Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A pálinkát miért kell kétszer...

A pálinkát miért kell kétszer lefőzni?

Figyelt kérdés

2016. szept. 11. 12:28
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első lepárlás

Az első lepárlás során még csak annyi a célunk, hogy a cefre levét lepároljuk, és elválasszuk a szilárd összetevőktől, illetve, hogy valamelyest tömörítsük azt. Az így nyert folyadék neve az alszesz. Így az első lepárlás nem is bonyolult feladat, mindössze két dologra kell figyelnünk: a felhabzásra és a leégésre

2016. szept. 11. 13:12
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
második lepárlás célja az iható, és kellemes aromájú anyagok elválasztása a kellemetlen, vagy akár mérgező összetevőktől. Emellett a második lepárlással az alszeszt tovább tömörítjük.Az elválasztásra az a tény biztosít lehetőséget, hogy az egyes összetevők különböző forráspontúak, és így a hőmérséklet lassú, folyamatos emelésével időben egymástól elválva fognak a párlatba kerülni. Ez azonban csak részben igaz, hiszen a folyadékok nem csak a forráspontjukon, de már jóval alacsonyabb hőmérsékleten is párolognak. Hő hatására pedig ez a párolgás intenzívebbé válik, ezért a legtöbb összetevő a lepárlás folyamán végig jelen lesz a párában – de különböző arányban. A mi feladatunk annak a párlatrésznek a kinyerése, amelyben a számunkra hasznos, kellemes összetevők a lehető legideálisabb arányban vannak jelen.Általában három részre szokás szétválasztani a párlatot. Az első párlatrész, ami legelőször jelenik meg a hűtő kimenetén az előpárlat. Az előpárlatban találhatóak a mérgező anyagok, amelyeknek semmi keresnivalójuk a pálinkában. Az előpárlat után következik a középpárlat, ami tulajdonképpen maga a pálinka. Végül az utópárlat következik, amely mérgező anyagokat ugyan nem, de kellemetlen ízű és szagú folyadékokat bőven tartalmaz.
2016. szept. 11. 13:12
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Remélem hogy számodra hasznos választ tudtam adni kedves kérdező :)
2016. szept. 11. 13:14
 4/7 anonim ***** válasza:
Finomítás, tisztítás céljából. Mivel az első főzetkor se nem tiszta, se nem megfelelő alkohol és minőségű párlat képződik, ezért kell 2xfőzni, de ennek is megvan a folyamata, mikor érdemes, kell a megfelelő párlatot meghagyni, mikor kell még külön tenni.
2016. szept. 11. 13:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Ugyan ezt csinálják az üzemanyag finomítók is, a nyers kőolajat hevítik és párolgás hatására az adott hőmérsékleten képződik a bitumen, pakura, később a sűrűbb olajok, a végén a gázolaj, benzin, megvan a sorrend, hogy milyen anyagok különülnek el a folyamatban, előre haladva mindig jobb és finomabb párlatot készítenek.
2016. szept. 11. 13:26
 6/7 Phoney ***** válasza:

Egyszerűbben fogalmazva azért, mert ha a cefrefőzés és a finomítás nem két különböző főzés alkalmával történik, akkor nem lehet ugyanolyan jó a pálinka.

Fizikailag lehetséges úgy csinálni, hogy cefrefőzéskor már veszed is el az elő- és utópárlatot, de abból legfeljebb csoda folytán lesz jó pálinka.

(Kivéve persze, ha külön erre tervezett egyszakaszos, azaz finomítófeltétes üstről van szó.)

2016. szept. 11. 16:41
 7/7 karinamama válasza:
Életem legelső bodza pálinkáját egyszer főztem csak le! Fantasztikus lett!!! Rettentően ügyeltem az elejére és mindent kiöntöttem ami a leghalványabban is rossz szagú volt (metilalkohol) a hőmérsékletet is nagyon figyeltem (alkoholok párolgási hőfoka!!!) Aztán el kezdtem a minden egyes fél litert megkóstolni ami lejött. Amikor elkezdett vizesebb lenni akkor befejeztem! Az eredmény kristály tiszta fantasztikus ízvilágú Bodzapálinka lett!!! Aztán sokszor próbálkoztam a tudományos 2 lépcsős módszerrel....valahogy mindig opálos lett és nagyon kevés! Azóta újra e "nagyon odafigyelek" módszert használom. Ja igen a dédmamám a dédpapámnak a fazekas módszerrel főzte!!!
2018. aug. 2. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!