyen) ilyen:
Már a nagyapám is ilyennel párolta le a pálinkát. Egyedül arra kell figyelni, hogy a hűtővizet ellentétes irányba kell áramoltatni a pálinka-gőz irányával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!