A vilmoskörte pálinka mitől lehet ízetlen, vagy inkább karamell-ízű?
Nemrég vettem egy üveg vilmoskörte pálinkát. A hétvégén megkóstoltam és elég nagy csalódás volt: semmilyen körte ízt nem lehet benne felfedezni, inkább karamella íze van. Mintha egy kis kávéaromát is éreznék benne, leginkább a kávés-karamellás cukorkákhoz tudnám hasonlítani.
Esetleg túlcukrozták a cefrét vagy rossz minőségű gyümölcsből csinálták?
A vilmosból nagyon könnyű határozott körteízű pálinkát főzni (még akkor is, ha urambocsá' meg van cukrozva), úgyhogy ha nem sikerül, akkor ott valami komolyabb gond van. Nem tudom biztosan, olyan létezik-e, hogy egy cefre elveszítse a körteízét (valószínűleg nem), de annyira nagyon is meg tud romlani, hogy utána lefőzéskor a jellegzetes körteízű párlatrész rossz legyen, és el kelljen választani a pálinkától.
Amikor egy rossz cefrét jól főznek le, akkor jellegzetes tünet, hogy a rosszízű párlatrészek elválasztása után már gyümölcsíz sem nagyon marad a pálinkában. Ez főleg a bolti pálinkák rosszabbik felénél gyakori, de egy valamirevaló bérfőzde is ilyet ad ki, ha romlott cefrét viszel oda kifőzetni.
Nem tudom, mennyire vagy finnyás, de a leírásod alapján nem ocsmány, hanem inkább jellegtelen a pálinka, szóval a fenti eset történhetett. Ha odaégették volna, annak szintén elég rossz íze volna, nem karamellás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!