Mi a velemenyetek a 250K-s palinkarol?
Elég sokan nem tudnak összeszedni Magyarországon csak úgy 3 millió forintot, főleg 40 év alatt. Igen, vannak bajok rendesen, de bőven nem feltétlen ezekkel az emberekkel. Amikor egy albérlet 110 ezer, egy tanári fizetés meg 120, ott vannak bajok. Nem, nem Rózsadombi, meg fene tudja milyen flinces-flancos, csak egy átlagos kis pesti. És lehet menni tanyára Zalakutykuruttyra, csak az a helyzet, hogy elég sok ember él Pesten, és csak-csak kellenek ide orvosok, tanárok, pékek, szakácsok, építőipari munkások, ácsok, buszvezetők, akárkik. Akik hiába küzdenek, mint malac a jégen, bizony nem fognak tudni összespórolni milliókat - örülnek, ha valahogy túlélik az adott hónapot és kihúzzák a következőig.
Szóval isten hozott a magyar valóságban. Érdemes kicsit körülnézni.
Üzleti szempontból biztosan lesz létjogosultsága, főleg ilyen kis mennyiségben.
Ami a minőségét illeti, először is nem árt tudni, hogy egy divatosabb italmárka 250 ezres kiadásában gyakorlatilag soha nem az italt fizeted meg, hanem a szép üveget, az exkluzivitást, az „egyik legjobb márka legjobb kiadását”. Mert az a helyzet, hogy amikor egy jól felfuttatott szeszmárka kiad valamit több százezerért, akkor annak senki ízlését nem szabad sértenie, ez viszont eléggé behatárolja az ital karakterét, azaz aránylag visszafogottnak kell lennie, és valószínűleg itt sem lesz ez másképp. Még az is lehet, hogy a Crystallium lesz a legjobb magyar kereskedelmi pálinka (mert azért nem túl szoros a verseny...), de ha azt nézed, hogy mik a legjobb italok, amiket ennyiért (vagy akár olcsóbban is) venni lehet a világban, ahhoz képest valószínűleg szerény lesz egy kicsit. Mint mondtam, ez hellyel-közzel igaz egy hasonlóan árazott Chivasra, Bacardira meg ilyenekre is; hogy ezekhez képest hol lesz, azt nem hiszem hogy előre meg lehetne ítélni. Nagyon szívesen megkóstolnám, de nyilvánvaló okokból nem valószínű, hogy meg fogom :)
Az ilyen kiadások (a pénzzel tapétázó multimilliárdosok mellett) arra a naivságra építenek, mikor az emberek azt hiszik, hogy „mindenható” ízlésük van és tapasztalat nélkül is értékelni tudják a „legjobb” italokat. A valóságban viszont amit iszol/eszel, az alakítja az ízlésedet, magyarul ha egy ilyen luxuskiadásról beszélünk, akkor kétféle fogyasztó van: a tapasztalatlan, akibe eleve kár egy ilyen drága ital, és a tapasztalt, akinek túl bátortalan ízűek ezek a kiadások.
A célközönség viszont úgysem igazán nagy műértő, szóval nekik tökéletes lesz az is, ha egy nagyon jó, 15-25 ezret érő pálinkát kapnak a 250-ükért.
Amit még tudni lehet, hogy Márton a 40 fokos pálinka létjogosultságát akarja igazolni ezzel (is), és bár nem azt mondom, hogy az rossz (és főleg nem hiszem, hogy „az igazi pálinka 50 foknál kezdődik”), de évek óta tapasztalom, hogyan próbálnak 40 fokba gazdag karaktert beleerőltetni (már amikor megpróbálják egyáltalán), és finoman szólva nem vagyok annyira elégedett, hogy el tudjak képzelni egy 40 fokos ultrafantasztikus barackot vagy szilvát (a Crystalliumból ez a kettő lesz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!