Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A 3-4000 Ft alatti Bock borok...

A 3-4000 Ft alatti Bock borok miért ihatatlanok?

Figyelt kérdés

2015. okt. 15. 18:20
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Sauska? De annak még az alapbora is valahol 4000 körül kezdődik, nem?
2015. okt. 16. 16:30
 12/20 Mojjo ***** válasza:
100%

Sasuka nem rossz döntés, bár néha erősen túltolják a hordót - nem biztos mondjuk, hogy ez téged zavarna. Az alap Sauska vörös amúgy 2200-2500 környékén van, az a Cuvée 13. Azt kell tudni a számozott Sauska Cuvée sorozatról, hogy minél kisebb prímszám, annál komolyabb bort rejt a palack. A 13-as az alap, a 11-es egy fokkal komolyabb, aztán jön a Cuvée 7, ami a legtöbb évjáratban a csúcsházasítást jelenti. Nagyon ritkán - kizárólag a kimagasló évjáratokban - és nagyon nehezen beszerezhetően néha kidobják Cüvée 5-öt. Cüvée 3 még soha nem készült. Talán egyszer. Mindenesetre a Cüvée 7 is már egy igen komoly bor (és az sem jelenik meg minden évjáratban - 2010 és 2014 pl kimaradt), neked tetszene - van egy Villányi, meg egy Siklósi verzió, neked a 2012-es Siklósit javasolnám, de hát az 7,5-8 ezer környékén van.

A Cüvée 11 már beszerezhető 4 ezer környékén, lehet vele egy próbát tenni. Ezt a verziót azonban pont nem kóstoltam, szóval nem tudom megmondani, hogy mennyire nyerné el a tetszésed.

Ebben az árkategóriában amúgy inkább még lendületes, gyümölcsös, közepes testű vörösök vannak. De, ha mégis ajánlani kéne neked, akkor ezeket mondanám:

- Villa Tolnay Magnus Merlot, 2011 (Badacsony)

- Kiss Gábor Cabernet Sauvignon, 2013 (Villány)

- Bányai Gábor Botond Villányi BGB, 2011 (Villány)

- Günzer Ördökárok, 2009 (Villány)

Ezeken túl mindenképpen ajánlanám még Légli Géza Merlot válogatását és Cabernet Franc válogatását, előbbit 2009-ből, utóbbit 2011-ből (Balatonboglári borvidék.) Na meg egy Nyolcas Ádám Turánt 2013-ból (Eger).

2015. okt. 16. 17:07
 13/20 A kérdező kommentje:

Kösz mester, na ezt már nevezem hasznos válasznak!

Nem a 11 az alapbor Sauskának? Na akkor ma is tanultam valamit.

Az, hogy túltolják a hordót az annyit tesz, hogy túl sokáig hagyják benne?

Cuveé7? Na ezt megjegyeztem, keresni fogom.

Günzer Ördögárokról már hallottam, de most komolyan, hol lehet 2009-es borokat beszerezni (olyan helyről, ahol azért sejthető hogy jól is tárolták), mert a hiperek pl 2010-es meg 2014-es évjáratokkal vannak tele, akik tudtommal nem a legjobbak voltak.

2015. okt. 16. 18:26
 14/20 anonim ***** válasza:

2007-es Tiffán Elysium-ot láttam pár napja a Blaha Lújza téri CBA-ban 4000Ft-ért szerintem ízlene neked ennyiért :)

Mojjo, Kis Gábor/Kiss Gábor? Csak az előbbit ismerem.

2015. okt. 16. 18:34
 15/20 A kérdező kommentje:
14: Nem Bp-i vagyok, de 2 hét múlva hétvégén megyek fel. Sok üveggel volt még?
2015. okt. 16. 18:46
 16/20 Mojjo ***** válasza:

No igen, a tárolás elég fontos az ilyen korú boroknál. (Egy CBA-s 2007-es tétel ezért elég kétesélyes, bár természetesen nem kizárt, hogy rendben van még.)

A túlzott hordózás nem feltétlen azt jelenti, hogy túl sokat van egy hordóban. Egy hordónál rengeteg dolog számít: a kora, a pörkölés mértéke, az űrtartalma, a dognavastagsága, a fa anyaga, a hordó formája. Ezektől függően érintkezik a bor a hordó anyagával, ezeknek megfelelően történik mikrooxidáció, illetve dúsul fel a hordóból származó aromaanyagokkal. Ha kisebb a hordó, akkor egységnyi térfogatú borra nagyobb hordófelület jut, ezért intenzívebb lesz a hordó hatása. Ha erősebb a pörkölés, akkor a pörkölési jegyek erősödnek. Ha kisebb a dongavastagság, akkor a mikrooxidáció lesz erőteljesebb. A fafajta változtatásával a másodlagosan borba kerülő tanninok változnak - lehetnek durvábbak, húzósabbak, vagy érettebbek, selymesebbek. Ha fiatalabb a hordó, intenzívebben jönnek a fás és/vagy pörkölési jegyek.

Sok borászat csak harmadik - ötidik töltéstől kezd el használni egy hordót pl. Tipikus túlzott fásságot okoz a túl fiatal - akár elsőtöltésű - és túl kisméretű hordó használata, akkor is, ha nem pihent benne a bor túl sokat.

2010 és 2014 valóban nagyon rossz évjárat volt - főleg vörösboros tekintetben. (Mindkettő évben születtek kiemelkedően remek fehérborok.)

Konrkét helyeket szívesen ajánlanék, ahol lehet kapni ezeket a borokat, de egyből kimoderálják, szóval felesleges is.

LőRA200: Kiss Gábor, két s-el:

[link]

2015. okt. 16. 18:48
 17/20 anonim ***** válasza:
Bocsánat hogy kevertem a *@+-t tényleg két s. Sajnos nem sok maradhatott mert én is többet vettem és családon belül is híreszteltem. Fektetve volt tárolva és még nem volt poros az üveg nem úgy mint a pár polccal arrébb 3500-ért kínált Kreinbacher öregtőkésnek. Borkövet nem láttam az alján de tisztában vagyok vele hogy már a várható élettartalma felénél lehet egy 2007-es vörösbor.
2015. okt. 16. 19:32
 18/20 Mojjo ***** válasza:
A borkő jelenléte nem jelenti azt, hogy elaggott lenne egy bor, szóval ilyen téren felesleges vizsgálni :)
2015. okt. 16. 20:11
 19/20 anonim ***** válasza:
Azt jelzi megfázott-e
2015. okt. 17. 09:15
 20/20 Mojjo ***** válasza:

Mit jelent az, hogy egy bor megfázott? Ha egy bort hidegben tartunk (aminek tényleg hidegnek kell lennie, mindössze pár fokkal nulla celsius felett), maximum a palackérést akadályozzuk - ami eleve egy bonyolult téma, de itt erre most nem is térnék ki. Lényeg a lényeg, nem egészen értem ezt a megfázás dolgot :)

Amúgy igazad van, a borkő természetesen könnyebben kialakul alacsony hőmérsékleten. De egyáltalán nem jelenti a borkő jelenléte azt, hogy bármikor is alacsony hőmérsékletnek volt kitéve a bor, vannak bőven faktorok, amik borkő kialakuláshoz vezetnek. A borkőképződési hajlam erősen függ az alkoholtartalomtól, valamint a bor pH-jától, és esetenként _különösebb_ hőmérséklet-változás nélkül is lejátszódik.

2015. okt. 17. 23:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!