Miért kell 25 szeszfok alatt lennie az alszesznek?
Köszönöm a válaszokat. Eddig nem foglalkoztam ezzel, az elején elszoktam venni 1-2.5 decit, aztán kb. fél decinként erősen hígítva szoktam szagolni, ha szagra már jó, kóstolni. Szerintem elég jól érezhető, mikortól lehet elvenni a középpárlatot, de miután mindenkitől ezt olvastam, hogy az alszeszt felhígítja, kipróbálom...
Főzésnél eprüvettát használok, így látom, hogy mikor kezd drasztikusan csökkenni a szeszfok, akkor azonnal abbahagyom a főzést.
Ugyan nálam nagyon minimális az esély az égésre - mivel keverős a főző - de én is szoktam hígítani a cefrét.
Csapvíz nem ajánlott. Zavaros lesz tőle a pálinka. De nem lesz más gond belőle. Főleg, ha kemény víz a csapvíz. Ha nem zavar, mehet bele az is. Ioncserélt vízet ajánlott belerakni. Olcsóbb, mint a desztillált víz és nem lesz zavaros / rossz ízű tőle a pálinka.
De ha csak elő párlat hígításhoz kell, akkor úgy is desztillált víz lesz belőle második lefőzésnél. Ott elég a csapvíz is.
Az Ion-cserélt víztől bizony zavaros lehet, ezt sokaktól olvastam már, s magam is tapasztaltam, azóta csak desztillált vízzel "fokolok". Persze elhiszem, hogy ion-cserélt vízzel is "tiszta" maradhat a pálinka, hisz nyilvánvalóan van alapja annak, hogy egyesek azt ajánlják (és persze te is azért ajánlod azt, mert nálad bevált), de eltudom képzelni azt is, hogy többek között nem mindegy az sem, ki gyártotta az ion-cserélt vizet, igazából okát nem tudom, miért lett nálam zavaros, többektől is olvastam, hogy ugyanígy jártak, sőt ugyanannál a főzésnél használtak (ezután) desztillált vizet, s azzal nem lett zavaros, tehát még csak nem is a párlatnak volt hibája.
A kérdés egyébként az alszeszre vonatkozott, szóval az "elő párlatra". Köszönöm a válaszod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!