Romlott bort szerintetek érdemes visszavinni hipermarketbe?
Nos, a helyzet az, hogy vettem már ebből a borból ugyanabban az üzletben vagy 5-6 üveggel (elég drága borról van szó, 3500 Ft egy palack) és az eddigieknek nem volt semmi baja, de sajnos a tegnapi romlott volt.
Azért is kellemetlen, mert vendégek voltak nálam és akkor nyitottam ki.
Szerintetek érdemes visszavinni, foglalkoznak ilyesmivel egy nagy hipermarketben?
Mivel mint említettem vendégek voltak nálam, így a bor kb fele hiányzik, mivel kitöltögettem a vendégek poharába és már utána nem pepecseltem a visszatöltögetéssel, hanem kiöntöttem azokat és nyitottam egy új üveggel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha meg van a blokk, akkor visszaviheted.
Viszont anélkül nem tudod bizonyítani, hogy ott vetted és hogy nem évekkel ezelőtt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#6: Az elég ciki egy 3500 forintos bornál, tárolási körülményektől függetlenül. Megkérhetlek, hogy nevesítsd a bort/pincét?
Való igaz, hogy az ecetsavas erjedés melegben (tehát nem megfelelő tárolási körülmények között) gyorsabban végbemegy, de ha a pincében megfelelő volt a higénia, valamint a bor szabadkénessav-szintjére odafigyeltek palackozáskor (meg mellesleg a feldolgozás összes lépésében, még palackozás előtt), akkor ennek nem lett volna szabad előfordulnia. Lehet a többi palacknál megúsztad, de nekem az már büdös (szó szerint), ha egy palacknál az ember ilyet tapasztal, akkor is, ha szarul tárolták a hiperben.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
13: Nézd, direkt nem nevesítettem (és nem is fogom) az adott bort, mert mint kihangsúlyoztam a hozzászólásomban, egyértelműen nem a bor hibája, hanem tárolási hiba volt a probléma (Amúgy az árkategóriájában a jelenleg kapható legjobb vörösbornak tartom).
Az, ha ugyanabból a borból, ugyanabból az évjáratból mind kiváló és hibátlan, de akad egy ami romlott, akkor az egyértelműen tárolási hibára vezethető vissza.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#15: leírtam, hogy miért nem lehet csak a tárolásra fogni :) Az ecetsavtermelő baktériumok, mint Acetobacter és Gluconobacter fajok, nem lenne szabad, hogy munkálkodni tudjanak egy jól lepalackozott borban. Ha tudnak munkálkodni, akkor ott gond van a pincében, valamelyik lépésnél. Valószínűleg túl alacsonyra lőtte be a szabadkénessav-szintet a borász, mert mostanában ez divat, hiszen egészségtudatosak vagyunk, meg természethűek - csak ezzel iszonyat nehéz dolgozni, nagyon nehéz biztonságosan lejjebb vinni a kénszintet.
De persze, ha nem szeretnéd, ne nevesítsd. Azért azt tudni kell, hogy lehet, hogy van jópárféle borhiba, ami csak esetenként jelentkezik, de nem a tárolás hibája, vagy nem közveltenül. Vehetsz 50 palacckal, ami tök jó, de lehet egy 51-edik lószarszagú lesz, mert másik hordóból palackozták, ahol dolgozott a Bretannomyces nevű gomba, és teleköpködte etilfenollal az adott hordót, de másik ötöt nem. Vagy éppen büdös zokniszagú, mert az adott parafadugó paraszemölcsein vígan elvoltak különböző gombafajok (legalább 5-6 féle képes erre), amik triklóranizolt termelnek, és ontották bele a borba, palackozás után. És lehet 50 bor nem volt TCA-s, de az 51-edik az, mégis, semmi köze a tároláshoz. Mellesleg az ecetesedést sem érzem feltétlen tárolási hibának, a bor feldolgozása közben is kialakulhat, és ismételten: lehet az eddigi borok másik hordóból kerültek a palackba, mint ez. Lehet egy nagyobb tételben elindult az ecetsavas erjedés és sok palack meg ilyen, amellett, hogy sok nem. Szóval nem olyan egyszerű a képlet, hogy vettünk 5 palackot, jó volt, a hatodik nem, akkor az tároláshi hiba.
17: Konkrétan meleg volt mindkét üveg, mikor pakoltam már a kocsiba.
Azért 24 órában fényben, 25 fokban állni még a leggondosabban, legnagyobb odafigyeléssel készített csúcsboroknak sem tesz jót.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#18: Ez való igaz. Részben ezért nem veszek bort soha hiperekben, meg általában rendes boltokban, csak szaküzletekben, vagy termelőtől - nagyon kevés kivételtől eltekintve.
És valóban, lehet egy bor akármilyen jó, a tartós hőhatás nem fog neki jót tenni. De egyébként a hőhatás leginkább másféle elváltozásokat okoz a borban. Egy részét észre sem vesszük, csak finoman megborul az egyensúly, kesernyés, alkoholos irányba. Néha lekvárosabb lesz. Néha olyan lesz, mintha konzervgyümölcsöt rágcsálnánk. Mondjuk, bár ciki, de ennek a kémiájáról keveset tudok, érdemes lesz utánanéznem. Az biztos, hogy a borban jelenlévő karbamidból uretán, pontosabban etil-karbamid keletkezik, ha a bor hőhatásnak van kitéve, ami még az egészségre is káros lehet. És igen, az ecetsav-baktériumok aktívabbak lesznek, ha nő a hőmérséklet. A szabadkénessav-szint is gyorsabban csökken melegben. Ez is igaz. De ez nekem még kevés, hogy miért, azt meg már leírtam, csak ismételni tudnám magam, azt meg minek.
Szóval csak annyit tudok hozzátenni, hogy sok sikert a termelőnél, remélhetőleg jófej, és foglalkozni fog a dologgal! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!