Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a velemenyetek az alabbi...

Mi a velemenyetek az alabbi ket boraszatrol?

Figyelt kérdés
Varga boraszat es a Kiss es tarsai kft. (koccintos keszitoi, igy biztos jobban ismeros) mind a ket vallalat a tomegtermeles mellett kotelezodott el. A varga hihetetlen fejleszteseket keszitett, a kiss-nek meg nagyobb a bevetele, mint a BAV bizomanyi zrt-nek azert az mar tekintelyt parancsolo. Ez a ket dominans boraszat a tomegtermelesre ma Magyarorszagon vagy vannak meg? Kulpiacokra ki tudnak jutni?

2015. dec. 10. 14:21
1 2 3
 1/21 Mojjo ***** válasza:

Kiss és tsa-ról nincs véleményem, túl sok információm sem. Nem tudom, kell-e egyáltalán bornak hívnunk a termékeket, amiket forgalmaznak, és nevezhető-e a vállalkozása borászatnak. De jure talán, de facto aligha.

Vargáék már más téma. Egyrészt divatsport boros körökben őket savazni (mondjuk savaznak ők maguk is eleget a pincében - bocs a rossz szóviccért :D ). Valami 11 millió eladott palackkal ők termelik a legtöbb bort Magyarországon - legalábbis üvegpalackosat biztosan.

Alapvetően két szegmensben vannak jelen - az alsó (de nem legalja!) szegmensben, és a tisztes középkategóriában. Ez utóbbit ők prémiumnak értékelik, de ez más kérdés. Az utóbbi kategóriába tartozó Aranymetszés boraik tisztes iparosmunkák, különösebben nem lehet belekötni, teljesen rendben lévő ár/érték arány, teljesen rendben lévő minőség - legalábbis az alapján, amikkel találkoztam. Persze, illúziói senkinek ne legyenek, teljes mértékben technoborokról van szó, és hiába gondolják úgy Vargáék, ez azért bőven nem prémiumkategória. De árukban rendben vannak.

Az alapsorozat a maguk párszáz forintos árával - ez nehezebb kérdés, egyrészt mert pár kivételtől eltekintve ezeket a borokat nem ismerem, meg a kategóriát sem ismerem igazán, szóval nincs összehasonlítási alapom sem. Egy írtó üres Sauvignon blanc-t (Vadóc néven fut) és egy minősíthetetlenül rossz vöröset (talán Cabernet sauvignon) ittam tőlük, amire emlékszem most hirtelen. Nem hiszem mindazonáltal, hogy rosszabbak lennének ezek a Varga borok a kategóriaátlagnál. Mindenesetre azért ez a kategória úgy általában borként nehezen értelmezhető, vagy mondjuk úgy, a már _talán_ bornak nevezhető italok abszolút legalját képviseli. És ez teszi ki a termékeik döntő hányadát - kb 99%-ot. Az aranymetszés a maradék cca 1%. (Tévedés ne essék, bor néven forgalmaznak sokkal szörnyűbb löttyöket is az alap Varga boroknál, lsd. az előbb említett vállalkozás Koccintós termékei.)

Ami magukat Vargáékat illeti - egyrészről vannak pozitív és szimpatikus dolgaik. Pl. a kifejezetten nagyon könnyű (-> kevés anyagigény -> kevés károsanyag-kibocsátás gyártás során), saját üvegeik, amiket amúgy kiemelt áron vissza is váltanak. Vagy pl készséggel és udvariasan válaszolnak a facebook oldalukon a kommentelők gondolataira/kérdéseire.

Alapvetően úgy látom, hogy ők őszintén úgy gondolják, hogy frankó borokat csinálnak, hisznek a saját termékeikben. Ez fontos, és jó - attól függetlenül, hogy úgy amúgy mennyire gagyi borokat csinálnak.

Összességében Vargáékról magukról felületes ismereteim és benyomásaim alapján rosszat nem tudok mondani, a boraik meg azt mutatják, ami az árukból következik. Kb ennyi. (És valószínűleg most akkor jóval jobb véleményt írtam, mint amilyet a borrajongó emberek döntő többsége írna. :) )

Ja igen, export, külpiacok: halvány fogalmam sincs.

