Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A piát aznap már kiadják,...

A piát aznap már kiadják, amikor betöltötted a 18-at?

Figyelt kérdés
Vagy van erre valami szabály/törvény? Egyszer barátnőmmel mentünk a Sparba, és mivel aznap lett 18, nem adták ki neki. Azt mondta a nőci, hogy majd holnap...miért? :D

2015. dec. 28. 01:08
1 2 3
 11/25 Mojjo ***** válasza:
48%
Nem biztos, hogy szemetek, lehet simán félre van tájékoztatva. Kérni kell a panaszkönyvet, plusz oda kell hívatni az üzletvezetőt, nem fület-farkat behúzva elkullogni, hogy ok, akkor nem veszed meg. Már mindegy persze, de ennél tökösebben kell kiállni az érdekwidért...
2015. dec. 28. 11:58
 12/25 A kérdező kommentje:
Az volt a cink, hogy nem voltam tisztában pontosan a szabályokkal. Ezzel, hogy aznap már kiadhatják vagy sem.
2015. dec. 28. 11:59
 13/25 anonim ***** válasza:
81%

Nem. Nem adják ki. Egyszer egy ismerősöm meg akart hívni a szülinapján egy kis piára mert örült hogy már megveheti ő, és boldogan adta oda a boltosnak hogy ma van a szülinapja, de a boltos mondta neki hogy sajnálja, de csak másnak töltötte be.

Ebben van logika, hiszen ha valami teszem azt 23:59kor született, akkor egész nap nem 18 még..

2015. dec. 28. 12:50
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a törvényben hogy van azt nem tudom de az a logikus amit az utolsó mond, mert csak év hónap nap van a személyin, óra és perc nincs, ergo ha te mondjuk este 10-kor születtél, de délután 5-kor vennél piát, nem adhatnák ki. Mondjuk én pont vettem aznap mikor betöltöttem, és kiadták.
2015. dec. 28. 13:11
 15/25 anonim ***** válasza:
81%
Pont, hogy nem logikus, nem tudod bizoynítani, mikro szüelttél, a boltosnak meg legyen már mindegy, elvégre papíron te betöltötted a 18-at. szüeltési anyakönyvi kivoantot szerintem senki nem hord mgagával, hogy a szülinapján igazolni tudja, hogy ő bizony délután 2-kor már elmúlt 18 éves, így ihat este 7-kor...
2015. dec. 28. 14:51
 16/25 Mojjo ***** válasza:
100%

Kedves 13-as (és 14-es),

De, ki kell, hogy adják. Ez nem kívánságműsor, nincs joga az eladónak eldönteni, hogy jajj, ő majd csak egy nappal később adja ki. És értem én a logikát, de akkor fordítsuk meg: születhet valaki 00:01-kor és akkor veszít egy napot. Valójában azonban ez nem ilyen "hogy logikázzuk ki" alapon működik, hanem vannak erre törvényeink. Ezt pedig a 8-as világosan leírta, de akkor megismétlem én is: a 18. születésnapodon nulla óra nulla perctől már nagykorúnak számítasz. Ennyi.

Most így hirtelen:

[link]

" A magyar polgári jog szerint egy személy a 18. születésnapja 0 órájától válik nagykorúvá."

Szóval ismételten: ha bárki olyannal találkozik, hogy a 18. születésnapján nem adják ki neki az alkoholos italt, akkor első körben üzletvezetőt kell kérni, ha azzal sem sikerül dűlőre jutni, akkor meg panaszkönyvet.

2015. dec. 28. 14:51
 17/25 anonim ***** válasza:
Aznap kiadják.
2015. dec. 29. 11:08
 18/25 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Teljesen mindegy, hogy ki hány órakor szülerett. A születésnapján már a 19. évének első napja van. Az egyszerűség kedvéért: ha valaki január 1-jén születik, az december 31-ig él 1 évet. A következő január 1-je már a következő évhez tartozik. Vagyis a születésnapján mindenki x év +1 napos.
2015. dec. 29. 11:54
 19/25 anonim ***** válasza:
33%

Utolsó: pont hogy nem így van a születés pontos ideje miatt, ha megszületik jan. 1. 23:00-kor, akkor csak jan 2.-án 23:00-kor lehet azt mondani rá, hogy élt egy napot, ugyanígy dec. 31.-én 23:00-kor még csak 364 napot élt, nem egy évet, majd a köv. év jan. 1.-én, 23:00-kor tölti be valóban a leélt egy évet.

Viszont itt ugyanott tartunk, hogy szimpla b**iskodás ezen pörögni, mert a születési anyaköynvi kivonatát nem hordja magánál, ergó érdemben nicsn akadálya, hogy _azon_ a napon, mikor ténylegesen betölti a 18-t, ne vehessen alkoholt.

2015. dec. 29. 12:32
 20/25 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

pont hogy nem így van"

Miután senki sem tudja a születésének pontos időpontját igazolni, pont, hogy így van. "Megkezdett" napot a jog egésznek számít. Akkor is, ha 23, akkor is, ha 2 órát éltél benne. (amúgy életszerűen is így használjuk, hiszen ha azt mondod, hogy egy napra mész pl. a Balatonra, akkor azt nem úgy érted, hogy éjféltől éjfélig.)

2015. dec. 29. 12:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!