Villányi vörösborokból melyik évjáratot érdemes venni?
Őszinte leszek, a hömpölygőseket én kevésbé kedvelem és kevésbé is ismerem. Most csak nagyon-nagyon dióhéjban, mert erről oldalakat lehetne írni: Az a helyzet, hogy ez a stílus a 90-es évek útkeresésének a visszamaradt lenyomata, én részemről kevéssé tudom kiforrottnak tekinteni. Ami mondjuk az én magánügyem, de ezen túl nemzetközileg kevésbé eladható, vagy akár értelmezhető, viszont Villányban, főleg a nagyok, nem igazán tartották/tartják a lépést a nemzetközi trendekkel. Az igazán jó borok az elegancia, egyensúly felé mozdulnak ki, ezt értékeli leginkább a borértő közönség. A 20-30 évvel lemaradt stílus miatt a villányi nagyokra gyakran szokás is a "Villányi dínók/Villányi dinoszauruszok" jelzőket akasztani.
Ettől függetlenül szubjektíven persze tetszhet akárkinek, ismerek én is jópár embert, na meg a fehérboros ízlésem nekem sem épp a nemzetközi trendeknek megfelelő, szóval nincs ezzel gond, viszont sajnos ez a legkevésbé ismert borkategória a részemről, mivel ritkán veszem, ritkán iszom - akkor is leginkább művelődés céljából.
Amit hirtelen tudok ajánlani, az Günzer Zoltán Ördögárok küvéje, 2009-ből (igen, 2009 is jó vörösbörös évjárat volt, ahogy a kollega említette, csak az elmúlt 5 évbe nem tartozik bele, ezért nem írtam), 3,5-4 ezer HUF környékén. Esetleg Kiss Gábortól a Code, meg az Enigma fantázianevű borok - előbbi CabSav, utóbbi Merlot, ha jól emlékszem.
Én azért a helyedben rákóstolnék a Jekl Cabernet Franc és Syrah feketehegy-válogatásokra, 3-3,5 ezer környékén vannak. Nem tudom, mennyire jönne be neked, de jóféle borok az árukban. Vagy a legjobb magyar Cabernet Sauvignon, amit valaha ittam (méghozzá mérföldekkel kimagaslóan), a Ruppert Cabernet Sauvignon 2011.
De mutatok pár cikket, villányi borokról, hátha találsz bennük jókat (én rég olvastam őket, szal sorry, nem teljesen emlékszem pöccre pontosan, hogy mik is vannak bennük, de jó borleírásokat fogsz találni) :
- [link]
- [link]
- [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!