Megecetesedett a cefre? Mik az egyértelmű jelei annak, ha egy cefre megecetesedett?
Szomszéd beszél össze-vissza, hogy elromlott a cefréje, megecetesedett, ilyesmi. De én nem látom rossznak..., hasonlít a miénkhez, az se szokott soha rossz lenni.
(Egyébként semmit nem szoktunk bele tenni, se cukrot, se egyéb szereket, csupán a színtiszta, érett gyümölcs.)
Szóval mi az ecetesedés nyilvánvaló jele?
Milyennek kell igazából lennie a cefrének?
Ízléses ember számára büdös, gusztustalan ízű, illetve főzéskor masszívan technokolszagú előpárlata van. Az egészséges cefreillat az a finom erjedt, boros illat, ami az elején jelenik meg, és végig csak ennek szabad erősödnie. Ha átmegy a masszív „apamiezabüdös” cefreszagba, akkor lett ecetes. Ha nem volna gusztusod meginni a levét, akkor az nem jó cefre.
Sok-sok otthoncefréző ember számára az ecetes cefre és a belőle fözött ecetes pálinka a „normális”, mert mindig ilyenre sikerül nekik, így ilyennek szokták meg. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol. Az ilyen pálinka elsősorban nem azért „erős”, mert ötvenfokos, hanem mert marja az ecet a torkot. Ha annyi tízezresem lenne, ahányszor tiszta ecetes szart tettek elém „igazijó házipálinka” címén, az most hirtelen jól jönne.
És neves pálinkafőzdék fogadnak "ecetes cefrét" bérfőzésre, és kifőzik azt a főzetőnek? És eztán hagyják, hogy az "ecetes pálinkáért" fizessen az alany, majd emlegetve a neves pálinkafőzdét kínálja meg azzal a pálinkával az ismerősöket, barátokat?
Most pálinkafőzde nevet nem írok, de komolyan híres, neves főzdéről van szó, nem pedig valami putri kis bizniszelő főzdére...
Én úgy tudom, hogy ha nem jó a cefre, akkor nem szokták fogadni és kifőzni, vagy ha több hordó van és valamelyik nem jó, akkor azt ki is öntik...
Hogy is van ez?
(Szóval nem én főzögetem a pálinkát a konyhában, nem vagyok zugfőző, továbbá inni sem iszom a pálinkát magában, inkább csak ismerősöknek kínálom ünnepekkor, és ajándékba adom. Eddig nem volt rá panasz, sőt... Csak most a szomszéd dumája miatt gondolkodom és kérdezek....)
Látható jele nincs amúgy?
Mit tudom én, mondjuk valami zavarosság a cefrében, vagy hártya a tetején, mint mikor almaecetet próbáltam csinálni... :) Tehát nem valami ilyesmit kéne látni, ha ecetes lesz a cefre?
Tényleg és ízre esetleg?
Eleinte édesnek éreztem, később szénsavasfélének, aztán borra emlékeztető inkább kesernyés, de nem igazán kesernyés, nem is tudom mihez hasonlít. Ja csak nyalogattam, nem nyeltem le. :)
„És neves pálinkafőzdék fogadnak "ecetes cefrét" bérfőzésre, és kifőzik azt a főzetőnek?”
Egyesek ma már nem hajlandók, de sokan igen. Ha csak a hibátlan cefrét főznék ki, akkor a bérfőzdék többsége be is zárhatna... és sok neves főzde pont ezért hagyta abba a bérfőzést, mert hiába mondták az ügyfeleknek, hogyan kell normális cefrét csinálni, ugyanúgy romlottat hoztak. Egyes „neves pálinkafőzdék” viszont nemcsak neked főzik ki a rossz cefrét, hanem még a saját nevükkel is küldenek rossz pálinkákat a boltokba (igaz, hogy azok legalább nem ecetesek). A „legnevesebbek” közt is van 1-2 ilyen: [link] (Ezek többsége még ma is pont ugyanolyan, mint a teszt idején.)
Nem, látni nem lehet. (Mármint egy bizonyos szint fölött biztosan, de már nagyon kevés ecet is elrontja a pálinkát.) A cefre íze ilyenkor ecetesen savanyú, mint amilyen a rossz házibor. Persze ez megint csak olyan, hogy egyesek az is szeretik, de azért általában igaz, hogy ha kifőzés előtt jóízűen meg tudsz inni egy pohárral a cefre levéből, akkor nincs nagy baja. (Ha nincs benne olyan cefreadalék, amitől lepárlás előtt nem fogyasztható, pl. kénsav, akkor nyugodtan lenyelheted.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!