Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Muszáj rézcső spirált alkalmaz...

Muszáj rézcső spirált alkalmazni pálinka főzéskor?

Figyelt kérdés

2016. dec. 25. 16:45
1 2
 1/14 Szimeon ***** válasza:
Szerintem nem. Én sem értem, miért ragaszkodnak a rézhez, pedig az csúnyán megszínezi az elejét.
2016. dec. 25. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
akkor az üveg jó?
2016. dec. 25. 17:35
 3/14 anonim ***** válasza:
36%
Igen, mert a réz felületén lévő réz-oxid elreagál a párlatba kerülő aldehidekkel, amik elrontanák a párlat ízét, a rumtól a pálinkáig minden töményet rézspirállal főznek.
2016. dec. 25. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 Szimeon ***** válasza:
63%
Ugyan, szerintem jó az üveg is. Az aldehides dologhoz nem értek, mert egyszerű ember vagyok, de kétlem, hogy rossz íze lenne a laboratóriumi üvegspirálon lecsapatott szesznek.
2016. dec. 25. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
31%

Az üveggel óvatosan bánnék!


Legendásan szar a hővezetése, ami azt jelenti, hogy belül lehet forró, kívül meg hideg, ami nem csak azért rossz, mert ezerszer rosszabbul hűl le benne a párlat, mert nem tudja a környezetének leadni a hőt olyan hatékonyan,

az igazi gond a hőtágulás.

Mert nagyon kis távolságon belül nagy eltérések lehetnek a hőmérsékletében, és így kis távon belül a hőtágulás mértékében is.

Ez pedig feszültséghez vezet, ami jelentős kockázat a szétrepedésére.


Nem tudom milyen lehet az az üvegspirál, lehet hogy edzett üveg, vagy elég vastag falú, vagy direkt erre gyártott, szóval nem 100%, hogy tuti szétrobban, nem próbáltam még, de ettől még az üveg az üveg marad, rossz hővezetéssel hőeloszlással, eltérő hőtágulással, és emiatt belső feszültséggel.

Szóval van némi kockázat.

2016. dec. 25. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

Az üvegspirál tökéletes, hiszen pont lepárlásra készítik, hőálló üvegből. Minden általános iskolai kémiaszertárban van (illetve kellene hogy legyen) ilyen:

[link]


Már a nagyapám is ilyennel párolta le a pálinkát. Egyedül arra kell figyelni, hogy a hűtővizet ellentétes irányba kell áramoltatni a pálinka-gőz irányával.

2016. dec. 26. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 Phoney ***** válasza:
A legfontosabb, hogy a sisak réz legyen, ezen kívül nem feltétlenül kell több a rendszerbe, és nincs baj az üveggel sem, viszont a rosszahh hővezetése miatt nem lesz elég ugyanaz a méretezés, ami réznél igen. Vagyis ha csak úgy megveszel valamilyen üvegspirált anélkül, hogy tudnád, mekkora kellene az üstödhoz, az nem lesz jó. Ha elégtelen a hűtőkapacitás, akkor azt a pálinka minősége is bánja, meg egy része el is szökik a levegőbe.
2016. dec. 27. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
0%
A főző kupolája és a kupolától a hűtő spirálig réz legyen. De minimum ha a kupoka nem is de a kupolából kiinduló cső a hűtővízig nem lehet másból csak vörösrézből.
2016. dec. 29. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 Szimeon ***** válasza:
100%
8-as badarságot ír.
2016. dec. 30. 06:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
Mi volt a badarság mert így kijelenteni könnyű? Cáfold meg.
2016. dec. 30. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!