2015. dec. 10. 16:57
 2/21 A kérdező kommentje:
En mar ittam az olcsobb borait, szodaval elmegy, mert en ugyvagyok vele, sokkal inkabb egy uveg varga, mint egy doboz kola! Lehet nem szalonkepesek a boros korokben, nem tudom, milyen gyakran jelennek meg ilyen rendezvenyeken, de igen, amiket irtal, hogy kornyezettudatosak, az nagyon sokat szamit, szerintem luxus az egyszerhasznalatos uveg, ugyhogy mondjuk vastag eros is! Lehet ok mondjuk tesznek is ra, hogy mit mondanak roluk (persze senki nem szereti ha fikazzak) de lehet ha megkerdeznek, hogy egy boraszkorokben jo nevu egyen, milyen a termelokkel, akiktol felvasarol, meg vargaek beszallitoit, lehet, meg az utobbiak, sokkal korrektebb arat adnak a szolloert, ami a videki emberek helyben megmaradasat segiti elo! A balaton nevu bort ki gyartja amugy? A neszmeny zrt-t ismered, ok furmintot is csinalnak!
2015. dec. 10. 17:23
 3/21 Mojjo ***** válasza:

Ha a Balatonbor nevű borra gondolsz, az egy összefogás eredménye - több borászat csinálja, ugyanolyan palackban, ugyanolyan címkével, bár a termelő neve is fel lesz tüntetve rajta. Hasonló ez, mint a Szekszárdiaknál a Fuxli, csak itt még jobban meg van határozva mind az arculat, mind az, hogy mi is kerül bele. Amúgy Olaszrizlinget takarnak ezek a palackok, de most fejből nem tudom bővebben, hogy milyen feltételeknek is kell meglfelelnie. Így hirtelen, akikről tudok, hogy benne vannak: Zelna borászat, Laposáék, Homola, Pálffy, Bujdosó, Szeremley, Szt. Donát, talán Légli Ottó is. Meg még páran mások, nem tudok mindenkit fejből, de google gyorsan kidobja.

Boros körökben jó nevű egyének egyébként a legritkább esetben vásárolnak fel szőlőt, mert a sajátjukból csinálnak bort :) (Talán a legszembetűnőbb kivétel, aki felvásárolt szőlőből csinál bort, de baromi jókat, az Bakó Ambrus.)

Neszmély Zrt? A Hilltopra gondolsz esetleg?

2015. dec. 10. 17:40
 4/21 A kérdező kommentje:
Igen a hilltopra. Es nem a balatonborra, hanem a nemeto.ban kaphato balaton vagy platensee neven arult borra.
2015. dec. 10. 17:46
 5/21 Mojjo ***** válasza:

A Hilltop-ot természetesen legalább látásból, névről mindenki ismeri, aki volt már életében bármilyen boltban, és ránézett a boros polcokra :) Aki még le is vett onnan valamit, vagy kapott bort valakitől, aki onnan vett le egy random bort, az meg jó eséllyel kóstolt is már párat :)

Na, ez aztán egy igazán nagy techno-borászat. Jót nem ittam még tőlük, de nekik annyival kevesebb mentségük van a dologra, hogy némileg drágábban árulják a boraikat, mint Vargáék - bár még így is olcsón, de egy kategória különbség van árban. Na meg az sem segít nekem megérteni, hogy miért olyanok a boraik, amilyenek, hogy Kamocsay Ákos (főborász ott, vagy legalábbis az volt sokáig - de szerintem még mindig az) valamikor a 90-es években az év bortermelőjének lett választva. A Hilltop borokból nem sikerült még rájönnöm, miért. (Jó, mondjuk Áts Karcsit, meg Balassa Istvánt sem a Tokaj kerház alapján ítéljük meg, oké...)

2015. dec. 10. 18:01
 6/21 Mojjo ***** válasza:
Ja, ezt a német Balaton nevű izét nem ismerem.
2015. dec. 10. 18:02
 7/21 A kérdező kommentje:
Nem tusom, szerintem ennek a hilltopnak mar megkopott a fenye a varga mar tobb polcon van. Es mi a velemenyed a nem palackos kiszerelesu borokrol? Amiknek csak kannas mennyisegre van engedelyuk. A dorozsmai pincerol hallotal mar?
2015. dec. 10. 18:23
 8/21 anonim ***** válasza:

Én egész nyáron Vargáék magnum palackos Bubis Rozé-ját ittam fröccsnek, ár-érték arányban szerintem toppon van.

Ismerősömtől vettek szőlőt, nagyon korrekt árat fizettek érte.

2015. dec. 10. 18:50
 9/21 A kérdező kommentje:
Na akkor ezt is orommel deklaralom, hogy meg korrektek is! Meg kene alakitani a Varga pinceszet kedveloi facebook csoportot! 100K like biztos lenne ha 11M palackot adnak el evente! Miota foglalkoznak ok borral es mikor lettk ilyen sikeresek(kereskedelmi szempontbol! Nem bor szakmai, akarhogyis ott is nagyon kemenyen megkellett kuzdeni a sikerert!
2015. dec. 10. 18:59
 10/21 anonim ***** válasza:

9: Én ki merem jelenteni, hogy ár-érték arányban a legjobb borok az övéik a polcokon.

Mojjo azt írja, hogy fentebb pozicionálják magukat annál, mint ahol valóban vannak,de én meg azt mondom, hogy az ár a döntő, és ár alapján még az Aranymetszés boraik sincsenek szerintem a felső kategóriába pozicionálva.

2015. dec. 10. 19:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!